URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2018, 23:14

Angajaţii UPU - SMURD, deciși să demisioneze. Bolojan: "Se va vedea dacă sunteți o echipă sau niște mercenari!" (FOTO / VIDEO)

Zeci de angajaţi ai Unităţii de Primire a Urgenţelor şi SMURD s-au întâlnit, duminică seară, cu primarul Ilie Bolojan şi cu şeful serviciului, dr. Hadrian Borcea, pentru a lămuri problema veniturilor salariale, după ce Consiliul Local a decis, joi, ca urmare a unor modificări legislative impuse de guvernul PSD-ALDE, să reducă sporurile acordate medicilor cu 60%, iar în cazul asistenţilor medicali cu 25%. Cum se ştie, hotărârea l-a determinat pe Borcea să îşi anunţe demisia şi pe alţi angajaţi să îl urmeze.

"Vă cer să vă vedeţi de treabă"

Pentru întâlnirea de duminică seară, din curtea spitalului, oamenii, majoritatea asistenţi, s-au mobilizat pe reţele de socializare, pentru a vorbi cu şeful SMURD despre discuţia pe care acesta a avut-o, pe parcursul zilei de duminică, cu angajaţii de la serviciul de personal al spitalului, care întocmesc statele de plată, întrevedere ce urma să le arate clar câţi bani vor primi în data de 15, la salariu.

Aflând de întâlnire, Bolojan s-a autoinvitat, aducând cu el documente prin care le-a arătat că, de fapt, salariile lor nu scad. Cu listele de salarii în mână, primarul le-a citit unora dintre cei prezenți veniturile, pentru a sublinia nivelul crescut al acestora, ele învârtindu-se în jurul a 13-16.000 lei net, în cazul unora din cei 70 de medici, fără gărzi, care mai pot aduce 1.500 lei pe un sfârşit de săptămână.

"Salariile acestea, orice s-ar spune, sunt nişte salarii bune. Salariile nu vă scad, această măsură este pe o lună de zile”, a spus Bolojan, apelând la angajaţii să “aibă răbdare” o lună şi să nu creeze “tot felul de perturbaţii” cu demisiile lor. “Dacă ne interesează pacienţii, cum afirmăm în permanent, vă cer să vă vedeţi de treabă în continuare”.

Degeaba a spus edilul că, potrivit Hotărârii de Consiliu Local, salariile din luna aprilie vor fi compensate dintr-un "fond special" anume creat în bugetul spitalului. Explicaţiile nu i-au liniştit pe urgentiştii prezenţi, care nu concepeau să "piardă", chiar şi temporar, din "plusul" pe care apucaseră să îl primească.

Apel la rațiune

În esenţă, primarul a apelat la raţiunea angajaţilor UPU, spunându-le că decizia de CL fost luată pentru că aşa era echitabil, că este o situaţie conjuncturală, că reprezentanţii municipalităţii au făcut calcule aşa încât să nu scadă salariile nimănui şi a apelat la înţelegerea lor, să accepte acest compromis pentru o lună, până când Guvernul va reglementa situaţia. 

"V-am spus, în situaţia dată, în care aveam aceste constrângeri, am luat o decizie pentru ambele spitale, dar această decizie se va aplica o lună, deci salariile aferente lunii aprilie, după care, zilele următoare, după ce va decide sau nu va decide Guvernul, vom lua nişte măsuri. Dacă se anulează acest plafon sau se măreşte, foarte bine, se va reveni la toate datele aşteptate şi anunţate. Dacă nu se va întâmpa asta, va trebui să ne adaptăm acelor date care vor rămâne în vigoare. Eu sper să tranşez o dată problema ca să putem lua nişte decizii stabile", a explicat Bolojan.

La final, edilul le-a spus că faptul că ei vor continua sau nu cu demisiile va arăta dacă angajaţii UPU se comportă ca o echipă sau ca nişte mercenari. "Prin asta se va vedea dacă sunteţi într-adevăr o echipă sau nişte mercenari", le-a spus el.

La rândul său, Borcea a încercat să îşi convingă colegii să nu demisioneze cu efect imediat, pentru a evita ca Unitatea de Primire a Urgenţelor să intre în colaps. "Nu m-am consultat cu dânsul atunci când am luat decizia (de a demisiona n.r.). Nu m-am consultat nici cu voi când am luat decizia. Deci decizia voastră nu trebuie să fie legată de mine, şi nici a mea de domnul primar", a spus el.

Nimeni nu cedează

Discursul primarului pare, însă, că nu i-a încălzit prea tare pe angajaţii UPU. Oamenii s-au arătat inflexibili, deloc dornici de a pierde un drept câştigat, şi au spus că nu doresc altceva decât să le fie recunoscută munca şi eforturile pe care ei le depun "în fiecare noapte, weekend-uri şi sărbători legale" pentru salvarea de vieţi. "Nu putem fi la jumătate cu sporurile faţă de un spital oarecare din ţară, care nici nu se compară cu al nostru", a spus unul dintre cei prezenţi.

Doctorul Borcea i-a cerut lui Bolojan să promită măcar constituirea unui grup de lucru care să revizuiască, de luni începând, calculul veniturilor angajaţilor din spital, pornind de la descoperirea că statele de plată ascund "un dezastru", şi atunci "e posibil să mă râzgândesc" în privinţa demisiei. Primarul nu a vrut, însă, să promită nimic cert, zicând că problemele trebuie rezolvate global, într-un sistem care are mii de angajaţi, şi nu poate face concesii numai într-o zonă anume. "Cu ăsta nu ai ce discuta...", a fost replica spusă cu voce joasă de o asistentă.

"Mâine dimineaţă la ora 8 mergem cu demisiile în bloc la secretariatul spitalului, cu timp de răgaz până pe data de 14 mai. Le lăsăm o săptămână răgaz, ca să remedieze aceste probleme. Mâine se întâlnesc din nou, urmează şi şedinţa (de guvern n.r.) din 8 mai… Noi vrem să le arătăm că nu suntem politicieni şi în nici un caz nu dăm înapoi. Există un tabel în care suntem încadraţi toţi cei care vrem să dăm demisia - tabelul cuprinzând toţi medici şi asistenţii care sunt hotărâţi în continuare. Vrem să vedem dacă fac ceva, nu doar promisiuni. E ridicol ca un centru de referinţă în medicina de urgenţă din România, cum este cel din Oradea, să fie pe ultimul loc ca nivel de plată în toată ţara", a declarat BIHOREANULUI dr. Dacian Juca. Potrivit acestuia, procentul angajaţilor UPU care vor să demisioneze se ridică "la aproximativ 90%".

"Nimic nu e clar"

Contactat de BIHOREANUL, şeful UPU - SMURD a declarat că, totuşi, demisia lui se va concretiza încă de luni dimineaţă, aşa cum anunţase anterior.

"Nici eu nu îmi voi retrage demisia. A mea va deveni efectivă de mâine dimineaţă. Problema e aceeaşi, legată de principiile de acordare a sporurilor, de faptul că nici azi nu este clar şi nu e sigur modul de calcul şi felul în care vor să gestioneze fondul de salarii şi sporuri. Dar azi e o «bulibăşală». Nimeni nu ştie ce se întâmplă cu adevărat. Tot am încercat să vorbesc cu cei de la sarizare, dar efectiv numele meu nici nu era pe statul de plată, atât sunt de competenţi. E ceva de toată jena. Asta a recunoscut şi domnul primar, că s-ar putea să fie probleme. Eu sunt de acord că nu el e tehicianul, e un mediator, dar trebuiau să fie profesionişti care să stabilească nivelurile de sporuri", a mai precizat Borcea.

Întrebat dacă demisia sa rămâne definitivă şi dacă nu este cale de întors, şeful SMURD a ezitat să dea un răspuns tranşant, spunând însă, că atât el cât şi colegii săi aşteaptă din partea municipalităţii "o soluţie, măcar să fie începută". Rămâne, deci, de văzut, care va fi deznodământul întregului scandal...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
prostia bihoreana
cu regret, va declar, ca sint in dezacord cu afirmatiile impertinente,calomnioase,iresponsabile ale celor lipsiti de educatie si pertinenta civica ,care minati fiind de discreta marire de salarii din sistemul sanitar se manifesta ignobil comentind scabros ,licentios daca voi cu citeva clase criticati imund ceea ce fac medicii si asistentele pentru voi comparind veniturile lor vis a vis de capra vecinului, inseamna ca sinteti redusi mental. munca lor este de cea mai mare raspundere oriunde n lume,recunoasterea profesionala este elogiata si sint platiti corespunzator importantei acestora. cum vreti ca un sofer,muncitor sa cistige ca si un medic frustratilor ?ii mai si goniti afara ,idem ca tovarasul basescu ,ca sa ramineti fara asistenta sanitara ar trebui sa va fie rusine oamenii din domeniul acesta sint inca insuficient platiti,,,de ce credeti ca un guvern rosu,pervers ,incompetent si de sorginte comunista a marit salariile acestora ?,,,pt a nu ramine voi fara asitenta medicala primitivilor intrucit foarte multi dintre acestia au placat in afara unde sint respectati de catre stat,cetateni,nu ca voi ,fac medicina adevarata si,ca sa va inflamati putinii neuroni ,sint platiti asa cum merita,adica foarte bine,incomparabil mai bine ca un sofer,muncitor sau orice om de aici cu mental imbecilizat de sistemul ceasescu iliescu,de care nu v ati spalat sinteti brute mental,va meritati soarta de redusi ,declasati !!!!!! rusine pentru voi ,mi e sila si va conjur daca aveti neuroni faceti va toti doctori ,stimabililor sanatate multa mentala si de constienta civica
Postat 08 Mai 2018, 01:56 de florin-tudoran-65
doftoriidinoras
Plecati ca nu va tine nimeni daca nu va ajung 13-16000 net. Nu ati merita nici pe sfert pentru ca sinteti niste felceri, va bateti joc de pacienti si habar nu aveti de meserie, vreti doar bani si bani si iar bani
Postat 07 Mai 2018, 12:21 de victorascretinelmicula
.....
.....suporter_oradean: corect ceea ce ai zis....traian: nu anu viitor v-a veni criza ci anul asta....traiasca romanica...condusa de dobitoci si panarame..:)))
Postat 07 Mai 2018, 12:04 de ironi-k
banii care nu exista
Cel mai tembel guvern din istorie.Arma lui Dracnea a fost mituirea populatiei cu bani,salarii pentru a putea modifica codurile penale,legile justitiei,pentru un cazier alb.Banii vin din anvelopele lui Olguta....trompeta peremista.E clar ca din imprumutiri se platesc salariile la stat.Investitii in infrastructura praf in ochi,noroc cu fondurile europene pentru unele zone.Mai nou s-a incarcat mituirea Bnr, a lui Isarescu.Salariile la privat nici la jumate cat cele de la stat.Din pacate tot mai multi prosti la putere si rezultatele se vor vedea.Dar ce conteaza,sa scape Dracnea si cei 40 de hoti,apoi poate venii apocalipsa. O noua criza financiara ne paste,de data asta datorita super guvernarii tembele.
Postat 07 Mai 2018, 10:45 de suporter_oradean
Partidul unic ne uneste
Inca o data, Partidul unic, mostenitorul PCR reuseste sa dezbine romanii! A reusit prin masurile de pana acum puse in aplicare de guvern de exemplu prin cresterile salariale luate cu bani grei imprumut, pentru lefurile nesimtite de la stat, care sunt superioare celor din privat! Acum, creaza tensiuni si nemultumire prin maririle salariilor medicilor si asistentilor, dar netinand seama de ceilalti oameni care fac ca un spital sa functioneze- economisti, laboranti, anestezisti, femei de servici, etc. Nu exista nici o echitate in masurile luate de Guvern!
Postat 07 Mai 2018, 09:01 de cetateanbihorean
oare cum va fi la anul
daca astia fac asa rau la dublari de salarii ma intreb la anul cand se vor taia salariile din cauza crizei cum vor reactiona, probabil la taieri va fi mult mai simplu si fara comentarii
Postat 07 Mai 2018, 09:01 de Traian
Salarii care nu le mai ajung!
Anton Miuta, salariul pe luna februarie 8800 Ron net, pe luna aprilie 13.000 Ron net, FARA GARZI!!! Ce mai e de spus???!!! Si se plang ca le scad sporurile! Altii castiga atata intr-un an poate! Cred ca e doar o forma de santaj si presiune asupra Primariei, nimic mai mult, vor reveni asupra deciziei foarte multi dintre ei. Oricum, nu scapa usor de oprobriul public, daca continua sa fie nemultumiti, oamenii vor arunca cu rosii in ei ????
Postat 07 Mai 2018, 08:54 de cetateanbihorean
"Vă cer să vă vedeţi de treabă" (corect era va rog!)
... a mai zis unul ,,Asezati-va linistiti la locurile voastre!" si l-au impuscat! Despre hcl-urile birtinezului & co, stim ca nu fac doi bani! Sa enumar cateva: cele cu privire la furtul autovehiculelor de pe domeniul public, urmat de plata unei recompense pt. hoti, desfiintate de ICCJ. Cele despre instituirea monopolului cet-ului, celebra ,,zona A", desfiintate de instanta si apoi de insusi autor(i)!!! Lista e lunga si ar fi mult mai lunga daca oradenii si-ar cunoaste drepturile. Si obligatiile ce tin de functie, nu-i asa d-lor prefecti (sa traiti don claudiu!)?! Mi se pare o bataie de joc la adresa protestatarilor si a oradenilor sa invoci o hotarare de consiliu care nu apare nicaieri! Dar la ce sa te astepti de la birtinez?! Doar la ce e mai rau! ,,Alesii" vin si le vorbesc altora despre porcariile guvernului psd (corect!), dar uita ca printr-o astfel de porcarie ei s-au ales cu niste salarii nesimtite si noi cu majorarea, tot nesimtita, a birurilor! Sa nu uit! Ok, nu sunt bani, dar de ce s-a retras primaria de la licitatia pt. cetII?! Au venit unii (ordin de la partid, pnl!) si au cumparat la o zecime din valoarea de piata. Oradenilor nu le incapeau cateva zeci de milioane de euro, asa a decretat birtinezul si a marit an de an birurile....
Postat 07 Mai 2018, 08:09 de pinonel
poate sunt eu rău
Totuși, oamenii aceștia au depus un jurământ, nu? Adică pacientul pe primul loc, nu? Pot fi multe motive pentru care un doctor / asistent să își dea demisia dar.... din cauza salariilor?? Hai frate... dacă Doamne ferește izbucnește o criză, se întâmplă un accident mare, război, ei ce o să facă?? O să ceară salarii mărire? O să își dea demisia pentru că nu le place orarul? Ar trebui să ne așteptăm să fim îngrijiți "in case shit happens". M-aș fi așteptat la asta din partea SAJ, dar nu credeam că cei din SMURD ar fi în stare de așa ceva! De asistenții din spitale... mă așteptam că... să fim serioși, am fost cu toții în spitale, am văzut cât le pasă de pacienți... 0. Dar doctorii, la asemenea salarii și să te plângi?? Hai frate în privat! Sunt atâtea fabrici pe borșului care angajează... să vezi acolo salarii! că ei au uitat care îi salariul mediu în România!!! 5x salariul mediu câștigi!!! Și ameninți cu demisia dacă nu măresc salariile? Salarii care oricum am fost mărite. Să vă fie rușine!!!
Postat 07 Mai 2018, 05:28 de sofer-or
Test primar
Acum avem ocazia să vedem cat de ferm,hotarat și ce caracter puternic..? are marele nostru primare ,dar mai ales cat este de consecvent .Ma refer evident la greva recenta de la Otl,cand facea pe marele zbir ,revoltat fiind de "salariile mari"de acolo.Acum il vedem citind umil și disperat de pe o fituica niște cifre de-a dreptul ametitoare pt.nivelul salarial al majoritatii oradenilor,care culmea i se par firesti si gata sa le accepte...Tare nu? Mi-ar fi placut sa-l vad pe primarul pe care l-am votat ,luandu-l puțin de barbiță pe acest "zeu coborat din Olimp"pe nume Borcea si sa-i ceara sa le spuna oradenilor cat castiga el efectiv pe luna si daca este justificat un astfel de venit intr-o tara ca Romania.
Postat 07 Mai 2018, 03:34 de altoradean
@ David
Da,au o munca grea.Dar sunt si platiti pe masura. Si oamenii care lucreaza in fabrici,pe constructii in agricultura etc. au o munca grea ,si foarte multi lucreaza pentru nici un sfert cat iau nesimtitii astia.
Postat 07 Mai 2018, 02:20 de Citizen
.
peste 100 de milioane de lei pe cap salarii. Eu inteleg ca fac o munca grea si sunt recunoscator pentru tot ceea ce muncesc acesti oameni, dar fereasca sfantul sa ii mai aud pe careva ca se plange de bani putini. Mai au si tupeu sa faca figuri cu asemenea salarii de 3000 de euro
Postat 07 Mai 2018, 01:46 de David
Rusine
De obicei (99%) nu-mi plac actiunile/hotararile lui Bolojan.Dar in acest caz are perfecta dreptate. Toata gasca asta de la UPU in frunte cu Borcea sunt niste fomisti nesimtiti,care nu vad sau nu vor sa vada in ce tara traiesc. Pe langa salariile de mii de Euro nu refuza nici atentiile din care intr-o luna mai scot un salar.
Postat 07 Mai 2018, 01:12 de Citizen
Bihoreanoradean
Care e prea cu termoficarea si tramvaiele?
Postat 06 Mai 2018, 23:58 de Sandu1201
Asistenți, vatmani, muncitori la banda..
..pentru bolojan e totuna. Nu sunt incantat de sistemul de sănătate din România dar nici nu as vrea sa depinda de decizia primăriei sau a lui bolojan. O sa se întâmple că și cu sistemul de termoficare sau ca și cu tramvaiele rărite, doar că aici vorbim de niște oameni care salvează vieți..
Postat 06 Mai 2018, 23:36 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON