URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2015, 10:27

În centrul haosului! Închiderea Pieţei Unirii a dat peste cap circulaţia în zona centrală (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La ora 7 prin centrul oraşului se circula fără probleme, o oră mai târziu majoritatea străzilor erau blocate, iar la 9 se circula încă bară la bară. Decizia Primăriei de a închide Piaţa Unirii pentru traficul auto, aplicată începând din noaptea de duminică spre luni, a dat peste cap traficul auto prin toată zona centrală.

Ambuteiaje pe Moşoiu, Maniu şi Calvin!

Cele mai aglomerate străzi sunt Traian Moşoiu şi Iuliu Maniu, transformate în artere cu dublu sens, şi Jean Calvin, care au fost gândite ca rute ocolitoare. Luni, în jurul orei 8 ambuteiajele începeau încă din Piaţa Independenţei, care nu mai are legătură directă cu zona centrală. Şoferii sunt obligaţi să vireze la stânga la colţul Parcului 1 Decembrie pentru a intra pe străzile Mihai Viteazul sau Traian Moşoiu.

Traficul auto este gâtuit de la colţul parcului, unde cele două benzi de ciculaţie se transformă în una singură pentru a se bloca la intersecţia cu strada Iuliu Maniu. Pentru a fluidiza traficul, poliţiştii rutieri interzic şoferilor care vin dinspre Mihai Viteazul să vireze la stânga, pe Maniu, pentru a nu rămâne în intersecţie blocând circulaţia celor care vin dinspre Biserica cu Lună şi vor să înainteze către parcul 1 Decembrie.

Din aceleaşi motive a fost nevoie de intervenţia poliţiştilor la intersecţia străzilor Avram Iancu şi Samuil Micu Klein cu Iuliu Maniu. Pe Maniu şi Jean Calvin traficul a fost blocat constant, minute în şir, de părinţii care opreau maşinile ca să îşi lase copiii la liceele greco-catolic şi pedagogic.

"Au blocat tot centrul!"

Părerile şoferilor sunt împărţite. "Nu ştiu ce a fost în capul meu. Ştiam că se închide centrul, dar din reflex am intrat pe Independenţei în loc să merg înainte, până pe Sucevei şi m-am trezit că de la colţul parcului 1 Decembrie până pe Maniu am făcut 30 de minute", povesteşte un şofer.

Cei mai mulţi sunt însă revoltaţi. "Mai mare prostie nu am văzut. Au blocat tot centrul! Efectiv nu mai pe unde să mergi!", a spus un alt conducător auto.

De altfel, luni dimineaţă, în centrul oraşului şoferii circulau încă din reflex mulţi dintre ei încălcând fără intenţie semnificaţia indicatoaror rutiere montate peste noapte. Aşa s-a întâmplat pe strada Duiliu Zamfirescu, unde sensul de mers a fost inversat, iar un şofer intrat pe contrasens a blocat circulaţia minute în şir, sau la capătul străzii Tudor Vladimirescu, unde până şi autobuzul a luat-o din greşeală spre Primărie deşi şoferul trebuia să ştie că strada este închisă. La fel, la primele ore, în Piaţa Unirii erau încă orădeni care aşteptau autobuzul sau călători care căutau noile staţii din zona centrală. "Aşa le-au zăpăcit, că am ajuns să umblu pe jos cu abonamentul în buzunar!", a spus un bărbat.

"Ocoliţi centrul!"

Având în vedere circumstanţele, reprezentanţii municipalităţii recomandă şoferilor să circule cu atenţie.

"Vor mai fi unele probleme în următoarele zile, până se obişnuieşte lumea cu circulaţia, dar nu avem ce face. Cei care au neapărată nevoie să ajungă în centru ca să îşi ducă copiii la şcoală vor trebui să îşi facă o rezervă de timp de minim 10 minute", a spus Leontin Pătcaş, şef birou Drumuri şi Poduri din cadrul Primăriei.

La rândul său, viceprimarul Mircea Mălan, care a ieşit în teren de la ora 7 dimineaţa pentru a verifica situaţia, recomandă şoferilor să evite pe cât posibil zona centrală. "Facem un apel la conducătorii auto să încerce, pe cât posibil, să ocolească zona centrală folosind rute ocolitoare decât străzile Traian Moşoiu, Iuliu Maniu şi Avram Iancu în intersecţiile cărora apar conflicte de circulaţie care pot crea ambuteiaje", a declarat viceprimarul.

Se demontează linia de tramvai

Piaţa Unirii a fost închisă pentru lucrări de reabilitare care vor dura până la sfârşitul anului interval în care circulaţia auto a fost suspendată. La fel până în decembrie prin centrul oraşului nu vor mai circula autobuzele iar circulaţia tramvaielor din centru civic până la capătul străzii Primăriei, iar de acolo până în Ioşia veche sau, pe Bulevardul Dacia, până la Parcul Mihai Viteazul circulaţia tramvaielor a fost suspendată.

Luni dimineaţă, în jurul orei 9, constructorii dezafectau deja linia de tramvai începând de la colţul Primăriei, aceastea urmând să fie depărtate cu circa 70 de centimetri pentru montarea stâpilor electrici între cele două sensuri de mers. Înlocuirea liniei va fi precedată de lucrări la infrastructura de apă, canalizare şi termoficare.

Citeşte pe aceeaşi temă şi "Pe-aici nu se trece! Primăria blochează pentru tot anul circulaţia prin centrul Oradiei"

Citiţi şi "Cum va arăta Piaţa Unirii după reabilitare (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
TDS retard
TDS eu trec Bac-ul , tu nu stiu cum ai facut acest lucru extrem de greu poate mi se pare dar esti un idiot ;) mai bine inchide calculatorul ca nu e pentru tine.
Postat 19 Februarie 2015, 08:39 de liceanlaeminescu
INTARZIU...
@liceanlaeminescu: la modul in care te "esprimi" cred ca ai absente nemotivate la greu! sa-ti pun ceva: pici sigur BAC-ul!
Postat 17 Februarie 2015, 20:11 de TDS
ANTI
@overstrategy: adica sa ma platesc eu pe mine? pai eu sunt anti-bolojanist! am devenitin timp anti-bolojanist! stii cand s-a rupt lantul de iubire? pe 9 septembrie 2013! stie el de ce! dar stii cum stie, LA DETALIU! Filip zici? Adica cel mai mare......... din Oradea?(completeaza punctele de suspensie cu ceea ce crezi ca se potriveste). Filip cu tramvaiele(superbe altfel, nimic de zis)de 2,7 milioane + TVA(probabil spaga inclusa). Cu Bazinul olimpic(ma rog, nu stiu de ce se zice asa ca doar nu s-au organizat acolo J.O.)(frumos altfel)dar suspect de scump? Cu afacerea IMPACT pe care el a inceput-o iar Bolojan a dat-o in RAZGANDEALA si a desavarsit-o? Deci iaca, sunt si anti filipist!
Postat 17 Februarie 2015, 20:10 de TDS
liceaneminescu :)))
nu ar fi nici o pagubă dacă ai întrzia la BAC...Sezice sate nu saturi ... te saturi tu de dat BAC-ul!!!!!
Postat 17 Februarie 2015, 14:24 de ADINA
shit de liceu
foarte bine au facut mai ales ca pana ajung la liceu imi trebuie plus 30-40 de minute si daca intarziu sunt trecut pe o lista dupa care urmeaza absentele nemotivate pentru intarzieri de 1-2 minute la liceul mult iubit Mihai Eminescu. Concluzia este ca colegii mei care vin din anumite saturi ajung mai repede decat eu din nufaru :)) mai bine ne mutam in Africa pe camp !!! Sunt curios aproximativ cati elevi o sa intarzie de la bac sau de la ore zilnic.
Postat 17 Februarie 2015, 13:13 de liceanlaeminescu
pentru TDS si donatii in contul lui
TDS, esti platit bine de catre anti-bolojanisti? Ca vad ca insisti :) Natie mai reticienta la schimbare decat asta a noastra, nu am gasit. Reticienta e una, dar ura si jignirea la tot pasul de zici ca asta e sportul national. Asta mancam pe paine. Fain a fost pe vremea lui Filip si Bar? Nu se facea nimic, show niet, dar macar va intrau banii in buzunar .. normal, aia de la spagi. Acum avem show :) Ne meritam soarta, abia astept ziua cand toti tinerii care au simtit asta sa fi plecat toti din tara asta, sa ramaneti doar voi si familiile voastre de spagari.
Postat 17 Februarie 2015, 10:38 de overstrategy
AFERIM
@WinDos: si totusi..."calea dreapta" exista dar parca cineva dinadins face tot ce poate sa nu intre pe ea! Referitor la Primar sunt 100% convins ca e asa cum spui! Unde pui ca in ceea ce ma priveste stie exact cine sunt si pana la urma de unde am atata inversunare! Daca ar putea cred ca ar face pe "zapciul" sa ne prinda ca pe "robii" evadati! AFERIM, Bolojane! Dar, GHINION, nu poti!
Postat 16 Februarie 2015, 17:55 de TDS
Re: TDS
Scopul nu este să se facă neapărat cum am vrea unii dintre noi, indicând vreo cale mai dreaptă ... ci de a arăta cât de limitaţi sunt decidenţii administraţiei publice locale la numărul de circumvoluţiuni de pe creierele lor !!! Am informaţii certe din interiorul sistemului că primarul intră în trepidaţii când citeşte unele comentarii postate de noi, câţiva pe drept "frustraţi" !!!
Postat 16 Februarie 2015, 17:20 de WinDos
FOARTE BINE există REZOLVARE
Lipsește dl. David în susțierea edililor... oraDean78...mâine va fi mai bine presupun că veți lua bicicleta.... Reka îl susții? Dacă dl. Bolojan are mulți susținători... de mâine va fi mai bine toți vor merge cu bicicleta sau autobusul... Acum cele 10 minute... mai repede.. mă gândesc ...dacă toată lumea va merge mai repede...înseamnă că vor fi mai puține mașini? Hai susținători ai lui Bolojan pe BICICLETĂ sau cu AUTOBUSUL!!!!
Postat 16 Februarie 2015, 15:35 de Adi_Oradeanul
REZOLVARE
Cati dintre cei care asteapa la randuri interminabile de masini,si pe care in intreci cu trotineta ar putea sa foloseasca bicicleta,scoterul,mersul pe jos:):):) Cati ar putea sa ajunga in centru cu un autobuz:):):) Indiscutabil,unele servicii au nevoie de masina,nici nu se pune problema,dar-------------- Astazi au inceput lucrarile. Toti cei care vor face schimbarea de la masina ,vor avea un an mai usor in centru.:):):)
Postat 16 Februarie 2015, 14:57 de oraDean78
corect
@ Didier, Windows: ați surprins perfect situația! Dar credeți că vă va băga cineva în seamă? Eu zic că nu!
Postat 16 Februarie 2015, 13:40 de TDS
Amatorismul APL !!!
Oriunde in lumea "normala", cand se inchide o zona urbana pentru diverse lucrari, se fac sensuri de circulatie alternative de tip "sens unic", de o parte si de alta a santierului respectiv ... niciodata nu se fac sensuri duble de circulatie in apropierea aliniamentelor blocate temporar ... tine de profesionalismul celor care se ocupa de planurile alternative de circulatie !!! Asa ca, mai e timp sa se invete din greseli si sa se refaca tot planul !!!
Postat 16 Februarie 2015, 13:28 de WinDos
Dezastru total
E o nebunie cum circula transportul in comun in Oradea .Autobuzele intirzie cel putin 12 minute.Cum statiile NU sunt amenajate , de zici ca esti in Africa, oamenii trebuie sa astepte in picioare , ca primaria a plantat 300 de banci din banii publici in fata blocurilor, apropo, de ce?Ca sa semene orasul cu satul?Sa stea cei fara ocupatie sa-si spioneze vecinii?Doamne fereste sa fi bolnav, batrin, handicapat, gravida sau femeie cu copil mic in brate.OTL a mutat statiile autobuzului 12 din noua autogara Nufarul pe strada Morii.Statiile nu sunt amenajate, ca sa se urce calatorii trebuie sa faca slalom printre autoturisme, microbuze, taxiuri.Daca vrei sa mergi la autogara, sa zicem ca ai venit din Felix sau din alta parte cu tramvaiul si mai ai si bagaje nu ai decat sa gasesti statia lui 12 de pe Morii, va asigur ca trebuie sa ai ochi de vultur sa o descoperi.de ce s-a facut autogara daca autobuzul 12 sau 20 nu o foloseste.Inteleg ca traseul lui 12 a fost deviat sa mearga toata lumea la Kaufland.Ia numarati cati merg in jurul orei 8 dimineata, maxim 1-2.De ce nu s-a apucat Kaufland sa faca statii de autobuz pe banii proprii, adica sa le sponsorizeze, nu cred ca le interzicea cineva.In concluzie chinuim cetatenii care luau 12 din autogara Nufarul si ii punem sa mai faca 400 metri de dragul unui supermarket.Daca asta se numeste "lucru bine facut' eu nu stiu ce sa cred.Oradenii se mai descurca , sa vedeti in ce incurcatura sunt pusi cei care nu sunt din localitate, unii mai asteapta si acum sosirea lui 12 sau 20 in inutila autogara Nufarul. Sunt curioasa dupa finalizarea lucrarilor in centru daca putinii turisti vor avea un centru de informare turistica, la capitolul acesta suntem in urma Boliviei.Bolivia e in America de Sud, asta scriu pentru cei care au luat aceste decizii, poate nu sunt informati.Dar si noi suntem un fel de Bolivie a Europei, o sa avem statuie, avem zeci de biserici , dar statiile de autobuz cine le amenajeaza?
Postat 16 Februarie 2015, 13:27 de User anonimizat
Erted?
@Reka: din punctul meu de vedere ești cam...dusă! OK, sacrificii pentru proiectul unui singur om! Dar se putea rezolva cu...sacrificii mai mici! Erted?
Postat 16 Februarie 2015, 13:03 de TDS
foarte bine
Foarte bine ca se fac aceste lucrari.totul se face cu sacrificii.acuma sincer nu cred ca asta e o problema ca nu ajungi pana la poarta cu masina.dc oamenii ar fi mai documentati si mai organizati nu ar fi nici o problema.in presa a fost anuntat suficient atat traseele otl cat si deviererile auto.traiasca bicicletele!
Postat 16 Februarie 2015, 12:37 de Reka
și cu autobuzele...
S-a circulat catastrofal și cu mijloacele de transport în comun! Dacă se făcea bucla la Emanuel se putea circula cu tramvaiul pe Decebal, în Ioșia, Gară Nufărul! Ar fi durat poate cu 10 minute mai mult din Decebal în Centrul Civic. Așa, durează cel puțin o jumătate de oră în plus!
Postat 16 Februarie 2015, 10:38 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON