URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2015, 11:19

Hristos a înviat! Peste o mie de credincioşi ortodocşi şi greco-catolici au luat lumina Învierii printre săpăturile din centrul oraşului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veniţi de luaţi lumină! Mii de credincioşi ortodocşi şi greco-catolici au umplut sâmbătă seară bisericile, pornind, la chemările preoţilor din toate colţurile oraşului, spre bisericile din centru.

La miezul nopţii, pe şoselele orădene se circula intens ca într-o zi lucrătoare. Altădată goală, parcarea de pe platoul din faţa Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Centrul Civic era plină de maşini. Constrânşi de restricţiile de circulaţie din zona centrală, mulţi orădeni au parcat, care pe unde, în şanţul cetăţii.

„Deschideţi, căpetenii, porţile voastre, şi voi vă ridicaţi porţi veşnice, ca să intre Împăratul măririi!”. Vocea Prea-Sfinţitului Sofronie a dat semnalul intrării în biserică pentru slujba de Înviere. La cea de-a treia cerere a episcopului, uşile enorme ale Catedralei se dau la o parte, conform ritualului. Nici nu s-ar putea altfel. Cu alura de luptător trecut de prima tinereţe, pieptul protejat de două engolpioane masive şi privirea scrutătoare, Prea Sfinţitul avea aerul festiv al unui tanc rusesc.

Un sobor de 17 preoţi l-au încadrat pe chiriarh strâns ca o gardă pretoriană în toiul unei lupte. În entuziasmul lor de fi pe placul chiriarhului, preoţii au revendicat spaţiul pentru cele două ore din noaptea de Înviere. „Nu vă mai împingeţi atâta. Sunt oameni pe scări şi dacă or să cadă, dumneavoastră sunteţi de vină”, a reclamat o femeie. Preotul căruia i s-a adresat nu a băgat-o însă în seamă.

„Veniţi de luaţi lumină!”, cheamă Prea-Sfinţitul cu voce blândă, contrastând privirii scăpărătoare. Lumina Sfântă adusă de cu seară tocmai de la Ierusalim se revarsă, din lumânare în lumânare, ca un val de licurici scăpărători până în mâna celui de pe urmă credincios.

Paştele unit

Dacă la miezul nopţii în Centrul Civic încă se mai putea circula, la o distanţă de două staţii de tramvai, centrul oraşului era blocat. Sistarea traficului auto prin piaţa centrală, aflată în şantier, a transformat ciculaţia într-un calvar. Pe strada Iuliu Maniu se circula bară la bară.

Şoferii mai norocoşi îşi urcă maşinile pe trotuar, iar ghinioniştii le lasă pe străzile învecinate, în Parcul 1 Decembrie sau pe strada Primăriei. Carosabilul este atât de aglomerat, încât mai repede găseşti un trecător să îţi dea 100 de lei împrumut decât un loc de parcare. De altfel, de groaza ambuteiajelor, mulţi orădeni au venit la biserică pe jos sau cu taxiul.

La Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”, Prea Sfinţitul Virgil Bercea a condus slujba de înviere alături de cu omologul său romano-catolic, Bocskei Laszlo.

Prins fără voie în iţele încurcate ale unor afaceri de corupţie aflate sub lupa DNA, episcopul unit vorbeşte smerit, cu resemnarea celui care nu mai are nimic de pierdut. Slujba de Înviere se încheie cu urarea făcută din suflet de episcop. „Învierea Domnului să vă aducă bucurie, speranţă, nădejde  şi să vă  întărească iubirea şi credinţa!”, a spus Bercea.

Înviere peste săpături

Ca niciodată, în Biserica cu Lună abia s-au adunat 500 de oameni. Motivul este simplu. Lucrărire de reabilitare a Pieţei Unirii şi reparaţiile la biserică au limitat drastic circulaţia prin centrul oraşului, şi implicit, spaţiul de manevră al credincioşilor.

Oameni cu lumânări în mână au fost nevoiţi să încalece gardul de protecţie şi să sară peste şanţuri. „Am văzut şi eu că anul acesta au venit mai puţini credincioşi. Sunt săpături, şanţuri aşa că mulţi au plecat la alte biserici, că sunt destule în oraş”, a povestit un bărbat.

Adevărul este că, dat fiind numărul mic de credincioşi, cutiile cu Sfintele Paşti s-au împărţit în câteva minute. Calm, la coadă, fără buluceală. Culmea, explicaţia cu lucrările nu se aplică însă şi barurilor din strada Vasile Alecsandri şi din Pasajul Vulturul Negru care ar trebui să ducă, şi ele, lipsă de muşterii.

În ciuda acestui fapt, aproape că nu există local care să nu aibă toate locurile ocupate. Adunat în grupuri compacte, tineretul bea, dansează şi râde. În fond, Sfintele Paşti sunt o sărbătoare a bucuriei, redescoperirii şi triumfului vieţii. Şi tot cu vin se omagiază…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
!!!
@ADINA: asta e, se mai intampla!
Postat 13 Aprilie 2015, 01:17 de TDS
:))))
TDS, de data asta ... ţi-ai ciocnit (propriile) ouă!!!! :))))
Postat 12 Aprilie 2015, 17:12 de ADINA
SA NU...
SA NU ACOPERI FARADELEGI(spre exemplu ADP)! SA NU PROMOVEZI IN FUNCTII OAMENI CARE AU AJUNS IN PRIMARIE PE CAI DUBIOASE("MI S-A OFERIT UN LOC DE MUNCA"!)! SA NU TE INHAITEZI CU OAMENII DIAVOLULUI(CU STELUTE PE UMERI DAR CU NUMELE DOMNULUI ROSTIT LA FIECARE 5 MINUTE SAU CARE SFINTESC APA DE BOBOTEAZA DESI TREABA LOR ERA IN ACEL MOMENT ALTA!)! SA NU TE RASUCESTI DUPA CUM BATE VANTUL! AZI CU UNUL, MAINE CU ALTUL!
Postat 12 Aprilie 2015, 13:10 de TDS
SA FII SMERIT
SA FII SMERIT IN FATA COMUNITATII CARE TE-A TRIMIS IN FRUNTEA EI! SA NU TI SE URCE LA CAP! SA NU FOLOSESTI MASINA CUMPARATA DE OTL CA PE MASINA PROPRIE(SA NU FURI!)! SA FII CUMPATAT! SA ANALIZEZI ORICE PROPUNERE CE-TI VINE DE LA CONTRIBUABILI(SPRE EXEMPLU SI PROPUNEREA DE A FI MARTOR INTR-UN PROCES IN FAVOAREA PRIMARIEI!)
Postat 12 Aprilie 2015, 13:05 de TDS
ERATA
AGREEAZA..
Postat 12 Aprilie 2015, 13:01 de TDS
SA NU FURI
SA NU FURI! SA NU IEI SPAGA! SA NU SEMNEZI HGR-URI IN FAVOAREA MICROSOFT! SA NU TE RAZBUNI PE CEI CARE ITI SPUN NISTE ADEVARURI IN FATA BLOCANDU-L PE FB! SA ACCEPTI CA POT EXISTA SI PARERI CONTRA FUZIUNII CU SANMARTINUL! SA ORGANIZEZI CONCURS PENTRU POSTUL DE ARHITECT SEF AL MUNICIPIULUI! SA CCEPTI CA NU TOATA LUMEA AGRREAZA PORFIRUL DIN PIATA UNIRII! SA NU-TI BATI JOC DE SIMBOLURILE NATIONALE(MIHAI VITEAZUL)! DOAR ASA TE POTI LAUDA IN ZI DE PASTE CA ESTI OM BUN! Altfel....
Postat 12 Aprilie 2015, 12:59 de TDS
SA NU MINTI
Prea iubitul Primar unde a fost? In Madeira, U.S.A. sau Dubai? Este totusi momentul sa scriu ca nu este suficient in zi de Sarbatoare sa spui(evident la nivel DECLARATIV)ca trebuie sa fim mai buni! Unii ar fi trebuit sa se gandeasca la asta mai demult! Inca din 2013! Nu sa fie neaparat mai buni! SA FIE CORECTI! Sa nu faca pe DICTATORII fiind constienti ca asta chiar fac! SA NU MINTA! SA NU FACA PROMISIUNI FARA ACOPERIRE! SA NU MINTA! SA NU MINTA! SA NU FURE FEMEIA ALTUIA9este tot un precept religios!)! SA NU MINTA! SA NU INCHEIE TRANZACTII DUBIOASE CU PERSOANE JURIDICE DUBIOASE! SA NU MINTA! E zi de PASTE! DACA EU MINT(SAU AM MINTIT)IN CEEA CE AFIRM9AM AFIRMAT) SA FIU PEDEPSIT DE DIVINITATE! PER A CONTRARIO SA FIE PEDEPSITI CEILALTI!
Postat 12 Aprilie 2015, 12:46 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON