URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2012, 12:47

Cseke a pedalat o "bicicletă-autobus" alături de maghiari şi români, vrând să arate că va fi primarul tuturor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu câteva zile înainte de alegeri, candidatul UDMR la Primăria Oradea, Cseke Attila, şi-a continuat şirul evenimentelor de promovare originale. Miercuri, el a chemat jurnaliştii în Parcul 1 Decembrie pentru o conferinţă de presă pe care, din cauza ploii, a mutat-o în pasajul Vulturul Negru.

Aici, Cseke Attila a apărut la volanul unei "biciclete-autobus", un vehicul cu mai multe scaune, condus de tineri români şi maghiari. La pedalele vehicului cu număr personalizat se afla şi Pasztor Sandor, candidatul UDMR pentru Consiliul Judeţean, şi alţi candidaţi locali ai UDMR.

Multi-bicicleta

"Oradea nu este numai a unei singure comunităţi etnice sau religioase. Oradea este a tuturor comunităţilor care alcătuiesc acest oraş. Oradea trebuie condusă pentru toţi. Eu propun orădenilor să fiu primarul tuturor comunităţilor care formează astăzi oraşul Oradea", a spus Cseke Attila.

El a arătat că venirea alături de tineri români şi maghiari pe acea "multi-bicicletă" semnifică "ideea de unitate, care este necesară pentru dezvoltarea oraşului". "Doar împreună putem să mergem înainte, asemănător acelui vehicul pe care am venit. Pentru că oraşul nu se poate pune în mişcare decât printr-un efort comun al tuturor comunităţilor, cu efortul românilor, maghiarilor, germanilor şi tuturor comunităţilor confesionale care alcătuiesc astăzi oraşul Oradea", a precizat candidatul UDMR.

Comunicare interconfesională

Cu această ocazie, Cseke a declarat că dezvoltarea oraşului ar trebui să se bazeze pe promovarea multiculturalităţii. "Puterea Oradiei derivă şi în diversitate în confluenţa de idei, de cultură, de limbi, de religii. Suntem un oraş cu patru episcopii, Ortodoxă, Reformată, Romano-Catolică şi Greco-Catolică, şi municipalitatea trebuie să promoveze un climat de ecumenism prin proiecte comune care să constituie o punte de legătură între aceste comunităţi religioase", a spus Cseke.

Întrebat cum vrea să facă acest lucru, candidatul a declarat că primul pas este... comunicarea. "În primul rând trebuie să ai o comunicare cu ele. Am spus de la începutul campaniei că una dintre principalele probleme în oraş este că nu există o comunicare reală cu cetăţenii".

Festivaluri, festivaluri...

Totodată, el a precizat că prin programul său Oradea Sănătoasă propune "dezvoltarea Târgului Meşterilor Populari la nivel de târg central-european şi găzduirea unui festival al teatrului comunităţilor minoritare din centrul şi sud-estul Europei". De asemenea, Cseke susţine şi înfiinţarea unui Corp al Ambasadorilor Onorifici ai Oradiei care să fie format din orădeni care locuiesc în străinătate şi care ar putea promova oraşul natal.

Întrebat cum comentează declaraţiile primarului Ilie Bolojan care a susţinut că înainte de a găzdui festivaluri, oraşul trebuie să aibă infrastructura pusă la punct pentru ca turiştii "să nu se sperie", Cseke a contrat cu un exemplu din Sibiu. "Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este la cea de-a 19-a ediţie. Nu cred că acum 19 ani Sibiul avea infrastructura pusă la punct pentru organizarea acestuia. Dar au început cu ceva. Nu putem tot aştepta. Trebuie să începem odată cu ceva, nu să găsim motive din cauza cărora nu putem să facem", a răspuns candidatul UDMR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Norocosilor
Mare noroc pe voi ca a plouat si v-ati bagat in pasaj ca daca mergeati prin oras si venea Vuscan pe acelasi traseu, aveam minus 10 candidati la primarie si consiliul judetean!.Ca doar are experienta!!!
Postat 06 Iunie 2012, 20:14 de tero
roman
domnule cseke, vreau sa va felicit si sper sa fiti cu adevarat primarul tuturor
Postat 06 Iunie 2012, 18:11 de roman
1
lasane cseke cu campania ta esti dragut da ar fi mai ok pentru primaria oraselului copiilor..nu mai investi in campanie ca o faci degeaba
Postat 06 Iunie 2012, 16:41 de beetle
Soferul-tembelul
Pentru Cseke Primaria ar fi o masina pe care sa o conduca!Se vede ca e infantil rau!
Postat 06 Iunie 2012, 15:48 de Ildi
parere contrara
@Istvan: nu sunt de acord! oradea este a tuturor locuitorilor ei! totul se rezuma insa la respectul reciproc si la nefolosirea unor excese! ori din pacate pentru a-si justifica existenta partidele etnice tocmai spre astfel de excese indeamna!
Postat 06 Iunie 2012, 15:17 de TDS
ddd
Oradea este a romanilor, sunt maghiar de nastere dar port pica tuturor care nu lupta pentru oras si nu incearca sa se integreze in comunicatate, ce mai degraba incearca sa gaseasca tot felul de probleme pe seama etniei. Invatati romaneste si serviti statul in care va aflati baszd meg.
Postat 06 Iunie 2012, 15:11 de Istvan
cseke de adormit romanii retardati!
cseke nu mai pedala! mai bine ai mai inchide niste spitale. cica pentru asta te-ar vota romanii. romanii loviti in cap la nastere, desigur!
Postat 06 Iunie 2012, 14:57 de mihai
Du-te cu Csibi Barna în Mongolia!
Mai lasă-ne cu aburelile tale!
Postat 06 Iunie 2012, 13:50 de Peto Csilla
imaginatie
celui care a scris comentariul "caraghios": chiar nu ai atata inspiratie incat sa-ti alegi un pseudonim?
Postat 06 Iunie 2012, 13:35 de TDS
Caraghios.....
NU pot sa cred ca pot face unii oameni din disperare dupa putere...ideea nu ar fi rea daca nu acum la alegeri s-ar face:))) si prostu` vede ca e disperare. Parca-l si vad pe Bolo vazand pozele, zambind in birou:))) Na atunci jos cu UDMR ul asta si cu toata gashca! Eu unu m-as bucura sa existe un vot prin care sa se poata chiar desfinta aceasta formatiune politica:)))) Dar unde este Rozika? a cam disparut de cand cu biblioteca aia CFR....
Postat 06 Iunie 2012, 13:21 de TDS
pleaca cseke in tara ta!
sa i-o spui lu mutu, mah cseke! unguru tot ungur, asa ca nu te crede nimeni ca-i iubesti pe romani. Ii urasti de moarte, asa ca daca prostii de romani te-or vota, pre limba lor or pierii!
Postat 06 Iunie 2012, 13:20 de roman
gsds
Foarte buna ideea ta mai Cseke..foarte frumoasa culoarea aleasa pentru acel mijloc de deplasare..pleaca cu el la hunii tai acasa breeee
Postat 06 Iunie 2012, 13:05 de Romania
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON