URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 August 2014, 18:27

Polemici în Consiliul Local: Centrul Salem a protestat împotriva desfiinţării drumului din curtea liceului Betel (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Stop discriminării!", "Mergem la CEDO!" şi "Respectaţi dreptul la proprietate!". Circa 35 de reprezentanţi ai Centrului Creştin Salem din cartierul Nufărul au protestat joi în cadrul şedinţei Consiliului Local cu bannere întinse de-a lungul sălii împotriva proiectului de hotărâre privind reîncadrarea unei suprafeţe de teren din curtea Liceului Teologic Penticostal, din imediata vecinătate, din categoria drum public în categoria curţi construcţii.

Potrivit preşedintelui Centrului Creştin Salem, Beniamin Teodor Ciuciui, protestatarii se tem că, odată desfiinţat drumul din curtea şcolii, Primăria va construi altul, pe proprietatea lor, în urma unei proceduri de expropriere. "Noi ne simţim discriminaţi. Se creează un precedent în urma căruia orădenii ar putea să ceară exproprierea vecinilor", a acuzat Ciuciui.

La rândul său, Radu Florian, avocatul centrului, a spus că desfiinţarea drumului existent este o afacere cât se poate de păguboasă pentru oraş în condiţiile în care ulterior va trebui să amenajeze altul, pe banii săi. "Practic, vă angajaţi la cheltuieli publice cu amenajarea unui drum nou lângă un drum public deja existent", a spus Florian.

În apărarea poziţiei municipalităţii, primarul Ilie Bolojan a declarat că suprafaţa de teren care urma să fie înscrisă în categoria curţi - construcţii, se află în curtea liceului Betel şi a fost denumită drum public doar pentru a putea da o denumire zonei, dar nu a fost niciodată folosită ca atare. Din punctul de vedere al executivului, actualul amplasament nu poate fi folosit ca şi drum. Din 15 septembrie, când începe şcoala, orice teribilist va trece cu maşina prin curtea unei şcoli cu 1.450 de elevi", a spus Bolojan.

Drum de legătură la centură

În acest sens, edilul nu exclude varianta exproprierii unei părţi din proprietatea Centrului Salem pentru a asigura o cale de legătură între imobilele de la capătul cartierului Nufărul, de pe străzile Nicolae Şova şi Grigore Moisil, şi şoseaua de centură.

Bolojan spune că varianta actuală este improprie nu doar pentru că trece prin curtea liceului, dar şi pentru că intersecţia străzilor Alexandru Haşaş şi Nicolae Şova se face în "zig-zag", în loc să înainteze firesc, în continuarea străzii Haşaş.

"Normal ar fi ca strada Alexandru Hasas să înainteze drept până în şoseaua de centură. Nu putem să facem o stradă în zig-zag. Acest traseu trece peste o proprietate sau două. Vom face un proiect tehnic, iar dacă va fi cazul vom derula formalităţile de expropriere astfel încât să putem construi drumul în paralel cu lucrările la pasajul peste şoseaua de centură", a argumentat Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Respins din lipsa unui vot

În final, disputa a fost tranşată prin vot cu concursul UDMR, care a refuzat să dea curs propunerii municipalităţii. Proiectul de hotărâre a fost repins prin vot cu doar 17 voturi, faţă de minimum de 18, prevăzut de lege, din cauza opoziţiei celor şase reprezentanţi ai uniunii maghiare prezenţi în sală.

Întrucât reprezentanţii Centrului Salem au dat în judecată liceul Betel, pentru redeschiderea drumului public până de curând închis cu porţi, udemeriştii susţin că schimbarea categoriei de folosinţă a terenului ar însemna o intervenţie în proces.

"Propun să menţinem situaţia actuală până la obţinerea proiectului tehnic pentru viitorul drum. Astăzi există un proces care are ca obiect o hotărâre din 2012 (nr - privind înfiinţarea drumului public din curtea Betel), dacă o schimbăm intervenim în proces", a spus Ritli Laslo jr.

La DNA!

Şeful grupului UDMR a cerut municipalităţii să discute cu reprezentanţii Salem în vederea identificării unei soluţii amiabile. Acest lucru este însă destul de greu de realizat în condiţiile în care centrul creştin a depus miercuri o plângere la DNA împotriva reprezentanţilor Primăriei pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi trafic de influenţă.

"Vom merge marţi în audienţă la DNA pentru a ne susţine punctul de vedere şi vom ne vom continua demersurile, până ce Primăria renunţă la acest proiect", a declarat Teodor Beniamin Ciuciui. Semn că războiul este departe de a se fi încheiat, chiar dacă proiectul de hotărâre propus de municipalitate a fost blocat în Consiliul Local...

Citiţi pe această temă şi articolul "Primarul Ilie Bolojan, acuzat că favorizează Biserica Penticostală Betel într-un conflict cu Centrul Creştin Salem (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
drumuri
HALLLLOOOOOO.... Ce prostii scrieti mai bihorei lingai: "drumul din curtea liceului Betel..." , Bai prostilor nu drumul e in curtea scolii ci scoala a ocupat abuziv un drum public. Sa ne intelegem , este vorba despre O STRADA PUBLICA CE A FOST BLOCATA SI OCUPATA ABUZIV de catre cei din conducerea liceului Betel cu buna stiinta a corectului domn primar Bolojan, a d-lui director Beltechi si a d-nei directoare Lipoveanu si a viceprimarului Malan. Un abuz ascuns de conducerea primariei. Iar justificarea d-lui primar din sedinta de consiliu local cum ca este necesara votarea materialului cu mutarea drumului chiar daca exista un proces penal pe rol intrucat in 15 sept. incepe anul scolar ca sa nu se circule prim curtea scolii printre copii este de tot "rasu-plansu". Pai nu au decat cei de la Betel sa isi mute gardul la limita de proprietate cu drumul si sa nu mai faca ilegalitati. Pana una alta acel drum existent este al nostru al tuturor si avem tot dreptul sa circulam liberi pe el. Sau nu pot obtine autorizatie de construire? Exista taxa de urgenta oferita contra cost 100 ron . Asa ca mai hai sictir BOLOJANE si satra ta.
Postat 31 August 2014, 04:11 de bolo
pupinuristul udemerist de serviciu
Lepre separatiste, la cat sunteti de "cinstiti", v-ati fi bagat, fara sa clipiti, in Felix si pe vreo alte cateva mii de hectare din jur !
Postat 30 August 2014, 00:12 de @pupincuristul hudem
primarul judeca bine
Propunerea primarului Bolojan e buna, e firesc ca drumul sa fie in aliniament, si cei de la centru Salem sa aplice, ce scrie" daca cineva iti cere o haina , da-i si camasa". Sau care o fi principiul credintei adevarate!
Postat 29 August 2014, 12:50 de andere
La CEDO o sa pupati exact un rakat in mijlocul drumului !!!!!!!!!!
Bine ca mai sunt niste minti limpezi la UDMR, pe subiecte ca acestea, ca altfel ne-ar papa gaia cu prostii municiaplitatii !!!
Postat 28 August 2014, 21:12 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON