URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 15 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.
16 Noiembrie 2017, 19:00

Şedinţă de 3 ore la CJ Bihor. Liberalii acuză: "Investiţiile sunt praf, semănăm cu Guvernul Tudose..." (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Atunci când se ţin, şedinţele Consiliului Judeţean nu se mai încheie. Cea ordinară a lunii noiembrie, care a avut loc joi, a durat 3 ore şi jumătate, timp în care au trecut însă prea puţine proiecte prioritare pentru  judeţ.

Judeţul ca Guvernul

Primul punct de pe ordinea de zi, şi anume validarea mandatului lui Adrian Szatmari în Consiliul Judeţean Bihor, în locul Anei Maria Tiron, a picat din nou, prin votul negativ al liberalilor, aşadar raportul de forţe a rămas de 17 consilieri PNL vs. 17 consilieri UDMR, PSD, ALDE.

Al doilea proiect s-a referit la rectificarea bugetului judeţului Bihor şi a fost votat inclusiv de liberali, însă cu observaţii. "Investiţiile sunt praf. Semănăm din ce în ce mai mult, sigur la o scară mai mică, cu Guvernul Tudose", a spus Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL, cu trimitere la faptul că rectificarea include diminuarea secţiunii de dezvoltare la capitolul Transporturi cu 8.356.000 lei. 

"În continuare de la investiţii se iau bani. După ce în luna august s-au luat aproximativ 3 milioane de lei, acum este iar o rectificare negativă de 8,3 milioane lei. Per ansamblu, din bugetul CJ alocat pentru acest an, la acest capitol avem o tăiere de aproape 23-24%, deci nerealizări la capitolul Drumuri. De la foarte multe drumuri sunt luate sume, cei mai importanţi sunt cei 6 milioane lei de la Beliu-Tinca-Leş, care ar fi trebuit finalizat anul acesta", a detaliat Avrigeanu.

Acesta a subliniat că dacă rectificarea n-ar fi cuprins şi "chestiuni legate de veniturile pentru persoanele cu handicap şi anumite salarii noi", liberalii nu ar fi votat-o. "Dar nu dorim să afectăm oameni care sunt nevinovaţi", a completat PNL-istul.

Mang: "Asta e situaţia"

Drept răspuns, vicepreşedintele Ioan Mang a luat cuvântul încercând să explice că, de fapt, diminuarea bugetului de investiţii n-ar fi din vina executivului.

"Drumul Leş-Tinca este prins de câţiva ani de zile pe PNDL 1. Sumele de bani sunt doar credite de angajament, deci banii nu-i avem şi îi primim (n.r. – de la Guvern) pe măsură ce depunem situaţii de lucrări. Ultima analiză pe care am avut-o cu constructorul este că nu poate lucra în acest an de mai mulţi bani, ca urmare suma aceea de 6 milioane a fost tăiată şi de la venituri, şi de la investiţii", a spus Mang.

Vicepreşedintele CJ a precizat că acelaşi lucru ar fi valabil şi la celelalte lucrări de la care se taie din bugetul prevăzut iniţial. "Sunt doar sume de bani care nu pot fi cheltuite în acest an, pentru că... asta e situaţia. Vine iarna peste noi, constructorul pe Leş-Tinca a avut probleme cu nişte fisuri care au apărut în asfalt la lucrările făcute în anii trecuţi. Drumul este asfaltat până la limita judeţului, trebuie refăcute nişte fisuri şi trebuie finalizate nişte şanţuri. Vor fi finalizate anul viitor. Nu este nicio diminuare, nu s-au luat bani pe care să îi dăm la salarii. Sunt bani pe care nu i-am avut, erau doar prevăzuţi în buget", a spus Mang.

Jocuri de putere

N-au fost singurele contre din şedinţa CJ Bihor. La fiecare proiect care a prevăzut numirea sau aprobarea unui reprezentant al Consiliului Judeţean în diferite entităţi subordonate sau în comisii, aleşii au votat pe buletine de vot şi nu deschis.

Dacă de regulă liberalii nu făceau propuneri pentru diverse comisii, acum, având raportul de 17 consilieri la 17, au schimbat placa şi şi-au prezentat propriii candidaţi. Drept urmare, n-a fost aprobat aproape niciun reprezentant al CJ, căci voturile "pentru" şi "împotrivă" s-au anulat reciproc. Excepţia a fost juristul Lucian Costa, votat, la propunerea PSD, ca nou reprezentant al CJ în Consiliul de Administraţie al Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1.

De asemenea, PNL-iştii au trântit din nou aprobarea inventarelor actualizate ale judeţului, precum şi alocarea, prin dezmembrare, către AJOFM a unui teren pe strada Traian Blajovici pentru proiectul unui centru de cercetare a pieţei muncii.

După metoda, "ochi pentru ochi", membrii alianţei UDMR, PSD şi ALDE, deci inclusiv şefii CJ, care l-au pus pe ordinea de zi, au respins proiectul privind acordarea dreptului de administrare a unui teren de 2.600 mp către Primăria Oradea. Terenul a fost cerut deoarece municipalitatea doreşte să prelungească drumul de legătură din zona campusului şcolar la Colegiului Partenie Cosma către Peţa şi să realizeze acolo o pistă de biciclete.

În fine, ceva concret…

În schimb, liberalii au aprobat prelungirea duratei de valabilitate a acordului de locaţiune încheiat cu Episcopia Romano-Catolică pentru găzduirea Muzeului Ţării Crişurilor în Palatul Baroc până pe 31 ianuarie 2018.

De asemenea, a fost aprobată realizarea studiilor de fezabilitate pentru reabilitarea şi modernizarea DJ767 pe porţiunile Sîmbăta-Dobreşti şi Dobreşti-Luncasprie, precum şi co-finanţarea din bugetul judeţului a acestor viitoare investiţii.

În aceeaşi şedinţă, s-a votat cu unanimitate scoaterea definitivă din fondul forestier naţional a unor terenuri hotărâre necesară proiectului de investiţii Traseul Regional Transilvania Nord - Drumul Apuseni, în zona Remeţi - Stâna de Vale.

Tot joi, a fost aprobată trecerea din domeniul public al Judeţului Bihor în cel al Municipiului Oradea a unui teren de circa 2.000 mp din Piaţa Regele Ferdinand nr. 6 astfel încât Primăria să poată, pe viitor, derula proiectul de reabilitare şi modernizare a Pieţei Ferdinand. Deci, printre certuri, s-a avansat şi pe nişte proiecte mai serioase. Prea puţine... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii

FOTO BIHOREANUL

 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)
 • Omagiu şi miting: Protestatarii orădeni l-au comemorat pe Regele Mihai, iar apoi au manifestat împotriva Guvernului PSD-ALDE (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON