URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2017, 15:35

La 4.810 metri înălţime: Doi soţi orădeni au ajuns pe "acoperişul Europei", vârful Mont Blanc (FOTO)

La 4.810 metri înălţime: Doi soţi orădeni au ajuns pe 'acoperişul Europei', vârful Mont Blanc (FOTO) sursa foto: Ovidiu Marc
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ovidiu şi Iuliana Marc, doi soţi orădeni pasionaţi de expediţii montane, au reuşit performanţa de a cuceri vârful Mont Blanc, de 4.810 metri înălţime, supranumit "acoperişul Europei". Cel mai înalt vârf din Alpi şi din Europa de Vest, Mont Blanc este situat pe graniţa dintre Franţa şi Italia.

Deşi nu sunt montaniarzi profesionişti, el fiind profesor de matematică, iar ea medic stomatolog, soţii Marc au parcurs cu brio atât escalada, cât şi coborârea, pe care au făcut-o într-o singură zi, ajungând astfel de la -10 grade Celsius la 25 de grade.

Au traversat "Culoarul morţii"

Cei doi soţi au pornit expediţia pe 11 iulie, după ce mai multe zile au studiat prognoza meteo. "Am mai avut o tentativă în 2014, când am ajuns aproape de 4.000 de metri, dar din cauza vântului puternic am fost nevoiţi să ne întoarcem. Acum am alocat suficient timp încât să ne permitem să aşteptăm vremea bună", a explicat Ovidiu Marc (38 ani), vineri, pentru BIHOREANUL. Cu câteva zile înainte de aventura orădenilor, pe masivul uriaş a nins.   

Prima noapte din expediţie, orădenii au petrecut-o la cort, lângă un refugiu de la 3.300 de metri altitudine. În a doua zi, au urcat până la 4.300 de metri. "Am înnoptat în refugiu, deja eram pe zăpadă", a precizat Marc.

În aceeaşi zi, cei doi soţi au traversat Culoarul morţii, o zonă stâncoasă unde, din cauza dezgheţului, sunt căderi dese de pietre. Primăvara, adesea, jandarmii îi descurajează pe turişti să traverseze zona respectivă, unde unii montaniarzi şi-au pierdut viaţa. "Cu grijă, se poate trece. Norocul a fost cu noi", a mai spus orădeanul.

Diferenţă de 35 de grade!

În ultima zi a expediţiei, pe 13 iulie, cei doi soţi au ajuns în vârf, la 4.810 altitudine. În aceeaşi zi, au pornit şi coborârea, parcursă în întregime. "Am coborât de la minus 10 grade, câte erau sus, la 25 de grade. N-a fost uşor, în condiţiile în care, ca să ne uşurăm bagajele, am mers doar cu o pereche de bocanci, de altitudine", a mai spus bărbatul.

Cei doi soţi sunt fericiţi că şi-au finalizat aventura. N-au avut sponsori, au escaladat munţii pe banii lor şi sunt bucuroşi că au ajuns cu bine acasă. "Nu considerăm că am făcut o performanţă, ştim că şi alţi bihoreni au ajuns acolo, însă poate inspirăm tinerii să se orienteze spre astfel de aventuri", a mai spus Ovidiu Marc. Profesor de matematică la Colegiul Economic Partenie Cosma, el este şi voluntar la Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON