URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2017, 21:10

Uniţi în premieră. Liderii a şase comunităţi creştine din Oradea au deschis o expoziţie comună de Paşte la Cetate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înaintea celei mai importante sărbători creştine de peste an, la iniţiativa şi în organizarea Episcopiei Romano-Catolice, în Palatul Princiar al Cetăţii a fost inaugurată, luni după amiază, expoziţia "Paştele", care prezintă, prin informaţii, imagini şi obiecte, felul în care este ea aşteptată şi celebrată.

Eveniment unic

Expoziţia a fost realizată în comun de şase culte creştine din oraş: romano-catolic, ortodox, greco-catolic, unitarian, evanghelic-luteran şi comunitatea evreilor mesianici.

La eveniment au participat liderii spirituali ai celor şase comunităţi creştine: episcopii László Böcskei (romano-catolic), Sofronie Drincec (ortodox), Virgil Bercea (greco-catolic), păstorul Mátyás Attila (comunitatea evanghelică), preoteasa Molnár Imola (comunitatea unitarienilor) şi rabinul David Nagy (evrei mesianici).

Cei şase, care au luat pe rând cuvântul în faţa a zeci de participanţi la vernisaj, au subliniat importanţa sărbătorii Paştelui, precum şi importanţa unităţii şi susţinerii între cultele creştine.

De altfel, organizatorul expoziţiei, istoricul Lakatos Attila, referent cultural al Episcopiei Romano-Catolice, a spus că este pentru prima oară când cele şase comunităţi organizează împreună un eveniment, lucru care ar fi chiar şi o premieră la nivel naţional.

"Cred că este un moment istoric (...) Vreau să vă descriu o scenă: Acum câteva zile, în ultima fază a organizării, în maşina Episcopiei Romano-Catolice doi preoţi ortodocşi transportau o pluvială (n.r. – veşmânt ecleziastic) catolică, pe care o preoteasă unitariană şi un istoric greco-catolic au aranjat-o în sală. Atât de ecumenică este această expoziţie…", a spus Lakatos, obţinând zâmbete de la participanţi.

Împreună… în ciuda diferenţelor

În mesajul său, episcopul romano-catolic László Böcskei, cel care a avut ideea expoziţiei, a spus că, indiferent de cultul din care fac parte, creștinii trebuie să caute să se sprijine "în credinţă". "Am considerat că, fiind sărbătoarea Sfintelor Paşti la aceeaşi dată, trebuie să încercăm să dăm un semnal de speranţă şi de bucurie lumii de azi. De aceea am lansat invitaţia, pentru a prezenta tradiţiile, obiceiurile în special liturgice, dar nu numai, legate de Sărbătoarea Sărbătorilor. Acolo unde există credinţă, acolo se poate clădi pentru viitor, în ciuda unor diferenţe care mai există", a spus acesta.

De asemenea, episcopul ortodox Sofronie Drincec - care şi-a adresat salutul şi urările de sărbătoare atât în limba română, cât şi în limba maghiară - a subliniat importanţa conlucrării între cultele creştine şi a spus că "credinţa în Înviere este antidotul cel mai puternic pentru secularizarea care vrea să cuprindă lumea din care facem parte".

La rândul său, episcopul greco-catolic, Virgil Bercea, vede expoziţia comună vernisată luni ca fiind nici mai mult, nici mai puţin decât "un surâs al Domnului asupra Oradiei". "Este fundamental ca în aceste vremuri să fim uniţi, noi creştinii, şi să ştim încotro trebuie să mergem. Trebuie să-i mulţumim Domnului pentru că în acest an celebrăm cu toţii Învierea o singură dată. Poate ne ajută Dumnezeu, în anii ce vin, să ajungem cu adevărat la un consens şi pe mai departe să celebrăm Paştile împreună", a mai spus acesta.

Sărbătoarea sărbătorilor

Expoziţia este împărţită în patru săli. Prima sală cuprinde, pe panouri, descrieri ale comunităţilor creştine organizatoare şi câte un mesaj al liderilor acestora. Cea de-a doua sală este dedicată postului, unde se prezintă ce înseamnă acesta pentru fiecare comunitate, a treia sală descrie Săptămâna Mare şi cum e sărbătorită ea de fiecare cult, în timp ce ultima sală este dedicată Învierii.

În fiecare dintre acestea, pe lângă panourile informative şi ilustrative, au fost expuse şi diverse obiecte liturgice şi nu numai specifice ritualurilor celor şase culte înaintea şi în timpul Sărbătorii Paştelui. Pot fi văzute, deci, veşminte bisericeşti, tablouri, piese de altar, o toacă, scripturi vechi, precum şi – cele mai valoroase exponate din punct de vedere istoric – trei gravuri renascentiste, de secol XVI, care reprezintă patimile lui Iisus Hristos şi se află în colecţia Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.

Expoziţia "Paştele" va putea fi vizitată la Cetate, în Palatul Princiar, până la Rusalii, respectiv la începutul lunii iunie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Invitatie
Toate cultele crestine au fost invitate, insa doar cinci au raspuns invitatiei plus evreii mesianici.
Postat 11 Aprilie 2017, 17:35 de ViolaP
frate Paul
pocaitii nu au fost invitati sau voi sunteti singurul stat in stat dintre comunitatile religioase.
Postat 11 Aprilie 2017, 08:13 de gicacontra
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON