URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Septembrie 2015, 09:42

Prinde contur! Constructorii au turnat fundaţiile staţiilor de tramvai din Piaţa Unirii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările din Piaţa Unirii au ieşit din subteran. Constructorii se concentrează pe turnarea fundaţiilor şi pavarea carosabilului pe porţiunea deja betonată. "Miercuri s-a încheiat tot ceea ce înseamnă betonare, pe porţiunea delimitată de liniile de tramvai şi malul Crişului Repede. Muncitorii au turnat fundaţiile la port-drapelele din faţa Primăriei şi cele de la copertinele viitoarelor staţii de tramvai", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Constructorii au finalizat deja toate lucrările din faţa palatului administrativ al oraşului, iar pietrarii au început montarea dalelor din granit. Pe porţiunea din faţa Palatului Vulturul Negru au fost amenajate căminele subterane ale celor patru fântâni, urmând ca până la sfârşitul săptămânii să fie montate instalaţiile acestora astfel încât bazinele să poată fi montate luna viitoare.

Potrivit estimărilor viceprimarului până la sfârşitul săptămânii viitoare platoul din Piaţa Unirii va fi betonat pe porţiunea delimitată de Palatul Vulturul Negru şi Biserica cu Lună. "Am cerut pietrarilor italieni să îşi suplimenteze capacitatea de muncă, având în vedere că odată cu turnarea platorului vor avea destul front de lucru", a spus Mălan.

În prezent meşterii italieni lucrează la reabilitarea ansamblului arhitectural Duiuliu Marcu şi restaurarea gardului care îl delimitează.

Lucrările de reamenajare a Pieţei Unirii, în valoare de 18,9 milioane lei, sunt realizate de o asociere de firme reprezentată de Drumuri Orăşeneşti, Electro Construct Sildac, Porfido Edarte Conzortio Stabile, Europorfidi, Imsaurisa şi Gardener. Acestea implică printre altele transformarea în zonă pietonală a spaţiului delimitat de străzile Primăriei şi Alecsandri, devierea traficului auto prin faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic, pavarea cu porfir a întregii zone, lărgirea pietonalului cu circa 10.000 metri pătraţi şi mutarea staţiilor de tramvai faţă în faţă, în dreptul Podului Ferdinand.

Proiectul mai prevede modernizarea sistemului de iluminat prin montarea a 56 de stâlpi cu corpuri de iluminat economicoase de tip LED, înlocuirea a 39 de bănci, 22 coşuri de gunoi şi două rastele pentru biciclete, remodelarea spaţiilor verzi şi a vegetaţiei, introducerea în canale tehnice a cablurilor care acoperă în prezent faţadele clădirilor şi restaurarea elementelor artistice ale ansamblului arhitectural-sculptural proiectat de arhitectul Duiliu Marcu în 1926.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
34 Comentarii
NUMAI DE RĂU
@CHRIS: Te înșeli! Despre FILIP numai de rău! Poate fi membrul oricărui partid, tot de rău voi scrie! Numai că acum, după opt ani,ce rost mai are! Să mai scriu despre clădirile din centru? Să mai scriu despre Bazinul olimpic care mie mi se pare chiar urât?
Postat 04 Septembrie 2015, 13:39 de TDS
CHRIS
@TDS poti sa spui si despre filip linistit. chiar te rog sa ne luminezi despre ce a facut filip pentru acest oras. cat despre faptul ca e membru marcant al partidului de care te simti atasat, cel putin de liderul local mang nu discutam decat de "bine" si doar despre "realizari".
Postat 04 Septembrie 2015, 13:15 de User anonimizat
DOINA DE JALE
@suporter_oradean: Jalnic sau nu, asta e! Cât despre faptul că mă leg de Bolojan eu zic că e firesc! Dacă e Primar ce să-i fac? În plus fiind un fel de DICTATOR, cu atât mai mult Deciziile îi aparțin! Sau aparțin unor subordonați care doar EXECUTĂ! Să mă mai iau de Filip? Sincer, mi-ar face plăcere dar au trecut totuși 8 ani și ce să mai zic acum despre el?
Postat 04 Septembrie 2015, 12:05 de TDS
jalnic raspuns
jalnic raspuns ai dat TDS,tot de bolo te legi la fiecare postare,repet,n-am treaba cu politica,primaria,dar pt tot ce a facut imi place de Bolojan.E greu sa conduci o scara de bloc,dar apoi un oras.Sunt curios daca ai fi sef de scara intr-un bloc turn cu 60 de apatamente,cum ai reusi sa ii convingi pe locatari sa-si zugraveasca casa scarii,da apoi ca primar sa schimbi canalizarea sau sa faci orasul atractiv turistic. Spalati fata si alungati ceata de pe ochi,esti cam patetic...
Postat 04 Septembrie 2015, 11:10 de suporter_oradean
OBRAJORI CA DOI BUJORI
@suporter_oradean: " nu e cumva semnele " ? Hmm! Asta cu pupăturile e valabilă și pentru Bolojan! Să-l pupați pătimaș într-o zonă mai rozalie! Pe obrăjori adică!
Postat 04 Septembrie 2015, 10:55 de TDS
paranoia
Tds nu strica serios spre binele tau sa-ti faci un control la cap,un RMN n-ar strica,sa vezi daca ura asta fata de bolojan si tot ce face el nu e cumva semnele unei paranoia.Piata Unirii va fi la final ceva ff fain,iar la anu orasul va arata altfel.Am 2 oferte pt tine Tds,sa te muti cum am zis ieri la Valea lui Mihai si azi vin cu una care cred ca ti se potriveste : la Tileagd,intre romanes,acolo ai fi bun chiar de primar,sa le faci si lor o piata faina . Te pupam ,noi astia care apreciem ce face primaria Oradea si Bolojan pt oras !!!
Postat 04 Septembrie 2015, 10:39 de suporter_oradean
ONOARE vs OROARE
@CHRIS: Eu am vorbit de zi proastă, nu de noapte proastă! Acuma ce să zic? Dacă asta e problema unde locuiesc eu...De dat jos mă dau pe stânga! Întotdeauna STÂNGA! Dar nu văd nici temeteul, nici centura! Însă aș prefera să văd aceste două obiective decât oroarea bolojanisto-boloșisto-lipoveană numită Piața Unirii!
Postat 04 Septembrie 2015, 09:20 de TDS
@TDS
TDS si eu as avea in fiecare zi cate "o zi proasta" daca as locui unde stai tu. in the ghetto. depinde pe care parte a patului te dai jos(avantajul burlacului). te dai pe o parte si vezi temeteul iar pe cealalta vezi centura orasului(sau tabloul lui mang care iti vegheaza somnul). viziune de arhitect autentic, ce sa zic?!
Postat 04 Septembrie 2015, 08:49 de User anonimizat
multumim
tds:facem auditii sa vedem care e primul
Postat 03 Septembrie 2015, 22:59 de pop2
UNDE DRAGOSTE NU E, NIMIC NU E!
@pop2: Am avut o zi relativ proasta dar m-ai binedispus! OK, solisti dar cine e soptana de coloratura? Coana Florica sau Paladi? Sau poate vine Primul Domn, diaconul celib, singurul PNL-ist dintr-un Guvern PSD! Asa e daca dragostea nu tine cont de...sex ( adica e...platonica! )
Postat 03 Septembrie 2015, 18:15 de TDS
bolovan
vrem unirea cu felix
Postat 03 Septembrie 2015, 17:25 de pop2
mircea minte
S.C. Callatis Therm SA Mangalia Constanţa 462 322 485 608 771 2. SC Termica SA Târgovişte Dâmboviţa 427 298 449 562 713 3. RADET Constanţa Constanţa 338 236 355 446 565 4. SC Turism Felix SA Bihor, loc. Sânmartin 336 234 353 442 561
Postat 03 Septembrie 2015, 17:25 de pop2
multumim
vrem marirea pretului la caldura
Postat 03 Septembrie 2015, 17:22 de pop2
bolovan
de craciun se face targ si o sa cante corul maranata cu bolojan tirle chereches paladi ca prim solisti
Postat 03 Septembrie 2015, 17:21 de pop2
!
@OradeaCivitas: Daca eram primar nu se realiza reabilitarea Pietei in aceasta fprma! Daca eram arhitect sef nu aprobam proiectul! Sef de santier NU POT FI pentru ca nu sunt inginer constructor!
Postat 03 Septembrie 2015, 16:02 de TDS
'pâine si circ'
Un kitch in centrul orsului de care cica ar trebui sa ne bucuram ca doar suntem oradeni... Hai sa coboram cu picioarele pe pamant: nivel de trai sub media pe tara, preturi mari (peste media pe tara) la utilitati publice (transport in comun, gigacalorie, taxe locale, etc.), perspective ZERO din punct de vedere al educatie si locurilor de munca pentru generatiile viitoare (bolojan viseaza doar scoli profesionale pentru oradeni si joburi de necalificati in parcul industrial). Cam asta e Oradea cu centrul ei poleit cu k...
Postat 03 Septembrie 2015, 15:44 de User anonimizat
Asa sta treaba
Daca era TDS sef de santier, era de mult gata lucrarea si la standarde optime facuta! Aia e clar!
Postat 03 Septembrie 2015, 14:37 de OradeaCivitas
!!!!!
@ECO: Dacă așa zici tu, așao fi!
Postat 03 Septembrie 2015, 14:00 de TDS
bun gust
pt TDS,ma bucur ca ai inteles
Postat 03 Septembrie 2015, 13:50 de ECO
???
@ECO: Nu orice se poate face trebuie si facut
Postat 03 Septembrie 2015, 13:43 de TDS
bun gust
@TDS logica ta e beteaga.E ca si cum ai afirma ca daca ala poate sa violeze in Vaslui pot si eu in Bihor.De cochetat multa lume cocheteaza cu multe dar nu inseamna ca devine specialist sau e mai indreptatit sa emita pareri ,,pertinente,,
Postat 03 Septembrie 2015, 13:10 de ECO
NU STIU
@anticomunist: Nu știu,bănuiesc că motivul este că în acea perioadă a avut niște probleme personale ( nu spun mai mult, nu am acordul persoanei și dacă dacă dau mai multe detalii poate fi identificat ). În plus sistemul este: "Concursul se organizează joi, proiectul e adjudecat de marți" !
Postat 03 Septembrie 2015, 13:05 de TDS
@TDS
Pai, atunci de ce nu si-a inscris proiectul la licitatie? Dupa razboi... Cat despre reputatii arhitecti oradeni, se cam vede de ce sunt in stare!
Postat 03 Septembrie 2015, 12:54 de User anonimizat
RASPUNSURI
@suporter_oradean: 1. Lasă naibii firma respectivă pentru că nu mă mai interesează decât din perspectiva FRAUDEI săvârșite în dauna municipiului! Și pentru asta NU VOI PROTESTA ÎN VECI ÎN PIAȚĂ! 2. Să văd ce în Cetate? Să văd ce în Piața Rogerius? Să fac ce în ștrand? 3. Nu fumez trabucuri 4. Rămân în Oradea pentru că aici m-am născut, NU SUNT "VINITURĂ"! 5. Când Mang va posta ceva aici adresează-i-te direct!
Postat 03 Septembrie 2015, 12:51 de TDS
CUM NE NOI
@ECO: Mă repet dar asta e! Dacă o persoană care nu are studii de arhitectură poate face pe arhitectul șef doar pentru că este PNL-istă și ocrotită de Bolojan, ATUNCI, DA, POT SĂ-MI DAU CU PĂREREA ( cu atât mai mult cu cât am cochetat cu desenul și pictura ) . Cartierul EUROPA nu este o PERLĂ arhitectonică dar eu ATÂTA MI-AM PERMIS!
Postat 03 Septembrie 2015, 12:46 de TDS
bun gust
pt TDS...banuiesc ca esti vreo autoritate in domeniu daca ai constatat ca viziunea arhitectului era net superioara.In ce priveste bunul gust sa stii ca nu e ciudat ca tu nu il vezi....pentru cineva care si-a cumparat casa in minunea arhitectonica de cartier Europa e normal.
Postat 03 Septembrie 2015, 12:26 de ECO
PS:
.. (adica PS cu doua puncte), si eu zic, e mai bine la Viena decat Moscova..
Postat 03 Septembrie 2015, 11:50 de TC
tds-o ai loc fain s protestezi
TDS nu fi amarat si scuipa noroi ca prietenul tau Mang,o sa ai o piata faina in care sa proestezi ca ai luat teapa de la Impact,in rest numai de bine.Sper sa nu mergi nici prin cetate,nici la strandul nou si nici in piata Rogerius ,nici la meciurile de polo sau baschet,aruncati buletinu de oradean si muta-te la valea lui Mihai. Rumegati in continuare trabucul prin ochelarii aia fumuri stand piior peste picior....
Postat 03 Septembrie 2015, 11:47 de suporter_oradean
EU SUNT ȘEFUL MEU
@TC: Desigur, se va organiza Târg de Crăciun pe model german ( Viena, Sibiu )unde se vor vinde aceleași prostioare colorate! Dar poate, COPIII ( cu trei de "i"! )se vor bucura! PS NU AM NICI UN ȘEF ÎN AFARĂ DE MINE!
Postat 03 Septembrie 2015, 11:45 de TDS
Tds, portavocea psd
..era clar ca vei interveni in stilul caracteristic...noroc ca din astia sunt sub 5 la suta din electori...dar mai mult ca sigur ne vom intalni (involuntar) in piata pe 25 dec. la targul de Craciun - si copii se vor bucura , sigur - tu vei ramane un ranchiunos ca sefii tai din psd. Dezamagitor cetatean..
Postat 03 Septembrie 2015, 11:22 de TC
DA
@vlad_oradea: Stau foarte liniștit! Cu atât mai mult cu cât de intervenit în Piață și eu aș intervenit! Întâmplător am vorbit cu un reputat arhitect orădean pe tema reabilitării Pieței și am constatat că viziunea lui era net superioară proiectului de-acum!
Postat 03 Septembrie 2015, 11:15 de TDS
Centru
@tds Stai tu linistit ca arata mai bine decat cu asfalt si parcari de masini in buricul targului ;)
Postat 03 Septembrie 2015, 11:07 de vlad_oradea
AM VISAT....
TC: Cred că visul copiilor orădeni ăsta era! Să se plimbe prin Piața Unirii pe pavaje de porfir! Să-i bată soarele în cap vara și eventual să alunece pe pietrele înghețate iarna! Să admire mozaicul încă nerefăcut din Pasajul Vulturul Negru! BUN GUST? Ciudat, eu nu-l văd! Dar bine că-l vezi tu....
Postat 03 Septembrie 2015, 10:39 de TDS
Nota 10 administratiei Bolojan
Bravo administratiei Bolojan pt. tot ce face in orasul asta!!! Peste cateva luni li se vor lipi limba tuturor plagiatorilor psd si a carcotasilor acestora!! Aceasta piata va fi perla, blazonul orasului si vom fi fericiti sa ne plimbam copii si sa admiram cladirile minunate ale acestui oras. Totul e facut cu gust, bun simt si responsabilitate!!! Bravo tuturor cetatinilor ce au contribuit si au inteles ca anul asta e unul de sacrificiu, dar merita, Oradea va fi o perla intre orasele tarii. Bafta!!
Postat 03 Septembrie 2015, 10:23 de TC
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON