URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2017, 13:35

Războiul continuă: PNL-iştii au boicotat şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean. Mang: "Deja suntem penibili" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Războiul politic continuă în Consiliul Judeţean, miza este validarea sau nu a celui de-al 18-lea consilier al puterii formate din UDMR, PSD şi ALDE, pesedistul Adrian Szatmari, iar luptele devin tot mai crâncene.

Degeaba pe hol

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Bihor a fost amânată, marţi, cu mai bine de o oră din cauza unei videoconferinţe a Prefecturii cu reprezentanţii unor ministere, care s-a întins mai mult decât era programat. Participanţii au aşteptat eliberarea Sălii Mari a instituţiei mai bine de o oră, buluc, pe hol. Culmea, au aşteptat degeaba!

Şedinţa ordinară nu s-a mai ţinut din lipsă de cvorum, cei 17 aleşi ai PNL boicotând-o. De la prezidiu, preşedintele Pásztor Sándor a criticat absenţa consilierilor PNL, spunând că această şedinţă a fost convocată cu cinci zile lucrătoare înainte, aşa cum spune legea.

Totodată, acesta a citit o adresă primită de CJ Bihor de la Instituţia Prefectului Bihor, prin care este informat că cererea de suspendare a Ordinului Prefectului privind încetarea mandatului de consilier judeţean a Anei Maria Tiron a fost respinsă. "În vederea desfăşurării în condiţiile legii a activităţii Consiliului Judeţean, procedura de validare a supleantului confirmat de partid se impune a fi finalizată", a transmis astfel prefectul Ioan Mihaiu.

Vor să-i sancţioneze

De asemenea, Pásztor Sándor l-a citat din procesul verbal al şedinţei anterioare pe liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, care spunea că nu contestă dreptul PSD de a-şi numi un consilier înlocuitor în Consiliul Judeţean şi că, după ce Tribunalul Bihor va da o sentinţă în procesul deschis de Ana Maria Tiron, grupul liberalilor nu va mai amâna validarea consilierului PSD.

În intervenţia sa, vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, a spus că aleşii PNL ar trebui sancţionaţi, căci legea spune că este obligaţia lor să participe la şedinţe. "Voi solicita preşedintelui Pásztor să le trimitem adrese tuturor consilierilor PNL cerându-le să motiveze cele opt absenţe pe care le-au avut în ultima perioadă", a spus Mang.

Telefoane cu Bolojan

De asemenea, acesta a dat "din casă", spunând că, în preambulul şedinţei extraordinare a Consiliului Local Oradea de luni, 6 noiembrie, PNL – care avea doar 14 consilieri prezenţi - a cerut sprijinul opoziţiei pentru ca mai multe proiecte să treacă. "Şi consilierii PSD şi cei ai UDMR au votat proiectele", a spus Mang.

Liderul PSD Bihor a mai dezvăluit că l-a sunat pe primarul Oradiei şi în acelaşi timp liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, cerând ca PNL-iştii să returneze favoarea, marţi, în şedinţa ordinară şi să voteze "măcar două proiecte": unul pentru scoaterea unor terenuri din fondul forestier naţional destinate proiectului Drumul Apuseni şi unul pentru drumul Sâmbăta-Dobreşti-Luncasprie, "pe care trebuie să-l depunem pe PNDL luna aceasta".

După ce a vorbit, însă, cu Ionel Avrigeanu, primarul Oradiei, Ilie Bolojan l-ar fi resunat, luni seară, pe Mang şi i-ar fi spus că PNL-iştii nu se vor prezenta la şedinţă. "A spus că vor veni la următoarea şedinţă. Suntem deja penibili. Eu sper că cetăţenii vor sesiza aceste lucruri şi vor lua decizii în consecinţă", a spus vicepreşedintele CJ. În acest context, Ioan Mang a spus că, duminică, orădenii trebuiau să protesteze în faţa sediului PNL şi nu al PSD…

India-i de vină…

Tot Mang a mai spus că motivul real al absenţei PNL-iştilor este faptul că aceştia nu se pot baza în aceste zile pe toţi cei 17 consilieri, unul dintre ei, Constantin Neniu, fiind plecat "în vacanţă în India".

Liderul grupului PNL în CJ Bihor, Ionel Avrigeanu, a confirmat că sursele lui Mang erau corecte, ba mai mult PNL-istul spune că executivul a convocat dinadins şedinţa ordinară la începutul lunii tocmai din acest motiv.

"Lucrurile sunt mai simple decât par. Executivul, aflând că vom avea mai mulţi absenţi în perioada aceasta, dintre care un coleg de-al nostru este plecat într-o deplasare mai lungă în Asia, a convocat foarte rapid o şedinţă ordinară, deşi acestea se ţin de regulă la sfârşitul lunii, când se adună mai multe materiale. Au convocat în primele zile ale lunii ştiind că nu vom fi în formulă completă. Au încercat cu aceeaşi strategie să ne surprindă în inferioritate numerică…", a declarat pentru BIHOREANUL Ionel Avrigeanu.

Şedinţă cu schepsis?

Liderul grupului PNL a recunoscut că liberalii nu s-au prezentat, deci, la şedinţă pentru ca următorul ales de pe lista PSD, Adrian Szatmari, să nu fie validat. Conform legii, un astfel de proiect se validează cu voturile acordate de majoritatea consilierilor prezenţi. În acest caz ar fi fost 17 UDMR, PSD, ALDE şi 16 PNL.

"Noi am anunţat că atunci când se termină acel proces cu doamna Tiron noi vom vota acel consilier judeţean. Nu ne retragem vorbele. Doamna Tiron a făcut recurs la Curtea de Apel Oradea, care urmează să se judece. Apoi se va închide pentru totdeauna această poveste, dar încă nu e terminat…", a mai spus Avrigeanu.

Totodată, liberalul a spus că nu a văzut pe ordinea de zi "niciun material care să necesite o urgenţă din aceasta ca în prima săptămână a lunii să se convoace o şedinţă ordinară". "În loc să dea curs invitaţiei pe care le-am făcut-o, de a găsi o modalitate de colaborare în Consiliul Judeţean, executivul în continuare foloseşte aceste strategii de învăluire. În loc să ne cheme la o discuţie corectă pe problemele judeţului, foloseşte astfel de strategii", a adăugat acesta.

Ionel Avrigeanu a spus că aleşii PNL vor participa la următoarea şedinţă ordinară a CJ Bihor. Aceasta va fi convocată pentru săptămâna viitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Si daca...
Si daca imnul liberalilor ar fi Sorcova versurile i-ar fi: "Tare ca bolovanul, iute ca sageata... liberala". Si daca noi am fi Bolojan, am merge peste Consiliul Judetean, si pe modelul OTL am sanctiona pe cei care boicoteaza activitatea, iar pe jumate din Consiliu i-am da afara, ca se poate lucra si cu mai putini. Dupa buget, fara discriminare politica. Si daca...
Postat 07 Noiembrie 2017, 16:10 de FaBULA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON