URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2016, 15:51

Produs în Crişana! Fermierii bihoreni sunt chemaţi să strângă rândurile în jurul Asociaţiei agroalimentare Crişana (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vă mai amintiţi gustul zemos, dulce acrişor al unei roşii cărnoase din vremea bunicilor? E tot mai greu, pentru că tomatele au astăzi gust de burete, lucru general valabil pentru majoritatea produselor agroalimentare.

Asociaţia pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare Crişana îşi propune promovarea produselor agroalimentare bihorene, consilierea fermierilor din judeţ să producă cât mai sănătos posibil, organizarea de târguri şi colectarea produselor de la agricultorii din Bihor în vederea vânzării lor în pieţe şi supermarket-uri.

"Roşiile din piaţă nu mai au gust de roşie, noi vrem să promovăm turismul, dar restaurantele se plâng că produsele pe care le cumpără nu au gust, aşa că se chinuie tot mai mult să prepare mâncăruri savuroase, iar în piaţă, pentru că foarte mulţi sunt comercianţi, nu producători, se minte faţă de provenienţa produselor. La tarabă scrie roşii de Arad, dar dacă suni la Arad, o să afli că ei aduc roşii din Oradea", a făcut un tablou al realităţii din pieţele bihorene oenologul Dorin Popa, preşedintele Asociaţiei Crişana, miercuri, la Trade Center, cu ocazia lansării asociaţiei.

La eveniment au participat circa 100 de fermieri bihoreni, în frunte cu preşedintele Camerei Agricole Bihor, Dan Corbuţ. În sală au mai putut fi văzuţi directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Cristian Buzlea, şi directorul APIA, Florian Pavel, ambii veniţi să încurajeze agricultorii bihoreni să strângă rândurile în jurul noii structuri asociative.

Potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Crişana, Remus Roşca, organizaţia îşi propune să vină atât în întâmpinarea producătorilor agricoli cât şi a consumatorilor bihoreni. "Vrem ca produsele sănătoase şi cu gust ale agricultorilor bihoreni să ajungă la consumatorul final fără intermediari. Astfel, începând de zilele viitoare, în pieţele orădene va exista un spaţiu personalizat cu inscripţia "Produs în Crişana", în perioada 9-11 septembrie vom organiza în Cetate un târg al recoltei, iar într-o fază ulterioară vrem să punem bazele unor depozite care să colecteze produsele de la agricultorii orădeni pentru a le vinde în supermarket-uri", a spus Roşca.

Organizaţia îşi mai propune să consilieze fermierii cu privire la atragerea de fonduri europene, contractarea de împrumuturi şi promovarea unor tehnici şi tehnologii moderne de producţie. În plus, asociaţia va realiza o hartă a produselor tradiţionale bihorene, aşa cum sunt cartofii de Şinteu sau varza de Toboliu în vederea promovării lor.

În ceea ce priveşte protejarea intereselor consumatorilor bihoreni, asociaţia Crişana va consilia agricultorii să producă folosind cât mai puţine chimicale şi va face face analize periodice ale produselor pe care se comercializează sub brandul propriu pentru a se asigura că sunt sănătoase.

Agricultorii care doresc să se înscrie în asociaţia Crişana se pot adresa direct la sediul din strada Gheorghe Doja 49 A, în clădirea Romcom, sau pot contacta organizaţia prin site-ul propriu: www.asociatiacrisana.ro. Taxa de înscriere este de 100 lei pentru micii fermieri, 200 lei pentru fermierii mijlocii şi 300 lei pentru cei mari. În plus, aceştia datorează o cotizaţia lunare de 10, 20 şi 30 lei în funcţie de mărimea exploataţiei.

Conducerea asociaţiei îşi propune ca, pentru a avea reprezentantivitate, asociaţia să ajungă la 180 membri înainte de sfârşitul anului.

În prezent peste 70% din produsele comercializate în pieţele orădene sunt de import şi doar 10% din acestea sunt verificate cu privire la conţinutul de nitraţi şi nitriţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
bla bla bla
"taxa de inscriere este .... si cotizatia lunara este ..." adica sa dea bani si om mai vedea cum o fi ce om face ... lucru bine facut ....
Postat 30 Iunie 2016, 17:37 de jony
Vreau să mănânc românesc dar unde mai găsesc ?
Cum unde ? La țară ! Oh ... măi , eu la țară , 10 lei kilu de roșii în oraș , 8 lei kilu la țară , deci prin consecință , la țară e și mai ieftin plus minus benzina până ajungi acolo
Postat 30 Iunie 2016, 09:10 de vocilebihoreanului29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON