URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2016, 19:05

Iosif Pazurik, Nutrientul: "99% vom reloca investiţia şi nu vom mai face extinderea fermei de pui de la Palota" (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Opoziţia localnicilor l-ar putea face să se răzgândească. Iosif Pazurik, patronul grupului de firme Nutrientul, se gândeşte să renunţe la investiţia de circa 4 milioane euro în extinderea cu încă 19 hale, pe lângă cele 10 deja funcţionale, în ferma de pui de la Palota.

Conform proiectului, ferma ar fi urmat să îşi extindă activitatea la 528.000 de pui şi să amenajeze lângă drumul judeţean o platformă de dejecţii descoperită, lucru primit cu ostilitate de localnici.

"99% că vom reloca investiţia şi nu vom mai face extinderea fermei de pui de la Palota", a declarat Pazurik, marţi după-amiază, la încheierea dezbaterii publice a proiectului privind "modernizarea complexului creştere pui nr. 2".

Întâlnirea, programată să se desfăşoare la sediul Primăriei începând cu ora 15, a avut loc în final în căminul cultural din Sîntandrei, ca să poată încăpea cei peste 40 de participanţi.

La eveniment au luat parte, printre mulţi alţii, fostul candidat pentru Consiliul Local Oradea, Nadia Pal, care se află deja în război cu firma Nutrientul pentru mirosul pe care îl degajă peste cartierele Ioşia şi Rogerius de ferma de porci, omul de afaceri Adrian Gheară, proprietarul unei case în Sîntandrei, şi mulţi alţi orădeni care susţin că s-au mutat în comună în ultimii ani tocmai pentru a scăpa de poluarea oraşului.

"Solicit sistarea procedurii de autorizare..."

Ostilităţile au fost deschise de inginerul chimist Liana Lezeu, participantă la dezbatere, care a cerut completarea cu date a studiului de evaluare a impactului asupra mediului făcut pentru Nutrientul de firma Acormed, patronată de profesorii universitari Ioan şi Olimpia Mintaş, dascăli la Facultatea de Protecţia Mediului, primul cunoscut prin funcţiile din PSD, ALDE, Patronatul IMM, dar şi prin falimentarea firmei CIAC.

"Consider că acea concluzie din finalul raportului, cum că ferma poate fi amplasată şi poate funcţiona, nu este suficient fundamentată", a declarat inginerul. Liana Lezeu a cerut, printre altele, realizatorilor studiului să precizeze valorile limită de emisie pentru amoniac, hidrogen sulfurat şi altele, conform normelor legale, având în vedere că acestea nu sunt fixe, ci se calculează raportat la realitatea din teren, şi să facă o evaluare a poluării solului, subsolului şi apelor, pentru stabilirea vulnerabilităţii zonei la nitraţi.

Potrivit specialistei, funcţionarea fermelor deja existente face ca în zona Sîntandrei – Palota cantitatea acestor substanţe să fie dublă faţă de standard. "Solicit sistarea procedurii de autorizare până la furnizarea documentelor solicitate pentru analizarea lor", a cerut Lezeu.

Participanta a avertizat că amoniacul, rezultat din dejecţiile păsărilor, este un gaz toxic cu miros înţepător purtat cu uşurinţă de vânt şi solubil în apă, unde formează nitriţi şi nitraţi, iar hidrogenul sulfurat este un gaz la fel de periculos, cu miros puternic, care poate provoca de la dureri de cap şi lăcrimări persoanelor sănătoase, până la spasme bolnavilor de astm.

"Am ajuns să vomit în casă..."

Locuitorii zonei sunt, oricum, supăraţi pe grupul de firme Nutrientul. "Locuitorii din Ioşia, Sîntandrei şi Tărian se plâng de mirosul degajat de fermele deja existente", a spus Nadia Pal.

Localnicii se tem că extinderea facilităţilor de producţie deja existente le va otrăvi viaţa. "Eu am fugit din Rogerius şi m-am mutat în Sîntandrei pentru că am ajuns să vomit în casă din cauza mirosurilor care, culmea, sunt în parametri, conform standardelor de mediu. Acelaşi lucru se va întâmpla şi aici", a spus omul de faceri Adrian Gheară.

Potrivit acestuia, în ultimii ani comuna atras din partea orădenilor care şi-au cumpărat terenuri şi au construit case aici investiţii de circa 300 milioane euro, mult peste cele 4 milioane de euro promise de Nutrientul.

"Nu ştiu, poate că această investiţie va trece de Agenţia pentru Protecţia Mediului, dar ştiu că, la investiţia pe care am făcut-o construind în Sîntandrei, şi dacă o singură zi simt miros de gunoi, deschid proces. Şi la fel ca mine vor face şi alţi locuitori", a avertizat Gheară.

Poziţia antreprenorului a fost împărtăşită de majoritatea participanţilor la dezbatere. "Până la urmă e vorba de o chestie de bun simţ. Domnu’ Pazurik, vă deranjez eu cu ceva mirosuri? Nu? Atunci, vă rog să faceţi ceva şi nu mă deranjaţi nici dumneavoastră pe mine!", a cerut un localnic.

S-ar răzgândi...

Vizat direct de atacurile localnicilor, patronul grupului de firme Nutrientul a declarat la încheierea dezbaterii că ia în calcul renunţarea la proiectul de extindere a fermei. "Văd că lumea este nemulţumită de planurile noastre. O să ne reevaluăm investiţia şi o să vedem ce o să facem", a spus patronul în faţa oamenilor.

Iosif Pazurik ia în calcul relocarea investiţiei, care ar fi generat circa 25-30 noi locuri de muncă, în zone mai izolate, deşi este convins că aceasta nu le-ar fi produs neajunsuri localnicilor.

"Probabil că în perioadele de căldură ar putea deranja, să zicem de două sau trei ori pe an, dar în niciun caz nu ar pune în pericol sănătatea populaţiei. Avem angajaţi care lucrează în ferma deja existentă şi nu ne-am confruntat cu nicio boală profesională", a precizat Pazurik pentru BIHOREANUL.

APM nu se bagă...

De altfel, în condiţiile în care reprezentanţii Acormed - remarcată pentru studiile sale superficiale şi în alte cazuri - au susţinut tot timpul că nivelul de deranj provocat de extinderea fermei de pui este minim şi se încadrează în limitele legale, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, prezenţi în sală, s-au ferit să se opună avizării proiectului.

"Toate documentele depuse sunt conform legii, au toate avizele, s-a făcut raportul de sănătate... Dacă nu îi dau autorizaţia de mediu, Nutrientul mă dă în judecată, mă câştigă şi îi plătesc despăgubiri. Dacă îi dau avizul şi după aia miroase, se supără localnicii şi mă dau în judecată ei. Agenţia de Mediu este la mijloc", a declarat BIHOREANULUI Nelu Nistor, reprezentantul APM.

... primarul este "între"

Poziţia primarului localităţii, Ioan Mărcuş, este însă ceva mai nuanţată. Obligat să aleagă între cel mai mare contribuabil, în condiţiile în care Nutrientul "varsă" anual circa 200.000 lei bugetului local, şi miile de contribuabili mai mici, edilul pare să ţină partea celor din urmă.

"Noi nu suntem împotriva investiţiei, dar nici nu vrem să miroase în localitate. În condiţiile în care 80% din noii locuitori ai comunei au venit din Oradea ca să scape de miros, gălăgie şi poluare, Primăria are obligaţia să le ofere condiţiile care şi le doresc", a spus Mărcuş.

Oricum, întâlnirea de marţi s-a terminat în coadă de peşte. Reprezentanţii Acormed au promis că vor completa studiul cu datele solicitate de localnici, iar cei de la APM au spus că vor organiza ulterior o nouă dezbatere. Rămâne, însă, de văzut dacă reprezentanţii grupului de firme Nutrientul vor mai dori acest lucru...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Replica la @andrei -popa1234
Adevarul si dreptatea este dincolo de intelegerea unora pentru ca daca acestia l-ar intelege ar aduyuce mai multa suferinta si durere decat pace si impacare !:))=)) Nu m-a socat nimic ,dar daca tu recunosti ca esti ` analfabet ` asta-i rau de tot ` mai ales pentru un IT-ist !:))=)) Ti-am scris ca tu acuzi un om nevinovat , un om nevinovat si stii pasajul acela din Biblie ? Cine ridica sabia de sabie va pieri ....` de sabia IT, ma tem pentru tine prietene , ca patronul tau o sa te de-a afara ca ai facut lucruri ilegale in timpul progranului de munca in care te-a retribuit , dar posteaza tu numai logoul acela nu de alta da sa aiba advocati de la Nutrientul ce sa se distreze cu tine ca le-ai murdarit imaginea firmei si companiei :))=))Prietene 1234popa-andrei iarta si ti se va ierta altfel ...... !:))=)) Acesta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 17 Iunie 2016, 17:11 de Romanul_Simplu
unde e dreptatea sau adevarul
am obs ca te-a socat tare adevarul ca se stie cine e romanul simplu.tu ai fort la redactie nu eu paca tu stii scrie nu ca altii[analfabeti]cred ca au ris bine de tine,mai bine spuneai nu de pisica ci de pui sau porci.Acum lucram la noul log al fermei cu chipul tau apari intr-o poza facuta de cei cu care ai gumit.mai am o idee si cu asta inchei.sa te angajeze la nut....
Postat 17 Iunie 2016, 10:46 de andrei-popa1234
Replica la @andrei -popa1234
@andrei-popa 1234 a fost in redactia saptamanalulului Bihoreanul si te-am asteptat ca sa vii sa vezi cine sunt? si ce sunt ? si tu nu ai venit !La ora 12:00 am fost acolo si am glumit cu cei din redactia sapatmanalului Bihoreanul si le-am spus gluma acesta ... ca este mai bine sa arunci pisica moarta in curtea vecinului decat sa fie in curtea ta si sa te imputa pe tine !:))=))@ andrei -popa acuzi un om nevinovat de fapte pe care nu le-a facut , nu este frumos logic si moral , mai bine lasa si iarta si de la tine si sa te ierte si el ! Nu este frumos! Acesta este opinia lui Romanul _Simplu.
Postat 16 Iunie 2016, 22:41 de Romanul_Simplu
in atentia lu jelu
eu am folosit un limbaj decent,dar daca tu consideri ca la dezbatera publica au luat cuvintul ageamii ,fraeri si IT-sti te informez eu co IT-ul e un job bine platit in tara noastra si in alte tari,asera m-am uitat in mare la toate postarile tale si am obsv ca ai adus injurii si calomnii la multe pers si institutii,asa ca te aseteptam noi cei fraeri ageamii si restul la redactia ziarului dar la alta ora ,vad ca iti place sa plagiezi noi suntem mai multi si avem un job sa vedem cine pe cine va da in judecata dar daca ai avea un minim de cultura [nu de aia porcesca]ai sti sa vorbesti.Scuze ca t-am asciat cu imaginea unei org dar m-am inf mai bine si ai putea fi imaginea ;CIOCU MARE ;pe ambalajele cu produse de la ferma pe care o sustii,de ce nu ceri un job la ferma ca eti foarte priceput,asc ca nu amesteca IT-istiint trocul tau murdar ca niu putam face multe din depatrare ,daca esti intelept cred ca ai inteles, nu voi mai intra in polemici cu tine te asteptam la urmatoarea intilnire .
Postat 16 Iunie 2016, 08:16 de andrei-popa1234
Replica la @ andrei-popa 1234
@andrei-popa 1234 vino maine in redactia saptamanalului Bihoreanul la ora 12:00 sa ne intalnim ca sa vezi cine sunt si daca sunt cine zici tu ca sunt?BAH analfabetule @andrei -popa 1234 daca persoana respectiva `Tabara Jelu zis Fuljer `te da in judecata te castiga si te alegi si cu un proces penal de calomnie asta sa nu zic pedeapsa cu executare pentru calomnie!:))=)) Am raspuns numai ca ai scris la titlu de comentariu ` in atentia romanului simplu ` altfel nici nu comentam... Acesta este opinia lui Romanul _Simplu.
Postat 15 Iunie 2016, 21:55 de Romanul_Simplu
andrei
jelu esti la G.A.Z .Cind te-am vazut ieri m-am gindit ce ziar colaboreza cu acea persoana si si -ar asocia imaginea ...... am aflat si numele TABARA JELU zis FULJER.ATENTIE acest individ e pensionar ar putea merge la munca ,se lauda ca trece pe linga ferma zilnic dar el abia are vuie sa mearga pina la;BOLD;NUMAI DACA ARE APROBARE CA CERSESTE O TIGARA O BERE
Postat 15 Iunie 2016, 19:42 de andrei-popa1234
dreptate si adevar
nu suntem impotriva dezv fermei dar sa o faca sa nu avem noi de suportat mirosuri metode sunt numai sa se doresca
Postat 15 Iunie 2016, 16:24 de andrei-popa1234
in atentia romanului simplu
dupa parerea ta au luat. cuvintul toti nestiutori,dar daca intelegeai ce au spus acele pers documentate banuesc ca nu ai fi scris asa. Dar tu esti o persoana care e obijnuit cu gunoiul,cind ti se ordona JELU MARS LA G.A.Z nu mai ai ce comenta.A venit timpul sa deconspiram cine este acest personaj ,e JELU zis FULGER din TARIAN mascota satului si imaginea P.N.L organizatia GIRIS .daca com GIRIS nu are alti oameni de vaza imi pare rau pt ei ca in ultimul timp comuna arata chiar bine desi rominul simplu tot scria atricole negative despre oameni cre au facut cite ceva pt comuna iar acum sa alaturat lor .asa se face politica pe Coneit(dimbovita de giris)
Postat 15 Iunie 2016, 16:20 de andrei-popa1234
Replica la @bihoreanoradean
Bah rasistule@bihoreanoradean esti pe dinafara subiectului! Esti pe dinafara articolului dezbaterea publica a fost pentru comuna Santandrei , si tu ai amestecat cartierele Iosia si Rogerius in comentariul tau si in discutie ... @ bihorean oradean!:))=)) `Ciocul mic`... si joc de glezne tu @oradeanbihorean!:))=))Aceasta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 15 Iunie 2016, 10:06 de Romanul_Simplu
@ rom
Lucrurile sunt clare: ferma se va reloca iar tu nu esti oradean, altfel te-ai abtine de la comentarii aiurea. Deci ma repet: ciocu' mic!
Postat 15 Iunie 2016, 09:44 de User anonimizat
Replica la @bihoreanoradean
BAH @bihoreanoradean sa iti raspund la intrebare ca sa poti dormi linistit ca citesc ca ai postat comentariul in data de 15 iunie ora 2:44 ca nu ai avut somn de curiozitatea ce te macina !:))=)) NU! @ bihoreanoradean nu sunt oradean din Oradea sunt din ZMO si tot timpul cand navetez simt putoarea de la Palota cand trec cu masina pe sosea pe langa gardul de beton unde este ferma Nutripork si nu zic NIMIC ca sunt obisnuit si trec in viteza , si bah @oradeanbihorean daca iti place carnea de porc sa iti placa si mirosul de putoare de porc!:))=))@oradeanbihorean expresia corecta este `Ciocu mic ca noi suntem la putere acuma`!:))=)) .Aceasta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 15 Iunie 2016, 09:18 de Romanul_Simplu
@ rom simplu
Esti oradean? Ai simtit macar o data putorile din Iosia/ Rogerius? Daca nu, ciocu' mic!
Postat 15 Iunie 2016, 02:44 de User anonimizat
REPLICA
ADEVAR si DREPTATE ca sa fie cunoscut de catre toti romanii simpli bihoreni si santandrasheni din Santandrei!:))=))Am fost acolo si am ascultat toate opiniile participantilor ,opinii toate CONTRA numai ca acestea nu sunt in masura sa isi exprime opiniile lor CONTRA pentru ca nu -i afecteaza in asa mare masura la distanta de 3 kilometri fata de 1 kilometru si 200 de metri la acesta distanta se afla satul Tarian si satul Girisul de Cris . Opinii contra ale alesilor PSD din Santandrei care au fost alesi pe populism demagogic democratic de manipulare a opiniei publice din Santandrei care i-au votat in nestiinta de cauza , au votat niste ageamii din PeSzeDe pusi pe capatuiala si capital electoral si acum fac scandal inainte dea fi investiti !:))=)) Noah revenind la articol ... se respinge o investitie pe motivul ca nu ar avea toate avizele valabile , este o sicanare a directorului Pazurik Iosif si a Nutrientul si Nutripork Palota de anu face aceasta investitie in zona. Au luat cuvantul toti ageamii si fraeri ... Halal natiune (Santandrashana )si de SICTIR sa-ti fie daca ai respins acesta investitie de la Nutrientul si de la NutriporK!:))=)).Aceasta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 14 Iunie 2016, 21:47 de Romanul_Simplu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON