URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Foto Bihoreanul

Strada Cazaban din Oradea s-a închis în zona intersecției cu Grigore Irofte, pentru lucrări (FOTO)
Știri Bihor
Șoferii care au drum în cartierul Ioșia vor trebui să ocolească timp de o săptămână strada Alexandru Cazaban. Artera este închisă începând de joi dimineață pe la jumătate din lungimea ei, în zona intersecției cu strada Grigore Irofte, pentru lucrări la rețeaua de canalizare care se desfășoară la o adâncime de circa patru metri.
15 Februarie 2024, 13:12
Curăţenie în Tomnatic! După ce BIHOREANUL a scris despre gunoaiele care zac la marginea satului, Primăria a făcut curăţenie (FOTO)
Știri Bihor
Până zilele trecute, drumul care urcă spre satul Tomnatic era presărat de gunoaie de toate felurile, dar după ce BIHOREANUL a prezentat situaţia, Primăria din Vadu Crişului, de care aparţine satul, a făcut luni şi marţi curăţenie şi a amplasat containere la marginea localităţii pitorești.
RoboPeda: Elevi bihoreni, premiaţi la Campionatul regional de robotică (FOTO)
Știri Bihor
O echipă de elevi de la Liceul Vocaţional Pedagogic Nicolae Bolcaş din Beiuş au câştigat premiul "Naţie pentru educaţie" la Campionatul regional de robotică. Aceasta este cea mai mare competiţie de robotică dedicată elevilor din România şi promovează educaţia în Ştiinţe, Tehnologie, Inginerie şi Matematică (STEM).
13 Februarie 2024, 17:28
Alt accident mortal pe DN1, după un impact între un TIR și o autoutilitară a Poștei Române (FOTO)
Actual
După impactul fatal din Tinăud, un alt accident mortal s-a petrecut marți, în prima parte a zilei, pe DN1 Cluj-Oradea. Au fost implicate un TIR și o autoutilitară, imaginile de la fața locului arătând că este vorba despre o dubiță a Poștei Române. În urma accidentului, un bărbat de 49 de ani, din autoutilitară, a murit. 
Au „construit” idei: Cesal și partenerii săi au învățat de la specialistul în finanțe Iancu Guda cum să facă afaceri mai bune (FOTO/VIDEO)
Advertorial
Așa cum obișnuiește la fiecare început de an, compania orădeană Cesal, membră a grupului Atlas, și-a adunat partenerii din toată țara în Băile Felix, pentru un eveniment de business la care să dezbată noutăți din domeniul lor de activitate, construcțiile, dar și strategiile de dezvoltare pentru acest an. Vedeta întâlnirii a fost cunoscutul analist financiar Iancu Guda, pe care firma orădeană l-a invitat în mijlocul antreprenorilor ca să-i ajute să ia cele mai bune decizii pentru afacerile lor.
12 Februarie 2024, 08:31
Crima din Sântandrei: Femeia care şi-a ucis fratele a fost arestată pentru 30 zile (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Proces fulger la Tribunalul Bihor, vineri, în cazul Luminiţei Leuca, femeia din Sântandrei care şi-a ucis fratele. Dezbaterile privind propunerea de arestare preventivă formulată de procurori pe numele Luminiţei Leuca, programate vineri, pentru ora 14, s-au terminat după doar o jumătate de oră.
09 Februarie 2024, 15:37
Magazin Carrefour din Oradea, amendat de Protecția Consumatorilor. Două raioane au fost închise (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Magazinul Carrefour din ERA Park Oradea a fost amendat de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) cu 63.000 lei în urma reclamației făcute de un consumator bihorean. Din cauza mizeriei și a neregulilor, comisarii au închis în aceeași zi și zona de prestare a serviciilor de servire asistată și raionul de legume și fructe.
Fotoreporterii BIHOREANULUI, premiați la noua ediție a concursului de fotografie de presă din Bihor și Hajdú Bihar (FOTO)
Știri Bihor
Fotoreporterii ziarului BIHOREANUL și ai portalului de știri eBihoreanul.ro, Szilágyi Loránd și Paul Lelea, primesc noi premii pentru imaginile pe care le-au realizat. În cadrul noii ediții a Concursului de fotografie de presă din Euroregiunea Bihor - Hajdú Bihar, lui Szilágyi Loránd i se acordă Cupa Casei Partium din Debrețin, în timp ce Paul Lelea primește una dintre plachetele Carol Pop de Szathmári.
Out din FIBA Europe Cup: CSM Oradea a ratat calificarea în sferturile de finală (FOTO)
Știri Sportive
Echipa de baschet CSM Oradea a pierdut miercuri seară meciul de acasă cu italienii din formația Varese, cu scorul de 96-103. "Așa se încheie aventura europeană a echipei CSM Oradea în acest sezon...", a spus announcerul sălii.
07 Februarie 2024, 21:52
Protest AUR în fața sediului PSD Bihor, împotriva comasării alegerilor: „Nu ucideți democrația!” (FOTO)
Știri Bihor
La ani buni după mișcările semnificative din vremea când partidul era condus de Liviu Dragnea, sediul PSD Bihor a devenit, din nou, „obiectiv” pentru protestatari. Un grup de activiști ai AUR s-a „plimbat” prin fața clădirii din centrul Oradiei, lăsând candele aprinse la intrare și purtând pancarte prin care și-au manifestat opoziția față de anunțata comasare a alegerilor.
Strabag trage tare: asfaltează de zor Calea Sântandreiului la racordul cu drumul de legătură spre autostradă. Stadiul lucrărilor (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Șoferii care tranzitează centura Oradea în cursul zilei de miercuri, în zona Căii Sântandreiului, sunt nevoiți să împartă o singură bandă pe sens pentru că șoseaua este lărgită și asfaltată. Lucrările fac parte din proiectul drumului de legătură cu Autostrada Transilvania și puteau fi terminate cu trei luni mai devreme dacă nu ploua la finele anului trecut. Din acest motiv, vor fi gata luna viitoare, cu condiția ca furnizorii Strabag să livreze elemente de siguranță.
S-au dezghețat drumarii! Constructorii au început plombarea străzilor orădene sparte peste iarnă (FOTO)
Știri Bihor
Constructorii au început plombarea străzilor orădene sparte peste iarnă. Reparațiile au fost demarate pornind dinspre bulevardele aglomerate și zonele centrale ale orașului către periferie. Vezi zonele în care se lucrează!
Hai, tramvai! OTL, prilej zilnic de nemulțumire pentru orădenii care trebuie să aștepte zeci de minute în stații (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Societatea de transport local este un prilej zilnic de nemulțumire pentru orădenii care trebuie să aștepte zeci de minute în stații. Într-un oraș ca Oradea, care pretinde că pune preț pe mobilitatea urbană, tramvaiele și autobuzele au o frecvență de 15 minute la orele de vârf și de 30 de minute în restul zilei. În era digitalizării, călătorii nu au acces la informații minimale privind transportul public: tabelele electronice se defectează des și nu arată timpii de așteptare, iar aplicația mobilă nu permite nici achiziția de bilete, nici urmărirea vehiculelor în timp real. Șefii OTL recunosc că nemulțumirile călătorilor sunt justificate și anunță, prin intermediul BIHOREANULUI, că vor prezenta curând variante de reconfigurare a rețelei de transport public.
Jucătorii de la FC Bihor trag din greu în cantonament, cu gândul la promovare (FOTO)
Știri Sportive
Fotbaliştii de la FC Bihor trag din greu în această perioadă la Băile Felix, unde se află în pregătire centralizată, pentru stagiunea de primăvară. Antrenorul Florin Farcaş are la dispoziţie 24 de jucători şi 3 portari. Toţi susţin câte două antrenamente pe zi, cu gândul la obiectiv: promovarea în Liga a II-a.
04 Februarie 2024, 22:20
Imnul României s-a auzit la campionatul de „gheață” de la Oradea: La doar 19 ani, înotătoarea Simona Chiru a doborât un record mondial (FOTO)
Știri Bihor
În cea de-a doua zi a Campionatului european de înot în ape înghețate, găzduit de Oradea, imnul României a răsunat în Bazinul Ioan Alexandrescu. Sportiva Simona Andreea Chiru, în vârstă de 19 ani, a câștigat aurul în proba de 100 m, stil liber, și a doborât un record mondial. Proba „regină” a competiției, cea de 1.000 de metri, a fost câștigată de doi sportivi germani, iar în total sâmbătă s-au doborât alte patru recorduri mondiale.
03 Februarie 2024, 22:37
S-a deschis Fun Hub la Oradea Shopping City: 5 săli de cinema, biliard, bowling, trambuline, jocuri arcade. Cum arată noua zonă de distracție din oraș (FOTO)
Timp liber
Oradea Shopping City a inaugurat, începând de sâmbătă, 3 februarie, un spațiu generos pentru petrecerea timpului liber. Fun Hub are cinematograf - Cinema Palace, „fratele” celui din Lotus - cu cinci săli, dotate cu proiectoare Sony 4K, o mulțime de jocuri de tip arcade, o sală cu trambuline, biliard, bowling, cafenea și pizzerie. 
Oradea ieri, Oradea azi: Care este povestea casei Salomon Goldstein (FOTO)
Oradea noastră
Clădirea cu parter şi două etaje de pe strada Postăvarului nr. 2, colţ cu strada George Coşbuc, este uşor observabilă din Piaţa Ferdinand, fiind cap de perspectivă de-a lungul străzii Teatrului. Se numeşte casa Salamon Goldstein, după numele comanditarului. Imobilul a fost proiectat în anul 1911 de către arhitectul Sztarill Ferenc, cu parter comercial (magazin de textile), două etaje cu apartamente, de 3, 4 şi 5 camere, şi o spălătorie în mansardă.
03 Februarie 2024, 09:01
Prima zi a Campionatului european de înot în ape înghețate de la Oradea: S-au doborât 4 recorduri mondiale! Ce medalii au luat sportivii români (FOTO)
Știri Bihor
Înotând într-un bazin exterior în care apa a avut doar 4 grade Celsius, sportivii care participă la prima ediție a Campionatului european de înot în ape înghețate, organizată la Oradea, au obținut deja rezultate lăudabile. Patru recorduri mondiale au fost doborâte în prima zi de competiții, performanțe atinse de înotători din Franța, Polonia și Germania. De asemenea, pe podium au urcat și doi dintre cei trei înotători orădeni.
02 Februarie 2024, 22:10
100 de ani de la primul concert al Filarmonicii la Oradea: Bagheta de atunci și documente originale vor fi expuse la pauză (FOTO)
Timp liber
Concertul de acum 100 de ani, primul de la înființarea Societății Filarmonicii la Oradea, va fi reiterat marți, de la ora 19, în sala Enescu Bartok, și va avea același program. La pauză, curioșii vor putea vedea bagheta dirijorului de atunci, Vomácska József, partiturile originale ale acestuia precum și alte documente ale vremii, toate puse la dispoziție în ziua evenimentului de către deținătorul lor de acum, pianistul Thurzó Zoltán.
02 Februarie 2024, 18:26
Lucrări sub trafic. Constructorii amenajează sensul giratoriu de la intersecţia străzii Meşteşugarilor cu Oneştilor (FOTO)
Știri Bihor
Circulaţia în zona intersecţiei străzilor Oneştilor şi Meşteşugarilor se desfăşoară cu dificultate, îndeosebi la ore de vârf. Constructorii au început săptămâna aceasta amenajarea unei giraţii la încrucişarea celor două străzi, lucrare cuprinsă în proiectul de modernizare a străzii Meşteşugarilor.
02 Februarie 2024, 09:58
Veche de aproape un secol, casa de cultură din Velența a fost convertită, pe bani europeni, în Centrul Cultural Româno-Maghiar (FOTO)
Știri Bihor
În urmă cu aproape 100 de ani, orădenii care locuiau în Velența au construit pentru comunitatea lor o casă de cultură, care zeci de ani a găzduit evenimente. Clădirea aflată pe Calea Clujului, lângă Piața Tineretului, a fost înnoită acum, cu bani europeni, păstrându-și caracterul, dar cu o altă denumire: Centrul Cultural Româno-Maghiar.
Înotătorii 'de gheaţă' au ajuns la Oradea: Peste 300 de sportivi din 27 de ţări vor concura la Campionatul European de ice-swimming (FOTO)
Știri Bihor
Timp de trei zile, Oradea va găzdui o competiţie importantă la nivel european, cea în care înotători profesionişti se vor întrece într-un bazin cu apă de până la cinci grade. Detalii despre eveniment au fost oferite joi de înotătorul orădean Ovidiu Tirla, care a adus competiţia în urbe, şi de Paul Georgescu, primul român care, în 2019, a devenit campion mondial la această disciplină sportivă.
01 Februarie 2024, 14:30
Parcare ca la mare: La Spitalul Municipal din Oradea, parcarea publică aduce a piscină (FOTO)
Bihorel
În zilele ploioase, orădenii ar face bine să se ferească de parcarea supraetajată a fostului Spital Municipal din Rogerius. Pe latura dinspre spital și în zona din fața intrării în tunelul subteran care face legătura cu piața din vecinătate, apa băltește la fiecare ploaie, astfel că șoferii nu își pot lăsa mașinile acolo, ca să nu coboare cu picioarele în apă.
01 Februarie 2024, 09:00
Magazinul Selgros din Oradea, amendat cu 56.000 de lei pentru mucegai, mâzgă, rugină şi echipamente neigienizate (FOTO)
Știri Bihor
Magazinul Selgros din cartierul Nufărul din Oradea a fost amendat cu 56.000 de lei, după un control al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), în cadrul căruia au fost descoperite mai multe nereguli, inclusiv echipamente murdare, mucegai, rugină şi depuneri de mâzgă. Zona de produse congelate a fost închisă temporar, din cauza depunerilor de gheaţă.
Fosta Imprimerie de Vest din Oradea va fi pusă la pământ. Ce se va construi în locul ei (FOTO)
Știri Bihor
Până la primăvară, din fosta Imprimerie de Vest, aflată pe Calea Aradului nr. 35, nu va mai rămâne decât amintirea. Compania de Construcții Rezidențiale AG, o firmă din grupul imobiliar Prima, patronat de Kopany Ștefan, a cerut autorizațiile pentru demolarea fostei tipografii, iar pe locul ei va fi construit un complex rezidențial cu aproape 400 de apartamente.
Cui dați copiii? Cazul micuțului mort după ce s-a înecat cu o bucată de măr scoate la lumină o rețea a grădinițelor clandestine (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Un copilaș de numai 1 an și 5 luni, lăsat de părinți în grija unei așa-zise grădinițe private, a murit după ce s-a înecat cu o bucată de măr și „educatorii” nu au știut să îl ajute. Acest caz șocant, în care lăcomia se împletește cu neglijența și incompetența, scoate la lumină existența unei adevărate rețele de grădinițe clandestine, BIHOREANUL descoperind că, sub ochii autorităților, funcționează mai multe stabilimente care îngrijesc copii fără a avea avizele legale și fără personal calificat, încasând în schimb sume consistente de pe seama părinților. 
10 ani de la tragedia aviatică din Munții Apuseni: Bihorenii de la West Alpine Off Road au mers la locul accidentului (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
La un deceniu de la tragedia aviatică din Munţii Apuseni, când un avion ce aducea la Oradea de la București o echipă medicală s-a prăbuşit, iar pilotul, Adrian Iovan, şi studenta la medicină Aurelia Ion au decedat, membrii clubului West Alpine Off Road au mers, în acest weekend, la locul accidentului. 
29 Ianuarie 2024, 17:22
Ciolacu, după ce a vizitat Spitalul Județean din Oradea: „Ăsta e viitorul, ce se întâmplă la dumneavoastră” (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Oradea este un exemplu pozitiv în ce privește rezultatele obținute de Spitalul Județean, aflat în subordinea administrației locale, iar modelul de succes de aici trebuie extins în țară, a spus premierul Marcel Ciolacu după ce a vizitat sâmbătă unitatea sanitară împreună cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Șeful Guvernului a afirmat că și el și-a asumat o restructurare a aparatului bugetar, chiar dacă 2024 este an electoral, deoarece știe care sunt așteptările oamenilor și că trebuie oprită risipa care se perpetuează de trei decenii.
Pădurea neliniștii: Scandal pe seama proiectului unui parc de aventură în pădurea de lângă lacul Paleu (FOTO)
Știri Bihor
De teamă să nu le fie distrusă liniștea, locuitorii din Paleu se opun amenajării unui parc de aventură cu 400 de locuri de parcare în pădurea de lângă lac. Cu 15 milioane de euro, firma orădeană Imopark vrea să facă un parc de aventură, cu două clădiri administrative, restaurant cu terasă, trasee aeriene pe frânghii printre copaci, tobogane și pistă pentru alergare, care să atragă peste 1.000 de vizitatori pe zi.
Unire fără horă: Circa 200 de orădeni au participat, pe lapoviță, la festivităţile de Mica Unire (FOTO)
Știri Bihor
Circa 200 de orădeni, din care peste 70 oficialităţi, au participat miercuri, pe lapoviță, la festivităţile ocazionate de împlinirea a 165 de ani de la "Mica Unire" a principatelor române Moldova şi Ţara Românească sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Află care a fost atmosfera din Piața Unirii din Oradea!
  1  3  5 6 7  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON