URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2016, 17:41

Trei ore şi jumătate! Consiliul Judeţean Bihor a ţinut marţi o şedinţă record după ce liberalii au cerut vot secret la desemnarea de persoane în CA-uri (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şedinţă de coşmar, marţi, în Consiliul Judeţean Bihor! Aleşii judeţului au avut nevoie de trei ore şi jumătate pentru a supune la vot 28 de proiecte de hotărâri.

Consecvenţi poziţiei adoptate în primele şedinţe din mandat, când au cerut vot secret pentru alegerea conducerii judeţului, liberalii au prelungit şedinţa de marţi prin solicitarea ca desemnarea reprezentanţilor CJ Bihor în diferite structuri de conducere ale unor instituţii subordonate să se facă tot prin vot secret.

Joc de scenă

Poziţia PNL a fost cu atât mai supărătoare pentru reprezentanţii alianţei PSD-UDMR-ALDE cu cât funcţiile în discuţie erau neretribuite şi fără miză, iar liberalii nici măcar nu s-au deranjat să formuleze propriile propuneri.

Printre altele, CJ şi-a desemnat marţi, în majoritatea cazurilor, cu 18 voturi "pentru" din partea alianţei la putere şi 17 "împotrivă" ale opoziţiei liberale, reprezentanţii în AGA societăţilor Parcuri Industriale Bihor şi Drumuri Bihor, în Comisiile de evaluare de la şase centre de educaţie incluzivă şi liceele tehnologice George Bariţiu şi Ioan Bococi, respectiv Consiliul de Administraţie a Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor.

În singurul caz în care la numărătoare au ieşit doar 16 voturi "împotrivă", pentru că unul dintre liberali a votat din greşeală nominalizările făcute de alianţa la putere liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu a cerut o pauză pentru consultări. "Vrem o pauză de 5 minute pentru reglaje referitoare la sistemul de vot", a spus liberalul. Consilierul liberal Dacian Foncea a completat ironic: "Vreau să îi dau unui coleg un pix!", în ideea că, astfel, liberalul şi-ar putea corecta greşeala.

Preşedintele CJ, Pasztor Sandor, a acceptat resemnat cererea liberalilor replicând plictisit: "Oricum suntem în pauză totală". Pe cale de consecinţă, Avrigeanu şi-a scos colegii pe hol, unde le-a cerut să fie mai atenţi când votează.

Plictiseală totală

De altfel, de-a lungul şedinţei, preşedintele CJ şi liderul opoziţiei, Ionel Avrigeanu, şi-au aruncat mai multe înţepături legate de votul secret care a prelungit şedinţa. "Cum se vede, noi nu aplicăm legea din Primărie unde s-au votat toate propunerile într-un tabel", a spus Pasztor cu trimitere la votul deschis prin care Consiliul Local Oradea şi-a desemnat reprezentanţii în conducerea instituţiilor subordonate.

Avrigeanu nu s-a lăsat însă convins. "Nu ştiu care este situaţia la Primărie. Legea spune că atunci când este vorba de persoane se votează prin vot secret şi noi aşa trebuie să facem", a spus liderul liberalilor din CJ.

Oricum, dincolo de prelungirea şedinţei, singurul efect al votului secret cu urnă şi buletine de vot a fost că, plictisindu-se teribil până la verificarea şi numărarea voturilor, aleşii bihorenilor şi-au golit bateriile tabletelor primite de la Consiliul Judeţean şi ale telefoanelor mobile, consultând site-ul CJ sau navigând pe internet.

"Nu ne luaţi de proşti!"

Dacă cele 14 proiecte de pe ordinea de zi, care făceau referire la persoane, au fost adoptate în trei ore, celelalte 14, în care s-a votat liber, au fost dezbătute în jumătate de oră.

Printre altele, aleşii bihorenilor au adoptat, în ciuda opoziţiei PNL, prelungirea contractului de locaţiune încheiat de Consiliul Judeţean cu Episcopia Romano Catolică Oradea pentru Muzeul Ţării Crişurilor, rectificarea bugetului judeţean prin includerea în puşculiţa judeţului a sumei de 2,4 milioane lei, acordată de la bugetul central pentru acoperirea drepturilor financiare a persoanelor cu handicap, şi încă 6 milioane lei, alocaţi prin PNDL pentru reabilitarea drumului Beliu – Tinca – Leş.

În ceea ce priveşte adoptarea proiectelor de patrimoniu care necesitau voturile a 24 de consilieri judeţeni, reprezentând două treimi din totalul lor, grupul PNL a blocat prin vot preluarea la Judeţ a unei porţiuni de 2,5 kilometri din drumul Salonta – Tinca, pornind din centrul oraşului, stârnind protestele puterii. "Vorbim de reabilitarea drumului Salonta – Tinca, iar Tinca are primar PNL. Domnul primar o să vă mulţumească", a ripostat, ironic, vicepreşedintele Ioan Mang.

Chiar dacă nu i-a dat replica în plen, consilierul judeţean Ionel Avrigeanu a ţinut să aibă o lămurire cu PSD-istul la sfârşitul şedinţei. "Nu ne luaţi de proşti! Vreţi să luaţi drumul ca să îl faceţi pe banii judeţului. Salonta este municipiu. Are obligaţia să îşi întreţină singură drumurile", a replicat Avrigeanu.

De altfel, printre puţinele puncte de pe ordinea de zi adoptate cu unanimitate de voturi s-au numărat aprobarea vânzării prin licitaţie publică a masei lemnoase provenind din 30 de nuci consideraţi găunoşi situaţi de-a lungul DJ 797 Oradea – Girişu de Criş – Inand şi menţinerea dreptului de administrare a municipiului Oradea asupra unei suprafeţe de 4.484 metri pătraţi reprezentând drumul de acces la colegiul Partenie Cosma pentru ca municipalitatea să poată suporta legal costurile întreţinerii acestuia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON