URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Martie 2015, 17:18

Şantier pe Averescu: Au început lucrările la primele 4 din cele 68 de blocuri cuprinse în programul de reabilitare termică (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Locuitorii blocurilor cu numerele 5, 7, 9 şi 11 din strada Mareşal Averescu nu vor mai suferi iarna de frig şi vara de căldură în apartamente. Agajaţii Romco System SRL au demarat la sfârşitul lunii februarie lucrările de reabilitare termic a celor 4 imobile. Anveloparea blocurilor, finanţată în proporţie de 60% din fonduri europene, respectiv câte 20% din bugetul local şi contribuţia proprietarilor, va trebui finalizată până în luna iunie.

„Execuția se desfășoară într-un ritm alert și la un standard de calitate foarte bună. În final se va putea vedea diferența între diverse lucrări de reabilitare termică făcute de locatari din alte fonduri și lucrările care se desfășoară acum pe lotul Mareşal Averescu. Diferențele constau în atenția care a fost acordată tuturor detaliilor", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă în teren.

Potrivit viceprimarului lucrările vor cuprinde inclusiv reabilitarea subsolului tehnic, izolarea cu polistiren extrudat a pereţilor, planşeului şi pardoselii, înlocuirea tâmplăriei şi vopsirea în culori pastelate după un tipar care va fi stabilit prin studiu de faţadelor comandat de municipalitate. „Închiderea balcoanelor este obligatorie întrucât prin finanţarea europeană s-a cerut o creştere a eficienţei termice cu 40%", a mai spus Mălan.

Lucrarea, în valoare totală de 2,1 milioane lei, va fi cofinanţată în proporţie de 20% din banii proprietarilor de apartamente. „Suma de plată pe apartament este undeva la 3.000 lei, în funcţie de lucrările care trebuie făcute. Dacă se înlocuiesc geamurile şi se închide balconul suma e mai mare, iar dacă aceste lucrări sunt deja făcute e mai mică. Proprietarii vor trebui să îşi plătească partea lor înainte de finalizarea lucrărilor", a spus  Gavril Maghiar, preşedintele Asociaţiei de proprietari 10, din care fac parte cele patru blocuri.

Maghiar spune însă că proprietarii îşi vor recupera investiţia făcută. Din experienţa altor blocuri din asociaţie, care au fost deja reabilitate, la finalul lucrărilor costurile cu încălzirea apartamentelor izolate termic vor fi cu circa 40% mai mici, iar valoarea de piaţă a locuinţelor reabilitate va creşte cu 5-10%.

În programul de reabilitare termică demarat de municipalitate sunt prinse 68 de blocuri orădene dintr-un total de 120 pentru care asociaţiile de proprietari au făcut demersuri pentru obţinerea finanţării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
HOTIEEEEEEEE !!!!!!!!!!!!
3000 de lei pe apartament + 20% din valoarea lucrarii ?????????? Ce hotie este acolo ????? Adica 30 mp de izolatie inseamna 500 lei metrul patrat platit constructorului ????? DA CU CE MATERIALE SE LUCREAZA ?? cU AUR si PLATINA ?????? O MIZERIE ACESTE SUME 111 nu PLATESC NICI UN LEU PANA NU VAD DEVIZUL SI PRETURILE LA MATERIALE !!!!!!!
Postat 24 Martie 2015, 22:57 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON