URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2014, 18:35

DN 76, drum nerecomandat turismului electoral: În Depresiunea Beiuşului s-a votat "regulamentar" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua alegerilor viitorului preşedinte al României a fost, cel puţin aparent, una liniştită în Depresiunea Beiuşului. Pe DN 76 n-au cutezat să circule prea mulţi bihoreni, şi cu atât mai puţini turişti, dat fiind că, unde nu e plin de gropi, drumul e plin de semafoare.

În secţiile de votare s-a înregistrat o prezenţă mai mare decât în primul tur, însă nu spectaculoasă. Pe şosea s-au văzut, însă, şi fenomene deosebite: muncitori care lucrau la asfaltare ori maşini de deszăpezire!

"Fusăşi, fusăşi?"

Duminică dimineaţă, în satele din zona Beiuşului era atât de pustiu, încât orice trecător putea jura că sunt goale. Cum birturile săteşti care "se dezvoltă" pe lângă şcoli ori grădiniţe au avut acum "privilegiul" de a se învecina cu secţii de votare, n-au avut voie nici să vândă strop de alcool. Aşa că nici amatorii de tărie nu s-au obosit să iasă din curţi.

Viaţa rurală s-a mai animat abia la ora prânzului, după ce lumea a ieşit din biserici. "Fusăşi, fusăşi?", şi-a întrebat un bărbat din Rieni un consătean ce sprijinea stâlpii porţii, fără să mai fie nevoie să mai dea vreun alt detaliu. "Nu. Mere dracu", a primit un răspuns scurt.

Pentru alţi bihoreni, momentul votului este important. Cu hainele "de duminica" pe ei, bătrâneii s-au încolonat, de la biserici, direct spre secţiile de vot. Cei mai tineri au trecut şi pe-acasă, dar apoi inevitabil au ajuns în aceleaşi locuri.

În toate secţiile de votare în care reporterii BIHOREANULUI au ajuns duminică, prezenţa la vot a fost mai mare decât în primul tur al alegerilor. Totuşi, cel puţin până la ora 14, nicăieri nu s-au înregistrat creşteri spectaculoase.

"Să zâmbesc în poză?"

La secţia 144 din centrul Beiuşului, până la ora 12 votaseră 251 de persoane, din care 35 pe listele suplimentare, destinate celor care nu se află în localitatea de domiciliu, iar patru în urna mobilă. "În turul I am avut, până la aceeaşi oră, 205 votanţi", a explicat preşedinta secţiei. La secţia 148, din apropiere, situaţia era similară: 160 de votanţi, din care 18 pe listele suplimentare. În primul tur, până la aceeaşi oră votaseră 126 de beiuşeni, din care 10 pe liste. "Nu am avut nicio reclamaţie", a precizat şi preşedinta de aici.

Singurii "reclamanţi" din ziua votului au fost nişte beiuşeni trecuţi de prima tinereţe, supăraţi că reporterii BIHOREANULUI i-a surprins în poze, în timp ce stăteau la poveşti pe trotuarul din faţa sediului PSD Beiuş, deci pe domeniul public. "Hei, fetiţa, de ce faci poze?", a strigat arţăgos unul dintre bărbaţi.

Şosea fără "turişti"

La ora prânzului, în faţa căminului cultural din Ştei, unde a fost amenajată secţia 199, lumea venea şi pleca. Doi bătrânei se ţineau de braţ, ajutându-se reciproc să urce scările căminului, de altfel o clădire cu arhitectură impresionantă. Secţia era la etajul 1, aşa că pensionarii au obosit puţin să ajungă acolo. 307 persoane votaseră în această secţie până la ora 13, din care circa o treime, 103 persoane mai precis, pe listele suplimentare. "Datele din turul I nu le mai am. Dar sunt similare", a asigurat preşedinta secţiei.

Secţia 202 din Ştei avea date cam la fel: 319 votanţi, 35 pe liste suplimentare, 6 cu urna mobilă. În total, 360. "Nu avem datele din turul I, dar sunt similare. Oricum, jandarmul când vede o dubiţă mă anunţă imediat şi eu sun la BEJ. Aici, vă zic, nu îndrăzneşte nimeni să facă nimic, mă ştiu că-s nebun", a spus locţiitorul preşedintei.

În capătul judeţului, la Vaşcău, bihorenii s-au mobilizat şi mai bine: la ora 14, votaseră 436 de persoane, din care 60 pe liste. Iar lumea continua să vină spre secţie. "Să zâmbesc în poză?", a întrebat unul dintre bărbaţii care aştepta să intre în secţie. Tot el a dat şi răspunsul: "Dacă mă plătiţi"...

O fi din cauza drumului rău sau poate metodele politrucilor s-au schimbat, cert este că, pe drumul până la capătul judeţului, reporterii BIHOREANULUI n-au văzut pe şosea niciun microbuz, autocar ori alte maşini suspecte de turism electoral. În schimb, au putut fi văzuţi, în zona Sudrigiu, vreo patru muncitori care lucrau la asfaltare. Puşi acolo parcă în ciuda şoferilor care numai între Vaşcău şi Beiuş stau şi aşteaptă la vreo zece semafoare.

De asemenea, la capătul judeţului, pe şosea au mai apărut şi două camioane dotate cu lamă pentru înlăturat zăpada. Cele 15 grade de afară nu au fost deloc intimidante pentru şoferii lor, care rulau cu spor spre Vârfuri.

Oameni de asfalt...

La Petrileni, satul natal al fostului ministru Vasile Blaga, preşedintele stătea mândru în faţa secţiei când reporterii BIHOREANULUI au ajuns. "Ştiam că veniţi. Am şi eu sursele mele", s-a lăudat el. Cine şi cum i-a spus, n-a mai vrut să zică. A fost bucuros în schimb să raporteze că, până la respectiva oră, 14, n-a avut niciun incident. "Prezenţa o vedeţi aici", a arătat el spre uşa secţiei, unde a afişat numărul votanţilor, aşa cum îl obligă legea: 88 de votanţi în total, 19 pe liste.

La Rieni, secţia centrală a fost amenajată în spatele clădirii Poliţiei şi chiar lângă primărie. 112 oameni votaseră, până la raportarea de la ora 13, din care 24 pe lista suplimentară. "N-am avut incidente sau reclamaţii. Noi aici suntem oameni de asfalt", a spus, mândră, preşedinta secţiei. Fără a mai preciza dacă se referă la asfaltul distrus din DN 76 ori la altul mai bun...

Replica zilei a dat-o un bihorean neaoş din Rieni, care, şugubăţ la vederea reporterilor, a exclamat, ca pentru prietenii lui, "Hai la vot, la vot, la vot, că aşa ţi-o iei în bot!". Semn că unora le e încă totuna...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON