URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Mai 2017, 14:57

Laborator de endoscopie de 1,8 milioane de euro, inaugurat la Spitalul Judeţean: Are cea mai performantă aparatură şi gardă permanentă! (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Secţia clinică de gastroenterologie din Spitalul Clinic Judeţean Oradea are, de miercuri, cel mai performant laborator de endoscopie din ţară, în urma unui efort financiar de peste 1,8 milioane euro cu care, în decurs de 5 ani, s-a reabilitat şi modernizat spaţiul şi s-au achiziţionat echipamente de ultimă generaţie ce permit acordarea de servicii integrate, de diagnostic şi tratament.

Potrivit şefului secţiei, conf.univ.dr. Ciprian Brisc, lucrările de modernizare s-au axat pe de o parte pe recompartimentarea şi extinderea spaţiului.

Acum, laboratorul are circa 150 mp, spaţiu împărţit în trei cabinete de endoscopie, o sală pre şi post interventională dotată cu aparatură de monitorizare a pacienţilor, spaţii separate pentru sterilizare şi pentru dezinfecţia înaltă a endoscoapelor, şi circuit atât dinspre spital, cât şi direct dinspre secţia de Gastroenterologie.

“Este utilat cu tot ce e necesar. Am intrat în posesia unor aparate noi cu care vom putea face mult mai multe pentru pacienţii noştri din punct de vedere gastroenterologic şi, în mod deosebit, din punct de vedere al tubului digestiv. Este vorba despre diagnostic şi tratament, laboratorul fiind unul terapeutic. Eu sper ca pacienţii să găsească aici un dram de sănătate în plus”, a spus medicul.

Aparatura medicală disponibilă în cadrul laboratorului include trusă de videoendoscopie cu accesorii Olympus, echipament de manometrie esofagiană şi anorectală de înaltă rezoluţie, electrocauter cu plasma argon dar şi trusă de videoendoscopie intervenţională de înaltă definiţie, cea din urmă aparatură fiind achiziţionat cu 2,1 milioane de lei.

„Avem cel mai modern şi performant laborator din ţară. Aparatura permite realizarea tuturor procedurilor necesare pentru acele tipuri de afecţiuni în care endoscopia pune doar diagnosticul şi se intră direct în sala de operaţie. Se fac terapiile pentru orice leziune de suprafaţă, în primul rând terapia cu plasmă argon, polipectomiile şi, de acum, cu aparatura pe care o avem, vom putea face şi intervenţiile pentru formaţiunile de suprafaţă care se pot scoate endoscopic”, a mai spus doctorul Brisc.

Important este faptul că Secţia clinică de Gastroenterologie are gardă permanentă, 24 de ore din 24. “Colegii sunt pregătiţi să intervină în 20 de minute, conform protocolului, în cazul unor hemoragii digestive, în mod deosebit cele superioare dar şi cele inferioare”, a precizat şeful Secţiei.

La inaugurarea laboratorului au fost prezenţi, printre alţii, managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, primarul municipiului, Ilie Bolojan, şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală, Gabriel Mihalache. Invitatul special a fost, însă, profesorul dr. Marcel Tanţău, şeful Centrului Regional de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă Cluj, care a descris investiţia de la secţia orădeană ca fiind una extrem de necesară pentru “o dezvoltare mai echilibrată a sistemului medical”.

“În spatele acestei investiţii este o muncă colosală, aceste lucruri se rezolvă greu, birocraţia românească uneori pune mari piedici. E greu să găseşti un defect aici. Investiţia de aici arată exact cum trebuie să arate, fără niciun rabat la calitate”, a spus profesorul Tarţău.

În opinia sa, Secţia de gastroenterologie din Oradea s-a ridicat de la “un nivel destul de bun” la unul de “o calitate europeană”. “Este importantă apropierea sistemului medical de contribuabil. Iar ceea ce s-a făcut aici este o dezvoltare echilibrată şi la un standard extrem de ridicat. Oradea e centru universitar deja cu tradiţie, care preia o mare parte din cazuistică şi trebuie să se extindă”, a mai spus Tarţău. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dar atitudinea medicului cand se schimba?
O fi avand, dar acest medic se comporta foarte urat cu bolnavii! Atitudinea medicilor cand se va schimba? Poate invatati de la d-l doctor Tantau cum trebuie sa te comporti cu pacientii!
Postat 18 Mai 2017, 10:31 de vrabie
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON