URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2018, 20:45

Pentru bătrâneţi senine şi respectate: După 10 ani de lucrări, Caritas Eparhial a inaugurat Casa Frenţiu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din această vară, cel puţin 24 de persoane vârstnice îşi vor petrece bătrâneţea într-o casă primitoare, unde nu doar vor avea parte de asistenţă şi îngrijire permanentă, ci vor putea participa şi la activităţi sociale ori sportive.

Asociaţia Caritas Eparhial a inaugurat, sâmbătă, Centrul Rezidenţial Casa Frenţiu, în parcul Olosig. La festivitate au participat episcopul greco-catolic al Oradiei Virgil Bercea, viceprimarul Oradiei, Florin Birta, deputatul PNL Florica Cherecheş şi zeci de orădeni, curioşi să vadă casa ridicată după 10 ani de lucrări.

De asemenea, au venit oaspeţi din Italia, reprezentanţi ai Asociaţiei de într-ajutorare a Bisericilor din Europa, Chiesse dell’Est, unul dintre finanţatorii importanţi ai proiectului.

"Uniţi, putem să facem lucruri minunate"

După o slujbă religioasă oficiată de episcopul Bercea, zecile de orădeni adunaţi la ceremonia de inaugurare au vizitat Casa Frenţiu şi au putut vedea că va fi o locuinţă primitoare. Apoi, invitaţii ceremoniei au rostit câteva cuvinte, în principal pentru a le mulţumi tuturor celor care au făcut donaţii în ultimul deceniu, pentru ridicarea imobilului.

"Nu ştiu dacă vom fi vreodată suficient de capabili să-i mulţumim Domnului pentru că ne-a ajutat toate aceste lucruri să le ducem la bun sfârşit", a declarat în faţa mulţumii episcopul greco-catolic al Oradiei. "Uniţi, cu adevărat putem să facem lucruri minunate", a mai spus Virgil Bercea.

Cele 24 de camere single au fiecare baie proprie, sistem de detecţie incendiu, apel medical, aer condiţionat, TV, internet şi telefon. Spaţiile comune sunt supravegheate video, iar casa are propria capelă, spaţii pentru activităţi de terapie ocupaţională, bucătărie proprie, o sală pentru servit masa, dar şi spălătorie, uscătorie şi călcătorie. În plus, imobilul cu două etaje are ascensor, iar la parter un living modern. De asemenea, şi curtea Casei Frenţiu este frumos amenajată.

Vis devenit realitate

"La început a fost un vis, apoi, o dorinţă, şi a fost nevoie de 10 ani ca să devină realitate. Faptul că suntem azi aici demonstrează că, uneori, visele se adeveresc, că dorinţele se împlinesc şi că efortul este răsplătit", a spus părintele Olimpiu Todorean, preşedintele Caritas Eparhial.

Potrivit acestuia, Casa Frenţiu nu este un azil şi nu este o casă de bătrâni, "ci este casa unei bătrâneţi înţelepte, senine şi respectate, casa unde oamenii pot împărtăşi cu alţii propriile idei şi propriile sentimente, casa omului căruia ochii îi scânteiază de bucurie sau se umbresc de lacrimi şi casa omului ale cărui buze lasă să treacă un strigăt de bucurie sau un suspin de durere".

La ceremonie, părintele Todorean a anunţat că o casă similară va fi inaugurată în curând şi în satul Ioaniş.

Servicii de tot felul

În Casa Frenţiu vor putea locui minim 24 persoane şi maxim 52, care, pe lângă asistenţă şi îngrijire permanentă prin personal calificat, vor primi mâncare (trei mese zilnic şi două gustări), dar şi servicii medicale necesare (de la administrare tratamente la aplicare de creme ori gimnastică recuperatorie) şi servicii speciale (precum transport la saloane de coafură şi frizerie, la teatru sau în excursii).

În plus, rezidenţii Casei Frenţiu vor participa la activităţi sociale, precum ore de pictură şi desen, serate muzicale şi dans, film şi lectură, jocuri de societate şi dezvoltare personală, sporturi uşoare (tenis de masă, biliard, badminton), plimbări şi altele. Centrul va fi deservit de 14 angajaţi şi va avea contract de colaborare cu un cabinet medical individual, un fizioterapeut, psihiatru, un neurolog şi un psiholog.

Se caută rezidenţi!

Centrul rezidenţial Casa Frenţiu a fost ridicat pe str. Spartacus nr. 35 B, în parcul Olosig, vizavi de biserică, pe un teren aflat în proprietatea Asociaţiei Caritas Eparhial şi primit de la Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea.

Valoarea investiţiei în amenajarea lui a fost de 5,4 milioane lei, banii provenind de la asociaţii din Italia, Germania şi SUA, dar şi de la sutele de persoane care, de-a lungul anilor, au donat 2% din impozitul pe profit.

Din 1 mai, Caritas Eparhial va începe selecţia vârstnicilor care vor locui în Casa Frenţiu. Dosarele se vor depune la sediul ONG-ului, pe str. Episcop Mihai Pavel nr. 3.

"Primul criteriu în vederea acceptării unui dosar este acela ca persoana să nu fie dependentă de pat. Al doilea criteriu este suma cu care persoana care intră în casă, sau familia acesteia, trebuie să contribuie pentru buna funcţionare a casei. Cuantumul contribuţiei se va stabili până la data de 1 mai 2018", a transmis Asociaţia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
întrebări
Aparțin confesiunii! Am o teamă că alegerile vor fi subiective! Nu știu ce înseamnă " dependent de pat " ? Ca de fapt despre asta este vorba...sau ajungi acolo binișor și între timp devii " dependent de pat" ! Te da afară ?
Postat 15 Aprilie 2018, 19:04 de dani-e-let
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON