URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2010, 16:03

Comoară descoperită în Cetatea Oradea! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cetatea Oradea este plină de surprize. Muncitorii firmei Constructorul Sălard, care a câştigat licitaţia pentru amenajarea parcului dendrologic din şanţul fortificaţiei, au descoperit săptămâna trecută o adevărată comoară îngropată la rădăcina unui copac.

"Banii au fost băgaţi într-un borcan şi îngropaţi la rădăcina unui copac, probabil pe vremea când şanţul Cetăţii era o junglă plină de boscheţi. E vorba de cam 20.000 de lei comunişti prinşi în fişicuri de bancnote albastre de 100 lei. Pe vremea lui Ceauşescu asta însemna o adevărată avere din care puteai cumpăra jumătate de Dacia, dar astăzi nu mai valorează nimic", a explicat, luni, BIHOREANULUI inginerul Mircea Ungureanu, angajat al firmei Constructorul Sălard. Ungureanu spune că probabil deţinătorul comorii a îngropat banii, după care fie a murit, fie nu a mai găsit locul în care i-a ascuns.

Tunelul din Cetate

Tot cu ocazia lucrărilor din şanţul Cetăţii muncitorii au mai descoperit o galerie de refugiu sub Bastionul Roşu unde aveau loc execuţiile capitale. "Degajam locul de gunoaie şi pământ când întâi au ieşit la iveală două ferestre de tragere, iar apoi galeria care făcea legătura între camera de tragere, depozitul de muniţii şi şanţul cetăţii", a povestit Ungureanu.

Inginerul a afirmat că tunelul este parte integrantă a bastionului şi a fost construit probabil odată cu acesta. "Coridorul putea fi folosit pentru lansarea unor atacuri de diversiune asupra asediatorilor, pentru alimentarea cu muniţie a camerei de tragere sau pur şi simplu ca galerie de fugă", spune inginerul.

Muncitorii au degajat galeria de pământ şi au sistat lucrările în zonă lăsând arheologii să continue săpăturile. Specialiştii vor face investigaţiile de rigoare, la fel ca în cazul fântânii descoperite în timpul lucrărilor de descărcare arheologică din bastionul Ciunt. Fântâna are apă şi acum dar nu mai este potabilă.

În Cetatea Oradea se desfăşoară în paralel lucrări de descărcare arheologică pentru viitorul teatru de vară, de reabilitare a clădirilor aflate într-o accentuată stare de degradare şi de amenajare a unui parc dendrologic în şanţul fortificaţiei. Investiţiile depăşesc 28 milioane lei şi sunt cofinanţate din fonduri comunitare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON