URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2015, 18:34

Investiţie de 20 milioane euro: Noul centru de afaceri de lângă Lotus, cea mai mare clădire "suspendată" din această parte a Europei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Firma Tradecenter a finalizat construcţia din bani europeni a Centrului de Afaceri Oradea pe amplasamentul din faţa Lotus Center. Potrivit proprietarilor, construcţia constituie o multiplă performanţă: este cea mai mare construcţie în consolă din această parte a Europei, cea mai modernă clădire de birouri din judeţ, adăposteşte cea mai mare sală de expoziţii din oraş şi, înainte de sfârşitul anului, va deveni prima clădire orădeană cu heliport pe acoperiş.

Clădire de birouri de clasă A

Finalizată în numai 271 de zile, investiţia în valoare de circa 20 milioane euro a fost cofinanţată din fonduri europene. Finanţarea nerambursabilă acordată prin Programul Operaţional Regional a fost de 46,7 milioane lei din totalul de 88,1 milioane lei.

Tradecenter a investit aceşti bani în ridicarea unei clădiri cu parcare subterană de 100 de locuri, un parter conceput ca spaţiu multifuncţional, 5 niveluri de birouri moderne plus un etaj tehnic. Imobilul este desevit de 4 lifturi şi are toate dotările unei clădiri de birouri de clasă A.

"Am pornit această investiţie cu emoţie, este vorba de o colaborare între o firmă privată şi o instituţie de stat (referire la ADR Nord-Vest, n.r.). O firmă privată lucrează după reguli de piaţă, în vreme ce regulile după care funcţionează o instituţie de stat nouă ne erau străine", a declarat Ludovic Dioszegi, directorul Tradecenter, joi, în cadrul conferinţei de presă de închidere a proiectului.

Temerile directorului au pornit de la lentoarea cu care se derulează proiectele cu finanţare europeană. Practic, de la depunerea proiectului, în decembrie 2009, până la semnarea contractului de finanţare, pe 1 aprilie 2013, au trecut mai bine de 3 ani, în vreme ce lucrările de construcţie efectivă derulate de firma Kesz, sucursala Cluj Napoca, au durat doar 9 luni.

Un milion de kilograme de fier beton!

Potrivit directorului Dioszegi, centrul de afaceri Oradea este cea mai mare clădire în consolă din această parte a Europei. Adică partea suspendată de la intrarea în imobil, cu o lăţime de 9 metri, susţine toate cele 6 niveluri de deasupra. Lipsită de stâlpi de sprijin, consola este ancorată cu cabluri de casa liftului, care, îmbrăcată în beton, este principalul pilon de susţinere al imobilului. Clădirea funcţionează pe principiul contragreutăţii, la fel ca fântânile cu cumpănă.

La realizarea acestei performanţe arhitecturale au lucrat 3.200 de angajaţi, numărul maxim de muncitori ieşiţi simultan în şantier ridicându-se la 440. Construcţia a presupus montarea în paralel a 36.500 metri pătraţi de cofraje, mari cât 6 terenuri de fotbal, ansamblarea a unui milion de kilograme de oţel beton şi turnarea a 8.800 tone de beton, reprezentând echivalentul a 977 "cife" de beton.

Sala de expoziţii Tradecenter

Centrul de afaceri este o clădire de birouri concepută modular, astfel încât să poată pune la dispoziţia clienţilor încăperi între 40 şi 1.500 metri pătraţi, dotate cu toate facilităţile, de la cablaje în podea, până la sistem de aer condiţionat. Spaţiul multifuncţional de la parterul clădirii măsoară nu mai puţin de 2.200 metri pătraţi, putând oferi organizatorilor de târguri şi expoziţii un spaţiu de expunere cu circa 700 metri pătraţi mai mare decât cel al Sălii Sporturilor.

Tariful de închiriere a unor spaţii în incinta Centrului de Afaceri Oradea variază în jurul a 9,5 euro pe metrul pătrat lunar. Chiria poate fi individualizată în funcţie de tipul afacerii, în sensul că start-up-urile beneficiază de facilităţi, şi în funcţie de suprafaţa închiriată. La chirie se adaugă o taxă de 2,5 euro pe metru pătrat, din care proprietarul va asigura exploatarea spaţiilor comune. Costurile cu utilităţile revin fiecărui chiriaş în parte, acestea fiind contorizate la nivel de spaţiu închiriat.

Cu heliport pe acoperiş

Clădirea firmei Tradecenter are deja patru chiriaşi. "Închirierea se face pornind de la primul etaj în sus. Sperăm ca în circa un an şi jumătate să avem deja toată clădirea ocupată. Vrem să atragem unu sau doi clienţi mari care să ocupe un nivel întreg", a spus Ludovic Dioszegi.

Clienţii care au nevoi specifice îşi pot adapta spaţiul închiriat în funcţie de acestea sau îi pot cere proprietarului să îl modeleze, contracost, conform necesităţilor activităţii desfăşurate aici.

De altfel, acesta este şi motivul pentru care Centrul de Afaceri Oradea va fi prima clădire cu heliport din Oradea. Firma Atlas Telecom, unul dintre primii chiriaşi mutaţi deja în imobil, a cerut să i se ofere această facilitate.

Investiţie de circa 30.000 euro, heliportul de pe acoperişul clădirii se află în faza de proiectare şi va fi dat în funcţiune înainte de sfârşitul anului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
????????
Heliportul e pt..Victoras de Cacaceni!Acum mere in Nufarul sa se spovedeasca,la manastire e zapada mare!
Postat 19 Ianuarie 2015, 10:11 de grigore
@adina
Ce alea?
Postat 18 Ianuarie 2015, 13:08 de User anonimizat
:)))))
Bătea vântul pentru un cadru de poză,dragi constructori??? ruşinos cum la o asa constructie-cică-vă prezentaţi cu parteneriatul si finantarea, ruşinos cu cărămizi proptă!!!v-A FOST LENE SA LE MUTAŢI SI APOI PUNETI LA LOC!!DETALIILE, BĂIEŢI!!!!!CONTEAZĂ!!!!!... :))) HELIPORT :))))
Postat 15 Ianuarie 2015, 19:07 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON