URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2017, 14:21

Opoziţia liberală nu l-a validat pe înlocuitorul Anei Maria Tiron în Consiliul Judeţean. Mang: "Indiferent de ce spune instanţa, doamna Tiron este dată afară" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Raportul de forţe din Consiliul Judeţean Bihor a rămas şi după şedinţa ordinară de marţi de 17 consilieri ai alianţei UDMR, PSD şi ALDE la tot atâţia ai PNL, după ce liberalii au refuzat să-l valideze în funcţie pe PSD-istul Adrian Szatmari în locul Anei Maria Tiron.

Liderul grupului, Ionel Avrigeanu, a motivat încă o dată că liberalii nu îl votează pe Szatmari deoarece Ana Maria Tiron a contestat înlocuirea ei în instanţă, procesul având termen miercuri, 18 octombrie.

Mini-show, din nou

După o perioadă în care PNL-iştii au boicotat, prin neprezentare sau prin nevalidarea listei ordinii de zi, toate şedinţele extraordinare şi de îndată ale Consiliului Judeţean Bihor, reprezentanţii opoziţiei s-au prezentat, marţi, - aşa cum spuseseră că o vor face – la şedinţa ordinară a lunii octombrie.

Aceştia au validat ordinea de zi, însă nu şi pe cel de-al 18-lea consilier al puterii, PSD-istul Adrian Szatmari, în locul Anei Maria Tiron, dată afară din partid la solicitarea lui Ioan Mang şi, ca atare, exclusă prin Ordin de Prefect din CJ Bihor.

Înaintea votului, consilierul liberal Dacian Foncea a spus că membrii Comisiei de Validare, el fiind unul dintre ei, din cadrul CJ Bihor ar trebui să se întrunească din nou şi să delibereze pe seama eigibilităţii lui Adrian Szatmari. După ce această cerere a fost acceptată, însă, Foncea a refuzat să se retragă alături de ceilalţi doi membri ai Comisiei de Validare pentru deliberări, stârnind râsete în sală.

PNL, împotrivă!

Dacian Foncea a cerut să fie notat în procesul verbal faptul că nu participă la deliberările Comisiei de Validare deoarece consideră că Adrian Szatmari nu întruneşte condiţiile de eligibilitate cerute de lege, întrucât postul său este contestat în instanţă de Ana Maria Tiron.

În fine, ceilalţi doi membri ai Comisiei de Validare au susţinut contrariul, iar proiectul de numire a lui Adrian Szatmari a fost supus la vot. Acesta a primit 17 voturi "pentru", ale aleşilor UDMR, PSD şi ALDE, respectiv 17 voturi "împotrivă" ale consilierilor PNL. Drept urmare, proiectul n-a trecut.

"Vreau să explic votul nostru. Mâine (n.r. – miercuri, 18 octombrie) este termen în procesul care va decide dacă doamna Tiron revine sau nu în Consiliul Judeţean. Noi încercăm să evităm ca, începând de mâine, să avem 36 de consilieri valizi în CJ Bihor. Astăzi 35, iar mâine încă unul validat", a spus liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu.

Mang: "Tiron e dată afară"

Pentru prima oară, însă, Avrigeanu a afirmat că PNL "nu contestă dreptul PSD de a-şi completa lista de consilieri locali" şi a susţinut că liberalii îl vor valida pe Szatmari dacă instanţa respinge acţiunea Anei Maria Tiron. "Dacă mâine instanţa va stabili că acţiunea doamnei Tiron este neîntemeiată şi îi respinge acţiunea, noi în prima şedinţă ordinară, repet ordinară, vom vota consilierul PSD", a precizat acesta.

În replică, liderul PSD Bihor şi vicepreşedinte al CJ Bihor, Ioan Mang, a declarat că – indiferent de decizia instanţei – Ana Maria Tiron nu se va întoarce în funcţia de consilier judeţean. "Cred că domnul Avrigeanu şi colegii din PNL înţeleg că un om nu poate fi consilier judeţean dacă este dat afară din partid. Indiferent de ce spune instanţa mâine, doamna Tiron tot nu va fi consilier judeţean fiindcă dânsa este dată afară din partid…", a susţinut Mang.

Pe de altă parte, merită precizat că, la începutul lunii octombrie, Adrian Szatmari a deschis o acţiune în Contencios Administrativ la Tribunalul Bihor împotriva celor 17 consilieri liberali, cerând ca aceştia să fie obligaţi să-l valideze în funcţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
he, he, he...
Nea mang_litorule, nici Dumnezeu nu stie ce va decide instanta oradeana! Muta naibii procesul ala daca vrei sa ai vreo sansa!
Postat 17 Octombrie 2017, 16:05 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON