URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Foto Bihoreanul

Descinderi la bișnițari, în piețele din Oradea: au fost confiscate peste 4.000 de pachete de țigări (FOTO)
Știri Bihor
Peste 4.000 de pachete de ţigări de contrabandă au fost confiscate joi, în urma a 13 percheziţii domiciliare desfăşurate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor la bişniţarii din pieţele orădene. Opt persoane sunt anchetate pentru o fraudă fiscală de peste 100.000 lei.
După 105 ani: Mărturia celui care a pretins în fața unui jurnalist orădean că i-a ucis pe Ciordaș și Bolcaș, dezbătută la Muzeul din Beiuș (FOTO)
Știri Bihor
În ziua în care s-au împlinit 105 ani de la uciderea avocaților unioniști Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, în casa celui dintâi, devenită Muzeul Municipal din Beiuș, a fost dezbătut un document interesant care completează goluri din trecut și care pentru întâia oară a fost scos la lumină: interviul pe care un jurnalist orădean, Ötvös Béla, l-a luat celui care a pretins că a fost călăul intelectualilor români. Istorici și localnici din Beiuș și Oradea au dezbătut reportajul, concluzionând că, cel mai probabil, mărturia conține și adevăruri.
05 Aprilie 2024, 09:43
Bolojan: până în 15 mai se deschide și centura Sântandrei (FOTO)
Știri Bihor
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat că la jumătatea lunii viitoare va fi dată în trafic și centura Sântandrei, informarea survenind la câteva zile după un anunț similar privind deschiderea centurii Sânmartin. O parte din noul drum de legătură dintre Sântandrei și Oradea, care va fi de folos inclusiv locuitorilor comunelor Tărian, Girișu de Criș și Toboliu, este paralel cu drumul expres DX 16, care leagă centura orașului și Autostrada Transilvania.
Premiile UZP Bihor: Patru jurnaliști ai BIHOREANULUI au fost recompensați. Dan Simai, ales jurnalistul anului 2023 (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
A doua ediție a galei Uniunii Ziariștilor Profesioniști, filiala Bihor, a consemnat premierea a 10 dintre membrii redacțiilor locale pentru activitatea din cursul anului trecut, jurnalistul anului 2023, cei mai buni gazetari de investigații și de presă scrisă, dar și cel mai bun fotoreporter fiind declarați patru echipieri ai BIHOREANULUI. Ziaristul anului a fost desemnat Dan Simai, alias „Stixu”, care, emoționat dar și emoționant, a spus un mare adevăr: „A fi jurnalist nu este doar o meserie, e un mod de a fi ca om”.
13 incendii de vegetaţie în Bihor, în doar 14 ore. Au ars peste 100 de hectare (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Într-un interval de doar 14 ore, în Bihor au avut loc 13 incendii de vegetaţie uscată, toate provocate de persoane care au aprins resturi de vegetație, iar apoi nu au putut controla flăcările, acestea extinzându-se și din cauza vântului puternic. Luni seara şi în noaptea de luni spre marţi au ars peste 100 de hectare de păşuni, păduri şi terenuri virane.
02 Aprilie 2024, 12:22
Pești morți găsiți pe o porțiune de zeci de metri a pârâului Peța din Oradea (FOTO)
Știri Bihor
Imagini cu zeci de pești morți au fost publicate duminică pe rețele de socializare, iar sursa poluării nu a fost încă identificată. Din fotografiile publicate pe grupul de Facebook Oradea se observă zeci de exemplare care zac pe malul Peței.
Istoricul unei persoane, accesibil prin simpla scanare a buletinului. Polițiștii au testat o nouă aplicație în Oradea (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Șoferii opriți de polițiști în trafic nu vor mai trebui să aștepte minute bune pentru ca polițiștii să le “dea prin stație” datele. De acum, oamenii legii pot afla istoricul unei persoane în doar câteva secunde, prin scanarea unui act de identitate cu ajutorul unei aplicații care are acces la toate bazele de date ale autorităților române.
Hip-hop în Oradea: Concertul Paraziţii, Bazooka și Macanache a adunat peste 2.000 de fani (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Una dintre cele mai cunoscute trupe de hip-hop din România, Paraziţii, o prezenţă rară în Oradea, a concertat sâmbătă seară în Arena Antonio Alexe, alături de tinerii orădeni Bazooka şi de Macanache. Evenimentul a adunat peste 2.000 de fani care au cântat alături de artişti cele mai cunoscute piese ale lor.
31 Martie 2024, 10:15
Doamna florilor: La 91 de ani, fosta învățătoare Doina Coltău continuă să le dea lecții orădenilor (FOTO)
Oradea noastră
Pe strada Nicolae Jiga, sau Castanilor, cum o ştiu încă mulţi dintre locuitorii Oradiei, în faţa unei case, în fiecare primăvară răsar narcise, lalele, panseluţe şi zambile, cărora apoi le iau locul alte plante colorate, de sezon. Cât e strada de lungă, nu mai există niciun alt scuar aşa de bine îngrijit şi plin cu flori, iar "vinovată" este Doina Coltău, una dintre locatare. Are 91 de ani, dar chipul şi vitalitatea de care dă dovadă nu-i trădează fostei învăţătoare vârsta. 
31 Martie 2024, 09:35
Șefii Alianței Dreapta Unită, la Oradea: „Un vot pentru PNL înseamnă un vot pentru PSD. Ei de frică și-au unit destinele. Bihorenii să nu se lase încă o dată prostiți” (FOTO)
Știri Bihor
Caravana USR, PMP și partidului Forța Dreptei, cele trei partide ce formează Alianța Dreptei Unite, a ajuns sâmbătă în Bihor, la Salonta și la Oradea, o parte dintre candidații acesteia întâlnindu-se cu alegătorii pentru a-i convinge să le dea votul la alegerile din 9 iunie. „Bihorenii nu trebuie să se lase prostiți de alianța PSD-PNL”, a afirmat fostul șef al USR, Dan Barna, acum deschizător de listă pentru Parlamentul European, în timp ce președintele PMP, Eugen Tomac, a susținut că cele două partide de la guvernare „și-au unit destinele” de frică.
30 Martie 2024, 14:27
Prieteni de alergare: Un tânăr a creat o comunitate de peste 100 de orădeni care se strâng să alerge (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un tânăr a mobilizat peste 100 de orădeni să alerge în zilele de joi prin centrul orașului. Alexandru Popa a creat comunitatea Oradea Running Culture după ce turele zilnice de alergare i-au schimbat viața în bine: a slăbit 30 de kilograme, s-a lăsat de alcool și și-a recăpătat încrederea în sine.
30 Martie 2024, 09:16
Jos pălăria: Grădinile unor blocuri din Oradea, amenajate cu dragoste (FOTO)
Jos pălăria
Primăvara se vede cu ochiul liber în grădinile unor blocuri din Oradea. Grație unor locatari preocupați și harnici, în jurul mai multor imobile din Ioșia, pe străzi precum Cazaban sau Henrik Ibsen înfloresc numeroase lalele, narcise și zambile, dar și iriși ori albăstrele.
Cum se circulă pe noul drum expres DX 16 care leagă centura Oradea de Autostrada Transilvania, dar și de DN 19 către Satu Mare (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Zeci de șoferi au salutat cu sunete de claxoane deschiderea circulației pe drumul de legătură dintre centura Oradea și Autostrada Transilvania, care a primit denumirea DX 16 și a început să fie circulat de sute de autovehicule. O deplasare care „costa” până acum 40-60 minute a fost scurtată la circa 10 minute, șoseaua dovedindu-se utilă celor nu doar celor care ies sau intră în țară, ci și persoanelor care folosesc două dintre drumurile naționale din jurul orașului.
Istoricul orădean Gabriel Moisa a lansat un volum despre „Film și propagandă în România comunistă” (FOTO)
Timp liber
Peste 150 de persoane au asistat, miercuri seară, la prezentarea unui nou volum privind istoria comunismului în România, fiind, totodată, și cea mai recentă carte scrisă de istoricul Gabriel Moisa, directorul Muzeului Țării Crișurilor și decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea.
28 Martie 2024, 12:15
Surpriză: PSD-iștii din CJ Bihor au votat Inelul Rutier Metropolitan Oradea cot la cot cu colegii din UDMR, chiar dacă noul proiect implică exproprieri mai mari (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
După ce în urmă cu doi ani și-au dat afară doi colegi „vinovați” că au votat proiectul Inelului Rutier Metropolitan alături de reprezentanții PNL Bihor, consilierii județeni ai PSD au aprobat, la fel ca aceia ai UDMR, păstrarea traseului șoselei așa cum l-a propus încă de la început președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan. „În tot răul e și un bine”, a motivat votul liderul grupului PSD din „parlamentul” județean, făcând referire la faptul că deși vor trebui făcute mai multe exproprieri, măcar șoseaua va fi mai largă.
Asfaltarea străzii Eroului Necunoscut din Oradea provoacă ambuteiaje. Va mai dura aproape două săptămâni (FOTO)
Știri Oradea
Asfaltarea străzii Eroului Necunoscut, una dintre cele mai aglomerate artere de legătură din Oradea, care coboară dealul de lângă Parcul Olosig dinspre strada Corneliu Coposu spre Bulevardul Dacia, provoacă ambuteiaje în trafic. Drumarii, care mai au la dispoziţie aproape două săptămâni, au frezat stratul de uzură și lucrează la înlocuirea bordurilor, ridicarea la cotă a căminelor şi montarea de capace autonivelante, care sunt mai rezistente.
Noul sediu ABA Crișuri, inaugurat de doi foști miniștri. Absent de la eveniment, Bolojan a fost lăudat pentru că e „unicat” (FOTO)
Știri Bihor
Administrația Bazinală de Apă Crișuri s-a mutat în sediu nou, o clădire construită de la zero pe strada Atelierelor din Oradea și dotată inclusiv cu buncăr de adăpostire a populației civile. La inaugurarea clădirii au fost prezenți doi foști miniștri UDMR, Cseke Attila și Tánczos Barna, acesta din urmă folosindu-se de prilej pentru a-l lăuda, în absența lui, pe președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, despre care a spus că este „unicat”, pentru că este politicianul care nu doar le dă teme de făcut miniștrilor, ci își amintește și să le mulțumească atunci când îi îndeplinesc doleanțele.
Stadiul lucrărilor la electrificarea căii ferate Cluj-Oradea. Cât timp va dura o călătorie cu trenul, după reabilitare (FOTO)
Știri Bihor
CFR Infrastructură a anunțat stadiul lucrărilor la electrificarea căii ferate între Cluj și Oradea. Reprezentanții companiei au arătat și în cât timp vor ajunge trenurile de la Cluj la Oradea și au făcut publice câteva imagini cu stadiul șantierului.
S-a deschis șantierul pentru modernizarea Bibliotecii Județene. Primele lucrări, în holul clădirii (FOTO)
Știri Bihor
Firma de construcții care a câștigat licitația pentru modernizarea clădirii Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai din Oradea a început lucrările, instalând schele la calea de acces și hol, care va fi complet reconfigurat. Pe durata lucrărilor, publicul va avea acces printr-o intrare secundară, programul instituției urmând să continue fără modificări.
25 Martie 2024, 15:19
Elevii mai multor școli din Oradea au cântat împreună de Ora Pământului (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Elevii mai multor școli din Oradea, sub coordonarea profesoarei Nicoleta Țâmpu, au susținut sâmbătă seara un concert în Parcul 1 Decembrie, unde luminile au fost stinse vreme de o oră, în cadrul manifestării internaționale numite Ora Pământului. 
24 Martie 2024, 08:21
„O pădure de la zero”, în Bihor: Atmosferă de festival la o acțiune de plantare cu 2.000 de voluntari (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Vremea a ținut cu cei aproximativ 2.000 de voluntari, care s-au adunat sâmbătă dimineața la marginea satului Felcheriu din comuna Oșorhei pentru a planta cei 20.000 de puieți necesari pentru a obține „O pădure de la zero”, iar la final s-au bucurat de bogracs, bere și un concerte surpriză, într-o atmosferă de festival. 
Înapoi în natură: Reîncepe sezonul drumețiilor, al turelor de rafting și via ferrata. Unde e de mers în Bihor (FOTO)
Timp liber
Reîncepe sezonul drumețiilor în natură, cățărărilor pe trasee de via ferrata și al turelor de rafting. În Bihor, oferta activităților de aventură în aer liber este bogată, cuprinzând ture pe stânci prevăzute cu poduri indiene, dar și aventuri în bărci, în apele Crișului Repede.
FOTO/VIDEO Ciolacu, Ciucă și Grindeanu, la Oradea. Când se va deschide circulația pe șoseaua dintre centura Oradea și autostradă
Știri Bihor
Premierul Marcel Ciolacu și predecesorul său, Nicolae Ciucă, împreună cu actualul ministru al Transporturilor Sorin Grindeanu și cu fostul ministru Lucian Bode, au vizitat vineri șantierul drumului de legătură dintre centura Oradea și autostrada Transilvania, oficialii lăudând atât constructorii de la Strabag, cât și colaborarea dintre autoritățile locale și CNAIR. Ciolacu a afirmat că „vorbim de altă etapă” în dezvoltarea României, pentru că în țară se lucrează la mari proiecte de infrastructură, și a afirmat că pentru noi astfel de proiecte PSD și PNL sunt „condamnate” să-și continue parteneriatul.
DNA Oradea s-a mutat la palat: Sediu de 6,8 milioane lei pentru ca procurorii „să vină cu plăcere la lucru” (FOTO)
Știri Oradea
DNA Oradea s-a mutat în Palatul Apollo din centrul municipiului, iar la inaugurarea noului sediu a fost prezent şi procurorul şef al DNA, Marius Voineag, care consideră că cele 6,8 milioane lei cheltuite pentru reabilitare şi dotare au fost necesare pentru ca angajaţii „să vină cu plăcere la muncă”.
USR Bihor și-a prezentat candidatul la șefia Consiliului Județean: un jurist la o multinațională din Ștei, vicepreședinte al Camerei de Comerț Româno-Chineze (FOTO)
Știri Bihor
Juristul Alex Șerban Orjan, 35 ani, este oficial candidatul USR Bihor la funcția de președinte al Consiliului Județean, ocupată în prezent de liberalul Ilie Bolojan. Angajat la o companie multinațională din Ștei, unde și locuiește, Orjan afirmă că vrea încurajarea producătorilor agricoli locali, continuarea și extinderea proiectelor de infrastructură în județ și creșterea veniturilor bihorenilor la un nivel „atractiv”, dând exemplul unei firme din China pe care a „adus”-o în Bihor.
Accident şocant pe bulevardul Dimitrie Cantemir din Oradea: Un şofer s-a izbit cu maşina de un stâlp de protecţie. Autoturismul s-a rupt în două (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Un accident rutier a blocat, în noaptea de marți, ambele sensuri de circulaţie pe Bulevardul Dimitrie Cantemir, în imediata apropiere a sediului Electrica. Şoferul unui autoturism a izbit un stâlp metalic de protecţie, iar în urma coliziunii puternice, autoturismul s-a rupt în două.
Mahmut Orhan a făcut show la Oradea. Fanii au aruncat spre el cu trandafiri (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Unul dintre cei mai în vogă DJ-i ai momenului, turcul Mahmut Orhan, a umplut Arena Antonio Alexe din Oradea, sâmbătă seară, cu oameni puși pe distracție. Înconjurat de o mulţime de aproximativ 2.000 de fani, artistul de origine turcă a făcut un show memorabil.
17 Martie 2024, 11:25
Bihorul plantează: Angajați din instituții publice și dintr-o multinațională au împădurit o fostă pășune de lângă Oradea (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Câteva sute de bihoreni s-au adunat, sâmbătă dimineață, pe o fostă pășune de la marginea satului Betfia, răspunzând unui apel lansat de Consiliul Județean pentru a planta o pădure. Funcționari publici și angajați ai companiei multinaționale Celestica, voluntarii au sădit aproape 15.000 de puieți, pe care Direcția Silvică Bihor îi va îngriji, astfel încât să prindă rădăcini.
5.000 de participanți la sărbătoarea maghiarilor, în Oradea! Au pornit într-un marș cu torțe și au desfășurat un drapel al Ungariei lung de 100 de metri (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Peste 5.000 de oameni au participat la un spectaculos marş cu torţe, în cadrul festivităţilor organizate, vineri, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, în Oradea. Alaiul condus de husari a purtat prin centrul oraşului un drapel roşu-alb-verde lung de 100 metri, din faţa statuii lui Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii până în faţa statuii poetului Petőfi Sándor din parcul care-i poartă numele. 
Familia de la sală: Un orădean antrenează pro bono zeci de tineri, îndepărtându-i prin box de vicii și belele (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Un orădean, tată a doi copii, antrenează pro bono zeci de adolescenți și tineri din Oradea, pentru ca aceștia să devină campioni la box. Dacian Chișvasi este mentorul a zeci de sportivi, mulți dintre aceștia provenind din medii defavorizate, ajutându-i inclusiv să-și cumpere echipamente, să se lase de droguri și să-și continue studiile.
15 Martie 2024, 08:01
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON