URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 MAI 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fiecare are impresia că meseria lui e cea mai importantă, că fără el nu se poate, că oricum eforturile nu-i sunt răsplătite și că salariul nu e niciodată de ajuns. Așa că nu trebuie să ni se pară nemaiîntâlnit comportamentul angajaților de la UPU.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ştiam că Sicilia e cea mai săracă zonă, dar una dintre cele mai frumoase, cu nenumărate vestigii ale unor civilizaţii străvechi, cu straturi greceşti, romane, arabe, normande, hispanice. Ca de obicei, am întâlnit şi acolo români, mai mulţi decât m-aş fi aşteptat. Unul, Ionuţ, din Dâmboviţa, mi-a spus că în ruptul capului nu s-ar întoarce în România. "Banii pe care voi îi primiţi acum în ţară sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult"...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Street Food Fest este scump pentru că aduce în stradă preţurile din restaurante. Pereţii localurilor nu mai există, nasul nu mai este protejat de mirosurile îmbietoare, iar ochiul nu mai e protejat de preţurile din meniu. Astfel, impactul poate fi brutal. Mâncare de stradă la preţ de restaurant? Hm...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cine credeţi că are dreptate în problema sporurilor salariale ale lucrătorilor de la UPU – SMURD Bihor?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În primul rând, cei care achiziţionează un autoturism trebuie să ştie că au obligaţia să efectueze toate formalităţile de înmatriculare în termen de maxim 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare cumpărare. Sancţiunea pentru nerespectarea acestei obligaţii este suspendarea înmatriculării acelui autovehicul, definită de lege ca fiind operaţiunea administrativă ce constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ulcerul gastric apare de obicei cu 10 ani mai târziu decât cel duodenal, frecvenţa maximă fiind în jurul vârstei de 60 de ani. Boala apare mai des la bărbaţi, iar numărul cazurilor este în uşoară creştere faţă de cele de ulcer duodenal care sunt în scădere.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Există destul de multe femei care sunt atrase de o anumită tipologie de bărbaţi: aroganţi, duri, insensibili, flegmatici, care încearcă mereu să-şi controleze partenera ori sunt pur şi simplu narcisişti incurabili. Bărbaţii aflaţi la polul opus nu le atrag: calmi, atenţi, politicoşi, răbdători, care respectă graniţele intimităţii impuse de femeie. Cum se face atunci că unele femei aleg parteneri din prima tipologie, ajungând în relaţii abuzive în care se complac, când sunt curtate în acelaşi timp de "băieţii buni"?
29 Martie 2010, 15:12

De marţi începe sacrificarea mieilor în Piaţa Ioşia şi în cea din Beiuş (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piaţa Ioşia din Oradea, Piaţa Obor din Beiuş şi abatorul Tavi Bogdan din comuna Roşia sunt singurele locuri unde, anul acesta, vor putea fi sacrificaţi în condiţii legale miei şi iezi de Paşti, a anunţat luni şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, Mircea Gelu Budău, care a specificat că doar primăriile din Oradea şi din Beiuş au fost interesate să obţină autorizarea instituţiei pe care o conduce.

Activitatea de sacrificare va începe, în ambele pieţe indicate, marţi, 30 aprilie, şi urmează să se deruleze după un program zilnic cuprins între orele 7.00 şi 19.00 până sâmbătă, inclusiv.

În ceea ce priveşte Piaţa Ioşia, unde a şi explicat care va fi procedura de lucru, Budău a precizat că sunt aşteptaţi crescători de animale din judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Arad, la fel ca anul trecut, cu toţii având nevoie de aprobarea DSVSA din judeţele de provenienţă şi fiind obligaţi ca la sosirea în piaţă să aibă asupra lor certificatul sanitar-veterinar de la medicul veterinar din localitatea de origine şi formularele de mişcare a animalelor.

În prezenţa conducerii Regiei Autonome Pieţe, Agrement, Ştranduri (RAPAS) Oradea, şeful DSVSA a descris modul în care se vor putea cumpăra, sacrifica şi prelucra mieii şi iezii în Piaţa Ioşia.

_DSC2697.JPG"Clientul îşi va alege mielul sau iedul şi se va prezenta la mese, unde îl va preda unui măcelar, de la care va primi un ecuson, cu numele acestuia. Măcelarul duce animalul în incinta halei, şi nimic din activitatea de sacrificare şi curăţare nu se va vedea din afară, căci totul se va petrece în hală, unde cumpărătorul nu are acces", a spus Budău (foto).

Şeful DSVSA a spus că săptămâna aceasta, activitatea de sacrificare a mieilor şi iezilor va fi asigurată în Ioşia de 60 de măcelari, care au la dispoziţie 40 de posturi de lucru, fiecare fiind obligat să poarte echipament de protecţie, adică pantaloni, bluză, şorţ şi bonetă, plus un ecuson în dublu exemplar - unul purtat la vedere, iar celălalt pentru a fi dat clientului care îi predă animalul spre sacrificare. Totodată, a mai spus el, fiecare măcelar va fi obligat să aibă şi câte trei cuţite, deoarece unul va fi în permanenţă la sterilizare.

Budău a arătat că, în incinta halei, animalele vor fi asomate electric, de către doi electricieni angajaţi ai RAPAS, după care vor fi atârnate în cârlige, pentru a li se scurge sângele. Următoarea operaţiune este jupuirea şi eviscerarea. "O noutate este că, în acest an, nu se mai colectează pielile, astfel că dacă un cumpărător doreşte, şi le poate prelua acasă", a precizat Budău.

După eviscerare, măcelarii vor colecta splina şi conţinutul intestinelor animalelor, care sunt "subproduse" şi trebuie distruse. "O problemă poate fi cu aceste subproduse, pentru că în anii trecuţi hoarde întregi, venite din Mongolia sau de unde or fi venit, vin la tomberoanele din marginea pieţei să fure această masă gastro-intestinală, ca să facă tocană din ea", a spus Budău, referindu-se la romii care îşi "rezolvă" masa de Paşti din ceea ce restul creştinilor aruncă. "Din acest motiv, tomberoanele astea vor trebui păzite cu jandarmi", a continuat şeful DSVSA.

În ce priveşte taxele percepute în acest an, crescătorii de miei şi iezi vor trebui să achite conducerii Pieţei Ioşia câte 10 lei pentru fiecare animal adus la vânzare, măcelarii câte 60 de lei pentru fiecare zi de lucru, iar cumpărătorii câte 20 de lei fiecărui măcelar care le va sacrifica, jupui şi eviscera mielul sau iedul. Cât despre preţ, nici reprezentantul DSVSA şi nici cei ai RAPAS nu au vrut să spună cât vor costa anul acesta animalele aduse pentru Paşti, motivând că acesta va fi stabilit "numai de vânzători".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

  • Noaptea muzeelor a atras un număr record de vizitatori în Oradea. Cozi de zeci de metri la noul sediu al MȚC (FOTO)
  • Ziua Eroilor a fost marcată cu felicitări şi diplome în Cetatea Oradea (FOTO)
  • Dezbaterile Consiliului Local Oradea se vor muta în beciurile Primăriei (FOTO)
  • Festin în Piaţa Unirii: A început Street Food Festival Oradea, cu mâncăruri apetisante şi preţuri piperate (FOTO)
  • Cea de-a XXII-a ediție a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor a debutat cu o dublă lansare de carte (FOTO)
  • Festivalul „Flori de mai”: Elevii cu cerinţe speciale şi-au demonstrat abilităţile artistice, pe scena Teatrului Arcadia (FOTO/VIDEO)
  • Meloterapie: Celebrul violonist Alexandru Tomescu le-a cântat copiilor din Spitalul Municipal Oradea cu vioara Stradivarius Elder - Voicu (FOTO/VIDEO)
  • Universitatea altfel: Târg de joburi 'asezonat' cu muzică şi dulciuri (FOTO/VIDEO)
  • Lecţia de ecologie: Preşedinţii de asociaţii au fost informaţi despre programul pilot de colectare a deşeurilor în trei fracţii (FOTO)
  • Evitaţi! Lucrările la reţeaua electrică au blocat strada Louis Pasteur din Oradea (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 3.8697 RON
  • 1 EUR = 4.5959 RON
  • 1 HUF = 0.015 RON