URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2017, 18:10

Noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor va fi inaugurat abia după alte investiţii de 10 milioane euro (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu câteva zile înainte de deschiderea parţială, cu expoziţii temporare, a noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor din strada Armatei Române nr. 1, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, a prezentat stadiul pregătirilor şi a vorbit despre încă circa 10 milioane euro care trebuie investiţi în clădire până ca aceasta să fie mobilată, echipată şi pregătită să primească vizitatori.

Clădire reabilitată

Într-o conferinţă de presă la care au mai participat vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, şi directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, preşedintele Consiliului Judeţean a arătat că lucrările la partea structurală a clădirii au fost finalizate.

Amintim că lucrările la clădirea de pe str. Armatei Române nr. 1, fosta garnizoană a oraşului, au fost deblocate, în 2016, după ce fuseseră oprite în 2010 în urma unui scandal între firma constructoare, Selina, şi CJ Bihor, contractul acestei companii fiind ulterior reziliat. "Din iunie 2010 până în iulie 2016 o virgulă nu s-a lucrat la acest proiect. Au fost 6 ani pierduţi…", a spus Pasztor, criticând astfel vechea conducere liberală a instituţiei.

În vara anului trecut, în urma unei licitaţii, firma Euras din Satu Mare a câştigat, cu o ofertă de 6 milioane lei, proiectul de finalizare a reabilitării, având de realizat pardoselile cu parchet şi tarchet, finalizarea sistemul de climatizare, amenajarea sistemelor de semnalizare şi stingere incendii, instalaţiile informatice, de telefonie şi televiziune. De asemenea, a trebuit reabilitată casa scării, făcute unele compartimentări interioare şi amplasate platforme pentru persoane cu handicap.

Lucrările au fost terminate la timp (în luna aprilie), astfel că, pe 18 mai, vor fi vernisate în această clădire primele expoziţii temporare, în cadrul Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, acestea urmând să poată fi vizitate timp de două luni.

Investiţii masive

În aceeaşi conferinţă, Pasztor a vorbit despre următoarele etape de investiţii care trebuie realizate pentru ca Muzeul Ţării Crişurilor să poată funcţiona în fosta garnizoană. "Primul proiect este contractat, este în derulare şi se referă la dotarea cu mobilierul normal, de birouri şi depozit. Acesta va fi finalizat în două luni de zile", a spus preşedintele Consiliului Judeţean, precizând că investiţia se ridică la 5 milioane lei din banii judeţului. În acelaşi contract a fost inclusă şi amenajarea vivarium-ului prevăzut în noul muzeu. 

Într-o a doua etapă, prin bani europeni, va fi cumpărat mobilierul special pentru expunere (pereţi din sticlă, vitrine, tavane speciale, elemente de decor) pentru etajul întâi al Muzeului Ţării Crişurilor, unde vor fi secţiile de Ştiinţe ale Naturii şi Istorie, şi vor fi reamenajate curtea şi grădina clădirii.

Proiectul a fost depus în noiembrie 2016 prin Programul Operaţional Regional şi este în valoare de 21,8 milioane lei. "Sunt peste 5 milioane euro. Săptămâna trecută am avut ultima vizită în teren din partea POR, după ce în lunile trecute am definitivat toate completările şi ajustările. Pot să vă spun că suntem mai mult decât optimişti fiindcă avem o poziţie fruntaşă la punctaj şi nu mai există altă etapă de control", a spus Pasztor, care i-a mulţumit orădeanului Marcel Boloş, director al ADR Nord-Vest, pentru sprijinul acordat în acest proiect.

Inaugurare în 2018?

Consiliul Judeţean Bihor lucrează acum la un alt proiect, unul strategic pe RO-HU 2014-2020, în valoare de 4 milioane euro, prin care ar urma să fie dotate cu mobilier specific etajele doi şi trei ale clădirii. Suma fusese destinată iniţial pentru achiziţionarea unui accelerator de particule la Centrul Oncologic din Oradea, prin proiectul strategic pe medicină, însă acest aparat urmează să fie cumpărat, prin credit, de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit lui Pasztor Sandor, în luna iunie, va fi lansată licitaţia pentru serviciul de mutare a pieselor muzeale din depozite în noul Muzeu, unde vor rămâne, până la dotarea cu mobilier specific, în depozitele noi. "Sunt anumite proceduri pentru mutarea obiectelor de patrimoniu. Noi vom face o licitaţie internaţională, căci în România există o singură firmă care oferă astfel de servicii. Investiţia va fi de circa 200-300.000 euro", a adăugat acesta.

"Sunt copleşit de faptul că în sfârşit ajungem acolo unde trebuie", a spus directorul MŢC, Aurel Chiriac, care a subliniat implicarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean în găsirea surselor de finanţare pentru finalizarea noului sediu.

Dacă toate proiectele vor fi acceptate şi lucrările se vor desfăşura fără probleme, e posibil ca în 2018 să fie inagurat noul Muzeu al Ţării Crişurilor, care va avea aproape 500.000 de exponate şi se doreşte a fi o atracţie la nivel regional.

Citeşte şi: Noul Muzeu al Ţării Crişurilor se deschide parţial, cu expoziţii temporare

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Groapa oradeana!
O noua groapa a fost decoperita pe Terra ! Groapa de la Oradea, groapa unde se tot baga zeci de milioane de euroi si tot nu'i gata lucrarea. Acum cand tot oradeanul astepta sa vada gata magaoaia reparata afla cu stupoare ca mai trebuie... un fleac,.... 10.000.000 de euroi si atunci o fi....... ce o fi??? "O fi sau nu o fi", dar ce o fi cand o fi? Asta e "alta intrebare"! Bugetu'i mare si fara sfarsit..... n'are sfarsit dar are fund si fundul lui e in buzunarul meu, altau, al nostrum! De vina .... cine plateste, adica noi!
Postat 13 Mai 2017, 21:11 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON