URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2017, 19:02

"Ruşine să vă fie!": Sindicaliştii BNS au pichetat Prefectura în semn de protest faţă de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat (FOTO / VIDEO)

Circa 80 de sindicalişti afiliaţi Blocului Naţional Sindical Bihor au pichetat luni la prânz Prefectura în semn de protest faţă de intenţia Guvernului de a transfera contribuţiile de la angajat la angajator începând cu 1 ianuarie 2018. La protest au luat parte angajaţi ale unor firme orădene, dar şi salariaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor sau ai Penitenciarului Oradea.

Măsura anti-angajaţi

Sindicaliştii se tem că măsura va provoca diminuarea veniturilor salariaţilor şi va duce la creşterea numărului de cazuri în care angajaţii vor rămâne fără asigurări de sănătate sau pensii pentru că angajatorii nu au vărsat contribuţiile către stat.

"Problema este că salariatul va fi tras la răspundere că nu şi-a plătit contribuţiile deşi, conform legii, patronul va fi cel care va reţine aceste sume la sursă", a atras atenţia liderul BNS Bihor, Nicolae Morgovan.

Potrivit sindicalistului, angajatorii ar putea folosi banii reţinuţi salariaţilor în alte scopuri, iar aceştia vor plăti tratamentele medicale în cazul în care se îmbolnăvesc sau vor avea pensiile mult diminuate la sfârşitul perioadei de activitate.

"Omul nu are cum verifica dacă patronul i-a pătit sau nu contribuţiile. Spre exemplu, dacă a lucrat pentru o firmă între 2015 şi 2017, iar în 2025, când iese la pensie, află că figurează cu contribuţiile neplătite, unde îşi mai găseşte el fostul patron? Şi dacă-l găseşte, cum îşi recuperează banii? Nu poate decât să-l dea în judecată!", a spus Morgovan.

Revoltaţi, sindicaliştii au scandat "Ruşine să vă fie!", au huiduit şi au protestat ajutându-se de vuvuzele.

Cu jalba la prefect

La ora 15:30 o delegaţie a sindicaliştilor a urcat la prefectul Ioan Mihaiu şi i-a înmânat un memoriu cu revendicările lor pentru a-l transmite Guvernului.

Prefectul a ascultat plângerile sindicaliştilor, dar s-a declarat sceptic cu privire la pericolul semnalat. "Eu nu cred că dacă un patron a plătit impozitele timp de 27 de ani, brusc îşi schimbă atitudinea şi de la 1 ianuarie 2018 nu mai plăteşte nimic", a spus Mihaiu.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu i-a asigurat însă pe delegaţi că va transmite memoriul către Guvern. "Vă promit că mâine dimineaţă petiţia dumneavoastră va pleca spre Bucureşti", a spus prefectul.

Protestul de luni al sindicaliştilor bihoreni face parte dintr-o suită de manifestări similare organizate luni în majoritatea municipiilor reşedinţă de judeţ din ţară.

Reprezentanţii BNS au anunţat încă de la începutul lui octombrie că în cazul în care Guvernul nu va reveni asupra transferului contribuţiilor de la angajator la angajat vor declanşa în prima parte a lunii noiembrie mişcări de stradă în mai multe oraşe din ţară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Din nou, suntem de aceasi parere
E o masura corecta, de dreapta, buna si de modernizare a sistemului, desi din pacate etapa doua a socialistilor urmarea va fi impozitarea progresiva in plan, dar doar prima parte e buna ca sa inteleaga omul cat plateste defapt angajatorul pentru el, care e brutul real si netul, simplificare a taxelor si muncii. E pacat ca dreapta sa se opuna masurilor bune doar ca le propune opozitia.
Postat 24 Octombrie 2017, 03:08 de unu
...mda
...sa vada angajatul cum 90% din banii firmei la care lucreaza se duce la stat. Adevaratii lucratori la stat sunt patronii firmelor private care, trag ca prostii sa plateasca taxe peste taxe, impuse de toti frustratii care populeaza guvernele ROMANIEI din 1990 incoace. Trag ca prostii de dimineata pana noaptea sa supravietuiasca, nu merg la fotbal, sala si alte cocteiluri ca smecherii din "salariat la stat". Split TVA, angajat angajator, praf in ochii nostri, ei isi maresc salariile si pensile si noi ca prostii ne belim iar ochii la ce scriu unii si altii. Darar boala in ei de nemernici
Postat 23 Octombrie 2017, 23:32 de FLORIN64
E bine, sa vada lumea hotia mai bine!
In masura in care procentele platite de firme se trec in salariul brut pare a fi OK totul. Sa vada omul pe fluturat cum 60% din venitul lui zboara in punga statului, sa vada ca la noul brut de 4200 ramane cam cu 1900( adica tu iei 1900 si stat iti fura 2300), poate asa se vor gandi mai bine cand voteaza hotii!!!
Postat 23 Octombrie 2017, 22:51 de scortosul
!!!!!!!!!!!!
Invers! Nu cum scrie in titlu!!!!!
Postat 23 Octombrie 2017, 19:22 de TDS
RE: !!!!!!!!!!!!
Am corectat, mulțumim.
Postat 23 Octombrie 2017, 19:59 de Moderator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON