URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2014, 15:01

A început modernizarea infrastructurii Aeroportului. De la anul, Oradea poate avea până la 10 curse externe săptămânal (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, prefectul Claudiu Pop, directorul Aeroportului, Gheorghe Pasc, un reprezentant al Tarom şi unul al asocierii de firme care a câştigat licitaţia pentru extinderea şi modernizarea infrastructurii aeroportuare au participat, luni, la deschiderea oficială a lucrărilor, chiar dacă acestea au fost începute încă de vineri după-amiază, după plecarea de la Oradea a premierului Victor Ponta, venit în vizită electorală.

"O zi pe care o aşteptăm de mult"

În explicaţiile oferite celor prezenţi la mica ceremonie, preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, a spus că aceasta "este o zi pe care o aşteptăm de mult", prezentând totodată şi câteva informaţii tehnice ale proiectului.

Potrivit acestuia, pista actuală, de 1.800 metri lungime şi 30 metri lăţime, va fi complet înlocuită cu una nouă, lungă de 2.100 metri şi lată de 45 metri. De asemenea, proiectul prevede construirea unei platforme extinse, de 33.000 metri pătraţi, aptă să primească şi aeronave grele (în total şase), a două noi căi de rulare, a unei instalaţii de balizaj pentru semnalizarea luminoasă a pistei pe întreaga lungime atât de-o parte, cât şi de cealaltă, precum şi a unei uzine electrice apte să deservească toate instalaţiile şi sistemele Aeroportului.

Popa a mai spus că proiectul trebuie finalizat până la 31 octombrie 2015, urmând ca anul viitor, din luna aprilie, Aeroportul să fie închis timp de 59 de zile.

10 curse externe de la anul

În scurtul său discurs, prefectul Claudiu Pop a ţinut să scoată în evidenţă că şi bugetul de stat contribuie cu circa 6 milioane euro, adăugând însă că "la urma urmei nu contează de unde vin banii" şi că îşi doreşte ca perioada de închidere a Aeroportului să fie cât mai scurtă, iar apoi "să avem curse externe, care să justifice această investiţie, pentru că altfel e doar o investiţie fără finalitate".

Imediat după prefect, directorul Aeroportului, Gheorghe Pasc a precizat că după ce a cerut Comisiei Europene acest lucru, împreună cu preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, "a venit deja aprobarea pentru 10 curse internaţionale" şi că licitaţiile în acest sens vor fi organizate "anul viitor în trimestrul doi".

"Un obiectiv foarte ambiţios"

La rândul său, Harald Braun, managerul tehnic al firmei austriece Porr Construct, cea care în asocierea cu Teerag-Asdag Aktiengesellschaft şi Col-Air Trading, a câştigat licitaţia pentru execuţia lucrării, a declarat că "ne-am zbătut foarte mult să obţinem acest contract şi am depus o ofertă corectă şi bună", dând asigurări că lucrările vor fi încheiate până la termenul fixat.

De altfel, conform contractului, pentru fiecare zi de întârziere Aeroportul din Oradea şi Consiliul Judeţean vor percepe penalităţi de 50.000 euro, astfel că firmele s-au apucat de treabă încă de vineri, chiar dacă la Curtea de Apel Oradea încă e în judecare o contestaţie a unei asocieri rivale.

Braun a afirmat că şi-a asumat riscul de a începe lucrările chiar şi în aceste condiţii, şi a explicat că în acest an firmele vor munci pentru realizarea noii platforme de îmbarcare-debarcare, a uzinei electrice şi parţial a canalizării, urmând ca pista să fie atacată în luna martie a anului viitor.

"Probabil vor fi mai multe şi cursele spre Bucureşti, faţă de cele 13 pe săptămână operate în prezent. Ceea ce faceţi aici la Oradea este un obiectiv foarte ambiţios. Această bucată de pistă să nu credeţi că este doar ca o bucăţică de autostradă, ea vă leagă de întreaga lume şi vor veni aici avioane mari", a spus şi Alexandru Szlivka, şeful Serviciului Operaţiuni al Tarom, care a subliniat că acest lucru va fi de mare importanţă pentru a exploata "potenţialul economic şi turistic al Oradiei".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
10 curse
Stimate @book, invata tu sa citeste si textul articolului , nu doar titlul ! Sau te-ai atacat, deoarece tu ii fi cel care ai negociat cele 10 curse internationale? Sau stii tu ce stii si e asa cum spun si adevarul doare. Timpul ne va demonstra cate curse internationale vor fi .
Postat 21 Octombrie 2014, 20:56 de @book
alta Tzeapa pt Bihor
O Popa tu preaslavit, Bihorul l-ai nenorocit, Inca mai asteapta si bunu, Sa pui bihorul pe locul unu. Inca 10 ani mai asteptam aeroport. As vrea sa ma insel, dar nu cred.
Postat 21 Octombrie 2014, 11:47 de vlad
@nea cariciu
cum zici tu, ca tot = cu 0 ii. UE tie, UE ponta ;-)
Postat 21 Octombrie 2014, 10:41 de Alin
Aline...
...esti prost crescut de parintii tai!In bosket stai tu cu ciracii tai pedelisti si alte pompe!Si pupa-l in cour pe bolo,volo si altii ca ei!Cind esti acolo in bosket ,vin sa fac pipi ...!
Postat 21 Octombrie 2014, 09:51 de Nea taticu
@nea taticu
ba da, il injuram in continuare pe ponta. vorbim dupa ce se va face receptia lucrarilor, cand vom avea in fata contractele concrete si destinatiile stabilite. de la planul cincinal pe hartie pana la realizarea lui inainte de vreme e cale lunga. dar asta o stii si tu, cred, din moment ce te guduri pe langa boschet dinainte de a avea boschetul. pana atunci UE ponta. si tu, manci din dos, cu toata clica ta. pofta buna.
Postat 21 Octombrie 2014, 09:38 de Alin
vai,vai..
Pai..nu-l mai injurati pe Popa si Ponta?Nu mai sunt mincinosi??????????Deci..oamenii s-au tinut de cuvint,felicitari lor!Oare ce gogosi vor mai avea ziaristii de ...mincat?Votam VICTOR PONTA PRESEDINTE,normal!!!!!
Postat 21 Octombrie 2014, 07:45 de Nea taticu
.
cam cea mai buna veste de ani de zile. Felicitari si sa avem parte de aeroport cat mai repede
Postat 21 Octombrie 2014, 00:45 de David
@pegas
Scrie 10 curse externe saptamanal. Invata sa citesti si comenteaza dupa aceea.
Postat 21 Octombrie 2014, 00:08 de Book
Chestie foarte utila.
Bihorenii vor economisi timp si bani. Nu vor mai fi nevoiti sa mearga la Cluj, Timisoara sau in Ungaria pt o cursa externa.
Postat 21 Octombrie 2014, 00:05 de Flight Network
curse externe
WOW!!! Super! Asadar "a venit deja aprobarea pentru 10 curse internaţionale" ! Minunat! Si astea zece curse internationale vor fi pe intreg anul 2015??? :D Si in astea 10 curse internationale, intra si cele care vin pentru vanatoarea lui Tiriac?
Postat 20 Octombrie 2014, 19:40 de Pegas
bravo
BRAVO CJ BIHOR ACUM TREBUE S-A PUNETI CAPAT FURTULUI DIN ASA ZISELE EXTERNALIZARI DIN BANI PUBLICI DE LA DGASPC BIHOR UNDE RADU TIRLE A DAT CU DEDICATIE FUNDATIEI COPII FAGADUINTEI A LUI SAMUEL MITRA CENTRUL DE PLASAMENT NR 2 ORADEA UNDE S-A FURAT LA GREU DE PE 82 DE BENEFICIARI SI MAI MULT ACOL AU AVUT LOC ABUZURI FOARTE GRAVE MINORE INSTITUTIONALIZATE AU NASCUT RELATII SEXUALE INTRE BENEFICIARI VIOLURI AVORTURI FACUTE DE SAMUEL MITRA ABANDON SCOLAR SI FOARTE MULTE ALTELE
Postat 20 Octombrie 2014, 18:26 de emilia
O mare bucurie
Sa dea Dumnezeu sa fie intr-un ceas bun! Si sa avem curspre spre cele mai importante si diverse zone din Europa, precum si curse chartere pt vacante, sa nu mai stam lipiti de autocare si masini. Sper ca aceasta sa fie inceputul unei relansarii a Oradei si intregii zone din toate punctele pozitive de vedere, si sa nu mai mergem la Timisoara, Cluj sau Budapesta pentru orice calatorie! Amin!
Postat 20 Octombrie 2014, 15:57 de O mare bucurie
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON