URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2014, 13:55

Acuzat de evaziune fiscală de 1,8 milioane de euro preotul Ovidiu Pop şi doi dintre complicii săi, au fost arestaţi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Magistraţii Tribunalului Bihor a judecat, marţi, propunerile de arestare formulate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pe numele preotului ortodox Ovidiu Pop, de la Biserica cu lună, asociatului său, Kallos Lorand, şi în cazul unuia dintre complicii lor, Ioan Şuteu.

Acuzaţiile sunt de evaziune fiscală, pentru Pop şi Kallos, respectiv complicitate la evaziune fiscală pentru Şuteu.

Cei trei au fost reţinuţi, luni seară, de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor, alături de încă o persoană, Florin Tonţ, în urma unei acţiuni coordonate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru o fraudă fiscală de 1,8 milioane de euro.

Tranzacţii năucitoare

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului, procurorul Cristian Ardelean, în perioada 2012 - 2014, Kallos şi Pop, ca reprezentanţi ai firmei Varadia Bussines SRL, au fentat plata obligaţiilor fiscale acumulate în urma realizării unor achiziţii de carne din Ungaria, mărfuri comercializate pe teritoriul României, înregistrând o serie de facturi fictive de achiziţie de la firmele Parbor SRL, Faraon SRL, Jahim SRL, Petymar Trade SRL, Plant Agro SRL şi Frigo Meat SRL.

"Prejudiciul estimat în urma Raportului de constatare încheiat pe 30 aprilie de către inspectorii antifraudă din cadrul Direcţiei de Combatere a Fraudelor Bihor, este de 7.862.133 lei", a precizat Ardelean.

Procurorii l-au prezentat în faţa instanţei şi pe Alin Ioan Şuteu, reprezentant al firmei Frigo Meat SRL, unul dintre administratorii care îi alimentau pe cei doi cu facturi fictive. Motivul? "În perioada ianuarie - martie 2014 a înlesnit înregistrarea de către reprezentanţii Varadia Bussines SRL de facturi fictive de achiziţie de la Frigo Meat SRL şi a facilitat transferul sumelor rezultate în urma acestor operaţiuni", susţine purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, paguba adusă bugetului de stat de Şuteu fiind de 83.646 lei.

Nu a mai ajuns în faţa judecătorilor Florin Ciprian Tonţ, angajat în cadrul societăţii Crisia Logistic SRL, societate patronată tot de preotul Ovidiu Pop şi de Kallos Lorand. Bărbatul este acuzat că "a înlesnit săvârşirea de către reprezentanţii Varadia Impex SRL a infracţiunii de evaziune fiscală, înregistrând facturile fictive", însă va fi cercetat în stare de libertate.

Circuit cu firme fantomă

Anchetatorii susţin că produsele de carne cumpărate de firma administrată de Pop şi Kallos erau înregistrate pe firmele fantomă, dar livrate integral către Varadia Bussines. Principalul furnizor de mărfuri era societatea maghiară Soni Hus Kft, partener vechi al firmei Varadia Bussines, încă de pe vremea când societatea realiza în mod direct achiziţia din spaţiul intracomunitar. "Conform CMR-urilor identificate, o mare parte a transporturilor de marfa din Ungaria erau efectuate cu mijloace de transport deţinute de Crisia Logistic SRL, deţinută de patronii Varadia Bussines SRL", a mai spus purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor.

Din anchetă a mai reieşit că reprezentanţii societăţilor interpuse nu deţin bunuri imobile, au fost succesiv preluate de mai multe persoane, cetăţeni români şi străini şi au acumulat datorii către bugetul de stat. "Acestea aveau doar rolul de a asigura circuitul scriptic al mărfurilor, acumulare datoriilor fiscale, oferirea unor preţuri competitive pe piaţă şi decontarea acestora prin conturi bancare", a arătat Ardelean.

Sumele virate în contul societăţilor respective erau ridicate fie în numerar, fie prin intermediul ATM-urilor, destinaţia acestora nefiind pertinent justificată.

Din interceptările convorbirilor telefonice a reieşit că reprezentanţii firmei Varadia vindeau "la negru" o parte din mărfuri. "Verificările legate de aceste aspect se desfăşoară în paralel cu cercetările efectuate de Direcţia Regională Antifraudă Oradea care au verificat, odată cu percheziţiile realizate în cauză, punctele de lucru ale Varadia Impex SRL", a mai declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor.


UPDATE:

Arestări contestate

După un proces care a durat 3 ore şi o oră de deliberări, preotul Ovidiu Pop, Kallos Lorand şi Ioan Alin Şuteu au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Decizia Tribunalului Bihor nu este, însă definitivă, putând fi atacată, prin contestaţie, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Avocatul Bogdan Meşter, apărătorul preotului şi al asociatului acestuia s-a declarat surprins de decizia instanţei. "Nu comentez decizia Tribunalului. Eu am, însă, o cu totul altă părere. Nu cred că cei doi clienţi ai mei reprezintă pericol pentru ordinea publică, aşa cum a susţinut reprezentantul Parchetului. E vorba, totuşi, de două persoane cu studii superioare, căsătorite, cu copii mici, iar unul este preot. Intrăm în sfera comicului deja, când afirmi aşa ceva. Au fost la Oradea cazuri cu prejudiciu mult mai mare şi s-a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu", a declarat Meşter pentru BIHOREANUL.

Avocatul afirmă că va ataca încheierea judecătorească, la fel ca şi colegul său, Răzvan Doseanu, apărătorul celui de-al treilea inculpat din dosar, Ioan Alin Şuteu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
BIG BROTHER IS WATCHING YOU ALL
Ce de comentatori justitiari are Bihoreanul... Probabil au taxele platite la zi.... Si declarate corect !? Ia sa vedem care dintre cei cu gura mare n-are nimic de ascuns! Big Brother e cu noi!
Postat 14 Mai 2014, 13:56 de BIG BROTHER
MIRARE
Nu va bucurati de raul altuia si nici nu judecati. Maine s-ar putea sa fie randul vostru ca lumea sa se mire de capul vostru. Dar, va intreb, statul roman este corect. De ce sa dai la stat peste 50% din ceea ce castigi? Ca sa aiba politicienii ce fura legal? Politistii si procurorii, niste slugi in slujba unui stat corupt, instrument de opresiune! Treziti-va natiune! Cel mai mare hot este statul. El insa se protejeaza de legi. Cand vrea mai multi bani, mareste impozitele si tu, fraierul roman, esti bun de plata. Daca nu te supui, esti evazionist. Ar fi bine sa meditati la tema asta: daca de maine nimeni nu ar mai plati niciun impozit la stat; nimeni nu ar mai lucra prin banca, doar cu cash, ce s-r intampla? Statul pica, nu se poate executa silit o tara intreaga pt ca se blocheaza sistemul, finantele ar da amenda de 7.000 pt depasirea plafonului de casa si plati cu cash. Si? Ati facut un calcul cat iau bancile comision? Treziti-va fratilor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 14 Mai 2014, 10:42 de OM BUN
lasă,
............................că ăştia cică spovedesc ..... şi păstrează taine .... au tainuri, poate, asa ca mai bine intre oamenii din detentie, decât sa se roage acasa in liniste !!!!! Dumnezeu lucrează prin oameni :) !!! :) Ce-mi place ca autorităţile i-au saltat !!!! oare, mai repede, nu se putea? că ăştia, din blid, aruncă sus cu banii şi ce nu ia DUMNEZU le rămâne lor !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 13 Mai 2014, 23:43 de ADINA
MRGEŢI, POPILOR
.................................ŞI VOI, LA SPOVADĂ ŞI LUAŢI APOI CANON LUMESC !!!!!!!!!!!!!
Postat 13 Mai 2014, 23:04 de ADINA
ETC
Păcat de Domi de restu nu îmi pare rău dar de el da el nu a știut ce si cu sa facă si la tras restu după ei
Postat 13 Mai 2014, 22:02 de ETC
SA FIE RASPOPIT
Sa se sesizeze Inaltul Sofroniu si sa-l demita din preotie pe respectivul infractor, numa cand te gandesti la idee ca e preot la Biserica cu Luna te scarbeste, vai si amar de noi.. parca preotilor le e interzis sa faca alte afaceri in afara celor bisericesti...la Oradea nu se respecta asta??? Sofronel dorme??/
Postat 13 Mai 2014, 17:48 de mosu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON