URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2016, 14:49

A început montarea căsuţelor pentru Târgul de Crăciun din Piaţa Unirii. În faţa bisericii Sfântul Ladislau va fi pusă o coroană de Advent (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piaţa Unirii se pregăteşte să găzduiască Târgul de Crăciun (30 noiembrie – 31 decembrie). Vineri a început montarea celor 34 de căsuţe de unde vor putea fi cumpărate cadouri şi accesorii de iarnă, respectiv care vor găzdui unităţi de alimentaţie publică. Săptămâna aceasta, în piaţa centrală a oraşului a început şi amenajarea patinoarului artificial precum şi montarea unui carusel de basm pentru copii.

De asemenea, Luxten încă lucrează la montarea luminiţelor de sărbătoare. "În acest sfârşit de săptămână vor fi montate şi cele 34 de căsuţe de alimentaţie publică şi obiecte de Crăciun, precum şi partea de construcţie a ieslei, căsuţa propriu-zisă, urmând ca luni, 28 noiembrie, să fie aduse cele 13 statuete reprezentând personajele biblice ale ieslei care evocă Naşterea Mântuitorului. Aceste statuete vor fi reabilitate sub îndrumarea profesorului Dumitru Paina de către studenţii de la Facultatea de Arte Vizuale, care se vor ocupa de restaurarea şi vopsirea acestora. Ieslea va fi gata până în seara de marţi, 29 noiembrie", se arată într-o informare a municipalităţii.

Tot cu ocazia sărbătorilor de iarnă, vor fi aprinse pentru prima oară într-o piaţă publică din Oradea cele patru lumânări de pe coroniţa de advent montată vineri în faţa bisericii Sfântul Ladislau. "Coroana de Advent este unul dintre simbolurile creştine folosite pentru a aminti de venirea lui Mesia. Lumânările simbolizează cele patru săptămâni ale Adventului şi sunt aprinse treptat, în fiecare dintre duminicile dinaintea Crăciunului. Prima aprindere va avea loc duminică, 27 noiembrie, de la ora 18, când lângă coroniţă vor cânta melodii religioase de Crăciun şase coruri bisericeşti din municipiu", mai precizează reprezentanţii municipalităţii.

Târgul de Crăciun se va deschide miercuri, 30 noiembrie, la ora 18, când se va aprinde iluminatul de Sărbători, după care pe scena din Piaţa Unirii va avea loc un concert al Paulei Seling.

În  luna decembrie, orădenii sunt aşteptaţi în Piaţa Unirii şi în Cetate la Târgul de Crăciun, cu diferite activităţi şi programe. Pe lângă activităţile tradiţionale, se va realiza şi atelierul Moşului, Căsuţa lui Moş Crăciun, iar pe scena amenajată în piaţă artiştii vor oferi concerte în fiecare sfârşit de săptămână.

Vor susţine concerte Alexandra Uşurelu (3 decembrie), Locomotiv GT din Ungaria (9 decembrie), Cristina Bălan (10 decembrie) Florena, Călin Pop (16 decembrie), Proconsul (17 decembrie), Andra (18 decembrie), Concert de colinde cu Ioan Bocşa şi Ansamblul Icoane (20 decembrie), Nicoleta Nucă (21 decembrie), Elena Gheorghe (22 decembrie), Ansamblul Artistic Crişana şi Art Group (23 decembrie).

Târgul de Crăciun, organizat de către Primăria Oradea, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR) şi de Serviciul de Management al Cetăţii, va fi deschis în intervalul orar 14:00 - 20:00 (în zilele de luni până joi, inclusiv) şi 12:00 - 21:00 (în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică).

Citeşte şi: Surprizele Târgului de Crăciun din Oradea: Un patinoar în Piaţa Unirii şi concerte cu Andra, Paula Seling şi Nicolae Furdui Iancu

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON