URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2017, 18:00

Eşec şi la şedinţa "de îndată" a Consiliului Judeţean: PNL-iştii nu şi-au făcut aparţia, proiectele RO-HU în pericol (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şedinţa convocată "de îndată" de preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, miercuri, la ora 16, nu s-a ţinut din lipsă de cvorum, cei 17 consilieri ai PNL nefăcându-şi apariţia în sală.

Şefii CJ Bihor au avertizat că, în acest context, mai multe proiecte RO-HU, inclusiv Strategia pe Sănătate a judeţului, în valoare de aproape 9,5 milioane euro, sunt acum în pericol deoarece ar fi trebuit adoptate mai multe hotărâri pentru definitivarea acestora.

Bani pe sănătate

Pe ordinea de zi a şedinţei au fost incluse doar 5 proiecte de hotărâri, toate legate de aplicaţiile pe care Consiliul Judeţean Bihor, respectiv AJOFM Bihor, îşi propune să le depună spre finanţare prin Programul Interreg RO-HU, apelul al doilea, care are termen limită data de 30 septembrie.

Mai precis, este vorba despre trecerea unui teren din domeniul public al comunei Rieni în cel al judeţului Bihor, pe care ar urma să fie ridicat un centru de urgenţă în zonă montană, cu bani care ar urma să fie obţinuţi din Proiectul Strategic pe Sănătate, acesta având o valoare totală de aproape 9,5 milioane euro.

Tot pentru Stategia pentru Sănătate, ar fi trebuit aprobate unele modificări în distribuţia co-finanţării, cea asigurată de Consiliul Judeţean crescând de la aproape 16.000 euro la 27.500 euro deoarece, până la urmă, cheltuielile aferente echipamentelor de căutare-salvare pentru Serviciul Salvamont vor fi suportate de Judeţ şi nu de Primăria Oradea, cum era iniţial prevăzut în proiect.

"Fără validări"

De asemenea, CJ Bihor propunea aprobarea a două proiecte mai mici, unul pentru "Crearea şi dezvoltarea infrastructurii de piste şi trasee pentru ciclişti în arealul transfrontalier, BHB – VELO", respectiv unul "Dezvoltare Socială, Economică şi de Mediu – SEED".

În fine, pe ordinea de zi era inclusă şi dezmembrarea unui teren al Judeţului din str. Traian Blajovici pentru a fi cedat către AJOFM Bihor, instituţie care a pregătit un proiect transfronalier prin care doreşte să ridice un centru de metodică, cercetare şi formare profesională.

"Aceste proiecte au termen de depunere poimâine şi pentru care trebuia încă lucrat. Am făcut tot posibilul ca să convocăm încă o dată şedinţa, fără a mai băga validări, fără a mai băga în şedinţă nici măcar salariile", a spus Pásztor Sándor în faţa consilierilor prezenţi şi presei.

În căutare de soluţii

Cum şedinţa "de îndată", care, potrivit legii se convoacă "în caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă", a eşuat, şefii CJ au transformat-o într-o conferinţă de presă, pe rând preşedintele Pásztor Sándor şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea blamând aleşii PNL că nu şi-au făcut apariţia la şedinţă şi acuzându-i că blochează dezvoltarea judeţului Bihor.

"Am citit ştirea din BIHOREANUL că suntem nervoşi. Cine nu ar fi nervos după ce timp de 10 luni se lucrează la proiecte şi ele sunt blocate acum?", a spus Pásztor. Răspunzând la întrebările presei, acesta a spus că PNL-iştii au primit, miercuri, după prânz, alături de convocatorul şedinţei "de îndată" şi ordinea de zi propusă, care nu mai conţinea validarea unui nou consilier PSD, proiectul care a dus la eşecul primei şedinţe de miercuri, care a avut loc la ora 12.

Şeful CJ Bihor a spus că se gândeşte la "soluţii" pentru ca instituţia să nu rateze termenul limită de depunere a proiectelor RO-HU, dar nu a înaintat un termen pentru o nouă şedinţă organizată până pe 30 septembrie. În schimb, acesta a anunţat că a programat deja o şedinţă extraordinară pentru 3 octombrie, care vizează alte proiecte ale CJ.

"Ei preferă interesele de partid"

Contactat de BIHOREANUL, Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL din Consiliul Judeţean, a spus că preşedintele CJ ar fi trebuit să anunţe organizarea şedinţei de îndată în plen, după eşecul celei ordinare. "Aşa, consilierii judeţeni ar fi rămas în zonă. Când am primit mesajul, unii erau deja prin zona Aleşd, Beiuş, Salonta…", a motivat acesta absenţa PNL-iştilor.

De asemenea, Avrigeanu a spus că Pásztor trebuia să pună, la rândul său, interesele judeţului pe primul lor şi "nu cele ale PSD". "În şedinţa ordinară am cerut scoaterea validării unui nou consilier judeţean de pe ordinea de zi, lucru care nu s-a întâmplat. Repet, dacă domnul preşedinte dorea putea, de unul singur, prin votul lui, să treacă ordinea de zi propusă de PNL. În schimb, dânsul a ales să rezolve reglările de conturi din PSD", a spus Avrigeanu.

Liderul PNL a reiterat că grupul pe care-l reprezintă a cerut amânarea validării lui Adrian Szatmari pe postul de consilier judeţean eliberat de Ana Maria Tiron întrucât aceasta din urmă a contestat în instanţă ordinul de prefect prin care a fost înlăturată din CJ Bihor.

Mang: "Eu vorbesc despre PSD!"

Pe de altă parte, în conferinţa de presă ad-hoc de la Consiliul Judeţean Bihor, vicepreşedintele Ioan Mang s-a pus pe făcut declaraţii politice. După ce i-a criticat pe adversarii din PNL, acesta a negat zvonurile privind o eventuală alianţă între liberali şi o aripă a PSD Bihor, care nu-l mai doreşte pe Mang la conducere.

"PSD Bihor astăzi exclude orice alianţă cu PNL în Bihor. Chestiunea aia că există un grup un PSD care doreşte să facă alianţă cu PNL pentru doi vicepreşedinţi e exclusă. Să reţineţi ce vă spun eu: eu vorbesc despre PSD şi nu alţi membri şi nemembri de pe margine!", a spus Mang.

Acesta a afirmat apoi că "cine ar încerca să trădeze această alianţă (n.r. UDMR-PSD-ALDE) pleacă automat din partid". "Eu nu cred că există un PSD un astfel de om, dar dacă ar fi în PSD un om care ar vrea să ne pună la cheremul PNL, nu are viziune politică. PSD poate câştiga doar alături de UDMR şi ALDE", a mai spus acesta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Consilierii lu' peste!
"Tara arde, babele se piaptana".. halal consilieri penelei
Postat 28 Septembrie 2017, 22:05 de User anonimizat
bai gunoaielor!
mie de ce nu mi stabileste o data ce salariu trebuie sa primesc?ca se bat cateva partide care oricum sunt acelasi pamant si cacat? sa va fie rusine,mai ales PNL-ului,pt ca pun mai presus interesele proprii decat cele ale angajatilor CJ!
Postat 27 Septembrie 2017, 19:04 de Fradi
Alegeri anticipate.
Daca PSD-ul isi face calculul ca va castiga anticipatele se insala. Oradenii nu vor mai sponsoriza inca odata amantlacurile din CJ. Daca ai o amanta mosule tine-o pe banii tai nu pe banii nostri. CJ se constituie si se dizolva in functie de cum i se scoala (sau nu i se mai scoala lui Mang?)
Postat 27 Septembrie 2017, 18:42 de B_Emilia
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON