URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2016, 18:25

Caută de lucru. 200 de participanţi la bursa locurilor de muncă pentru disponibilizaţii CET (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-au prezentat să îşi caute de lucru. Circa 200 de orădeni, majoritatea foşti angajaţi ai Electrocentrale, au participat joi la bursa locurilor de muncă organizată la Trade Center de Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea îndeosebi pentru disponibilizaţii de la CET.

În deschiderea evenimentului directorul AJOFM Bihor, Bekesi Csaba, i-a sfătuit pe foştii angajaţi ai Electrocentrale atât cu privire la actele necesare pentru a beneficia de ajutor de şomaj cât şi cu privire la modul în care îşi pot găsi de lucru. Spre exemplu, cele 12 firme participante la bursa locurilor de muncă de joi, printre care Emerson, Plastor, Faist Mekatronic, Plastor, Simbac şi Sinteza, aveau disponibile circa 400 de locuri de muncă.

Angajatorii caută îndeosebi muncitori calificaţi în meserii tehnice, precum operator maşini cu comandă numerică, prelucrători prin aşchiere, electricieni, electronişti şi sudori dar şi, la extremă, ingineri cu înaltă calificare, respectiv muncitori necalificaţi dispuşi să înveţe o meserie. "Companiile caută oameni serioşi şi sunt dispuse inclusiv să angajeze necalificaţi pe care, ulterior, să îi califice la locul de muncă", a declarat Liana Boangiu, manager resurse umane în cadrul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea.

Printre participanţii la târgul de forţă de muncă s-au numărat foşti angajaţi ai Electrocentrale din lotul celor 130 de salariaţi disponibilizaţi de săptămâna trecută de la CET, majoritatea trecuţi de 40 de ani, dar şi tineri absolvenţi în căutarea unui job. "CET-ul a dat afară 130 de oameni. La cum am văzut eu, peste 60% dintre noi au venit să îşi ia oferte de muncă", a spus un fost angajat al Electrocentrale.

Muncitorii au luat oferte şi-au programat interviuri, dar majoritatea nu au optat ferm pentru un angajator. "Îmi caut de lucru, dar nu mi-e indiferent ce anume. Sunt obligat să mă uit la salariu pentru că din minimum pe economie nu pot să îmi ţin familia", a povestit un muncitor.

Până să îşi găsească un alt loc de muncă, disponibilizaţii de la CET îşi pun speranţele în cele opt salarii compensatorii promise de Electrocentrale. În condiţiile în care acestea ar urma să fie plătite lunar, disponibilizaţii au la dispoziţie tot atâtea luni să îşi găsească de muncă.

Conform reprezentanţilor Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea platformele industriale Eurobusiness au în prezent circa o mie de locuri vacante. De altfel, pe fondul cererii ridicate de personal ADL va organiza în perioada următoare o nouă ediţie a bursei locurilor de muncă. Pe lângă personal cu studii tehnice de medie şi lungă durată angajaţii mai caută inclusid personal administrativ şi TESA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON