URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2018, 16:11

Oameni şi păsări: Expoziţia Naţională de Columbofilie de la Oradea a adunat în prima zi peste 1000 de pasionaţi şi curioşi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Expoziţia Naţională de Columbofilie a adunat, sâmbătă, la Oradea Trade Center, peste o mie de pasionaţi şi curioşi. La parterul clădiri au fost expuşi peste 450 de porumbei voiajori, cei mai frumoşi din ţară, între care şi un "lot olimpic", cu porumbei deosebiţi, care au participat şi au fost premiaţi la competiţii internaţionale.

Expoziţia Naţională de Columbofilie se desfăşoară şi în acest an la Oradea. Evenimentele din cadrul acesteia au fost programate sâmbătă şi duminică, în organizarea Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei, al cărei preşedinte, Marius Tunduc, este orădean.

Columbofilii au venit la Oradea din mai toate judeţele ţării pentru a-şi prezenta frumoasele păsări alături de care participă la competiţii de diverse tipuri, axate pe viteză sau pe distanţă. Porumbeii ajung să parcurgă şi peste 1.000 de kilometri într-o astfel de cursă.

Cu ajutorul unor cipuri, crescătorii pot să vadă cu exactitate kilometrii parcurşi de porumbel în drum spre casă precum şi timpul în care a reuşit acest lucru. În funcţie de aceşti parametri, se stabilesc clasamente la nivel judeţean şi naţional. Cei mai buni dintre porumbei concurează şi în competiţii internaţionale, inclusiv la Olimpiada de Columbofilie.

Printre cei prezenţi s-a numărat şi un columbofil din Timişoara, care creşte 40 de porumbei, dintre care unul este în "lotul olimpic" al României. "Au crescut şi părinţii mei şi mi-au transmis pasiunea şi mie. La concursuri nu există câştiguri, dar dacă ar fi să vând pui ai porumbeilor premiaţi sunt mult peste preţul pieţei", a spus Cătălin Ionele.

Pe lângă expoziţie, la parterul Trade Center au mai fost amenajate standuri ale unor crescători din străinătate care vând diverse tipuri de porumbei de concurs, precum şi standuri cu hrană şi vitamine pentru porumbei.

În prima zi, Expoziţia Naţională de Columbofilie a cuprins şi seminarii susţinute de crescători pricepuţi ai căror porumbei au făcut performanţe deosebite, precum Gino Clique din Belgia şi Denis Feber din Germania.

Expoziţia va fi deschisă şi duminică, între orele 10 şi 13, tuturor curioşilor, preţul unui bilet de intrare fiind de 20 de lei.

De la ora 11, este programat şi un seminar al crescătorului maghiar Horvath Karoly, care are în palmares 35 de titluri de campion naţional cu porumbeii săi. Acesta le va prezenta columbofililor români sistemul său de concurs.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Uau
Ma bucur sa aud asta. 1000 de pasionati sau curioși. Cu toate ca imi plac doar câinii am fost la o asemena expozitie si e frumos.
Postat 21 Ianuarie 2018, 01:16 de Sandu1201
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON