URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2012, 15:30

"Sponsorului" Cseke Attila i-a fost închisă în nas poarta Centrului Oncologic (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Candidat la Primăria Oradea, UDMR-istul Cseke Attila a pornit miercuri dimineaţă într-o campanie maraton de 24 de ore, în care se va promova prin diverse activităţi. Printre primele s-a numărat o vizită cu presa la Centrul Oncologic, care se construieşte lângă Spitalul Municipal, în urma unui proiect al municipalităţii finanţat în cea mai mare parte de Ministerul Sănătăţii, din bani alocaţi pe vremea când Cseke era ministru.

Interzis de şefu'

La intrarea în curtea investiţiei, surpriză, însă! Paznicul a închis uşa electrică tocmai când UDMR-istul dorea să intre. "Din păcate, după cum vedeţi nu am putut să intrăm la Centrul Oncologic. Spune portarul că are dispoziţie de la şef. Nu ştiu cine este şeful care dă dispoziţie să nu intri pe un spaţiu public. Este o investiţie pe bani publici şi nu înţeleg această măsură", a declarat Cseke, care şi-a continuat discursul în faţa porţii.

Fostul ministru a adus cu el copii ale unei fotografii a afişului care însoţeşte lucrarea şi este postat pe clădire. Pe afiş ,data de finalizare a lucrărilor la Centrul Oncologic este 6 iunie 2012. "Am mai spus în urmă cu o lună despre această situaţie, dar am crezut că se iau măsuri. Lucrarea trebuia finalizată la 6 iunie, dar acest lucru nu se va întâmpla, deşi toate resursele financiare au fost alocate", a afirmat UDMR-istul.

Chiar dacă beneficiarii au amânat termenul de finalizare cu o lună din cauza vremii reci din iarnă, Cseke a declarat că lucrarea tot putea fi terminată la timp. "Din sfârşit de februarie, este vreme bună. Eu am fost de mai multe ori la această investiţie şi ori nu se lucra, ori erau muncitori puţini pe şantier. Am înţeles că s-a invocat o clauză de forţă majoră, că a fost o iarnă grea. Pot să vă spun că în martie lucrările erau avansate şi se putea termina pe 6 iunie. Din păcate, nu se doreşte. Şi am senzaţia că nu este din vina constructorilor", a spus Cseke.

Interese electorale?

Fostul ministru a mai afirmat că nu-şi doreşte scandal înainte de alegeri, ci este "dezamăgit" că investiţia nu va fi finalizată la timp, acesta fiind un proiect de suflet pentru el. "Este cea mai importantă lucrare de acum din Oradea, nici parcurile şi nici podurile nu sunt atât de importante. Nu pot să spun decât că sunt complet dezamăgit", a afirmat candidatul la Primărie.

Întrebat dacă bănuieşte "interese electorale" în amânarea inaugurării Centrului, Cseke a răspuns afirmativ. "Am discutat acest proiect cu primarul şi cu preşedintele CJ în 2010, i-am adus finanţare, şi acum nu reuşim să-l terminăm. Probabil va fi gata undeva la mijlocul verii sau în toamnă", a mai precizat Cseke, făcând trimitere la faptul că pe atunci alegerile se vor fi terminat.

Fostul ministru a mai precizat că lucrarea este contractată la 19,7 milioane de lei fără TVA, deci aproximativ 22-23 de milioane în total. "Din această sumă, 95% a fost asigurată de foştii miniştri ai Sănătăţii şi toată lucrarea este acoperită în alocare financiară", a mai precizat Cseke.

Doar cu aprobare

Contactat de BIHOREANUL, managerul Spitalului Municipal, Ovidiu Laurean Pop, a declarat că accesul la Centrul Oncologic este permis, pentru oricine, doar cu aprobarea conducerii instituţiei. "Este interzisă intrarea în unitate fără acceptul conducerii. Acesta se poate solicita telefonic, de la poartă, dar de altfel domnul Cseke are şi numărul meu personal. Nu am fost anunţaţi în vreun fel", a declarat acesta.

Laurean Pop a precizat că aceasta este şi o măsură de siguranţă. "Se aplică la toată lumea. Dacă spre exemplu se întâmpla ceva pe şantier, eu eram responsabil. Nu este nimic personal cu domnul Cseke. Am toată consideraţia pentru dânsul, căci de altfel Centrul Oncologic a pornit pe finanţarea acordată de el", a mai afirmat managerul Spitalului Municipal.

Referitor la întârzierea lucrărilor, Pop a declarat că, în condiţii legale, termenul a fost amânat pe 6 iulie, după ce în iarnă a emis o dispoziţie de oprire a activităţii timp de 30 de zile, fiindcă s-au înregistrat temperaturi mai mici de -5 grade Celsius, situaţie în care este interzisă turnarea de betoane.

Mai mult, contrar celor susţinute de Cseke, managerul susţine că nu există finanţare completă pentru acest Centru. "Finanţarea pe aparatură nu este completă, ci doar cea pe construcţie. Am mai avea nevoie de aproximativ 11 miliarde (lei vechi) pentru dotare", a încheiat acesta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
Daca te manca -n cur ...ala tre spalat
Nu ma deranjeaza ungurii insa ma deranjeaza ungarismul care din pacate sa instalat si in Oradea.Daca e pana acolo draga Dari ,mergi in Bucuresti asa cum imi zici tu mie sa merg ,ca deh am stat acolo mult si bine si te pot asigura ca sunt mai romani multi dintre ei ,iar tu daca tii asa de mult cu lingaii de ce nu te duci in Panonia lor si-ti rupi destele pe tast sa incerci sa ma convingi ca ungurimea nu exista la noi ?Ma lesi ....baga-ti destele-n ochi daca esti oarba si nu vezi ce vor de fapt sa faca
Postat 07 Iunie 2012, 21:44 de Iancu
daca i-ati fi vazut........
Ce gunoi....... POP e un nesimtit Daca l-ar fi vazut cineva atunci cand CSEKE era ministru ce ii mai lingea pantofii dar acum de ...nu e mai ministru si pop s-a debarasat de el da uita ca CSEKE e totusi cineva iar pop ce e? un simplu medic si nici macar de oameni vii ci de morti fara responsabilitati iar directoarea financiara cred ca a uitat ca visa la CSEKE cu ochii deschisi sa il imbrobodeasca ca de ......era ministru acum nu mai e bun merge si pop in continuare ca poate a fi el ceva mare.........
Postat 05 Iunie 2012, 09:35 de adrian
anti unguri?
pacat ca sunt atatea oameni prosti care scriu pe acest site, ma refer mai ales la "bibi" si "Iancu", care nu stie sa faca diferenta intre a fi OM si politician.......am impresia ca va deranjeaza nationalitatea maghiara,.iar daca este asa, ar fi mai bine sa ma mutati sa zicem in capitala.......acolo ati gasi mai multi oameni de " ai vostri, romani," sa nu le spun tigani, fiindca nu vreau sa jignesc nici tiganii
Postat 03 Iunie 2012, 09:43 de dari
pop laurean,un gunoi
Nimic altceva decat un mare gunoi,Pop Laurean!A bagat un om in mormant,pe necajitul ala de brancardier,care s-a spanzurat din cauza lor! Nu crede Pop Laurean ca va plati si el odata?
Postat 01 Iunie 2012, 20:58 de spitalul
pop si amanta lui directoarea economica au consumat banii
Un lucru e clar si se poate verifica CSEKE a dat toti banii cine zice ca nu e asa nu stie si vorbeste fara dovezi numai de dragul de a vorbi .AM fost salariat al spitalului in vremea respectiva si stiu ca Dnul CARP a sustinut acest proiect si era fericit ca sunt bani suficienti dar nimeni nu s-a gandit ca banii ajung la mana lui POPsi a amantei lui directoarea economica ar fi interesant de verificat deplasarile acestora si chefurile cu bautura pe care le tin iar directoarea a facut multe deplasari in strainatate ma intreb pe banii cui a mers ea in China si pop in strainatate ?
Postat 01 Iunie 2012, 12:08 de alin
Cseke a scazut salariile cu 25%
Guvernul Boc din 2010 l-a avut membru pe Cseke A. atunci cand au fost taierile de salarii cu 25%. Orice vot pentru Cseke (si alti candidati din guvernul minune cu taierile) inseamna aprobarea scaderii salariale, o invitatie sa fie repetat acel gest ("de austeritate") si de alti politicieni.
Postat 31 Mai 2012, 23:15 de Daniel
nu are rusine pop laurean
Cuvantul rusine pentru manager Pop Laurean,nu exista!Dar ma mir de Ritzli ca tolereaza asa ceva,in calitate de director adjunct!Sigur ca puteau sa-l lase pe Cseke sa intre,doar toti il cunosteau,si portarii!
Postat 31 Mai 2012, 19:07 de rodica
Ce-ai făcut este ilegal!
Draghe, nu te mai lăuda! Ai făcut trafic de influență. Aceasta se pedepsește! IEȘI AFARĂ!
Postat 31 Mai 2012, 16:25 de Peto Csilla
pt iancu
Ca tot e vorba despre comentarii,vreau sa spun ca atat de dragi romanii nostri,s-au cam prostit:cum sa fie deschis centrul oncologic la data prevazuta?????oare ceilalti comentatori ai articolului in cauza au vazut imaginile si stadiul lucrarilor de acolo?si oare au vazut cine executa lucrarea?ca doar nu i s-ar fi permis accesul pe santier nici cu aprobarea prim-ministrului,acolo....ce mai conteaza daca dl.Cseke a facut posibila investitia?!ai dreptate iancu,romanul doar viseaza!!!
Postat 31 Mai 2012, 15:47 de ioana
ce e mai bine
dl.Cseke a facut destul de multe pt orasul nostru,cu predilectie in sfera medicala,insa sunt unii care nu doresc la conducerea orasului un OM ci un POLITICIAN(a se citi,micinos),care pe parcursul mandatului sa tot promita si sa promita....si sa promita
Postat 31 Mai 2012, 15:35 de ioana
Englezu' din Observator
Draga Observer, nu fac rabat de calitate pentru nimeni ,iar cei care stiu sa citeasca, cu siguranta inteleg ce am scris,in ce-mi priveste nuvela ...te astept intre foi :)) P.S Si daca ai merge prin oras si ai vb cu o tanti de la noi are numai la Hungaria viseaza si care nici macar doua boabe in romana, clar nu stie sa le lege ...nu te-ai mai baga ca si chilotu-n cur si ai intelege exact ce am scris .
Postat 31 Mai 2012, 02:01 de Iancu
inapoi la magyarorszag cu tine buey intelijentule
este cseke... cikalakacsikicsa....sponsoru...csikalakacsikicsa!!! :)))))))) nimeni nu te mai suporta omule fara tara!!! afara cu udmr!! afara cu ungurii!!!!
Postat 30 Mai 2012, 23:06 de brutaru
@Iancu
Iancu. Imi este greu sa inteleg ceva din ce ai scris. Ne-ai face o favoare sa traduci si in limba romana nuvela ta?
Postat 30 Mai 2012, 19:32 de Observer
Bulangii si cacatii au drepturi...noi nu ...la NOI ACASA?!!!?
Hat merjeti draghe la Hungaria sa vede daca vreun roman are dreptu la a cere ceva macar,sa nu mai vorbim de hat chestio ca la Oraghea totu facut Cseke eish Rozalia Biro restu stat ji belith belengheru ca de la guuvernatio vine ji pansio si banile eish romai de pe locurile aste nu face alceva decat ca pasche eis hat belitio la belengheru pe la spatzir ,hat la Romania numa incompetentz este si prostalai si tot meritu are hunguru ....tu'va muma de bozgori !!!!
Postat 30 Mai 2012, 19:04 de Iancu
alina
asa e, adi. cseke a facut foarte multe pentru bihor. din pacate, acum bolojan nu mai vrea sa recunoasca meritele lui cseke. foarte urat ca i-au inchis usa in fata. si mai urat este ca intentionat amana deschiderea centrului, ca sa nu trebuiasca sa recunoasca ca e meritul lui cseke
Postat 30 Mai 2012, 17:25 de alina
@Adi
CSEKE NU-SI FACE CAMPANIE ELECTORALA PE BANI PUBLICI, CI A VRUT SA ARATE IN PRESA CE A FACUT PENTRU ORADEA CAT A FOST MINISTRU, FATA DE ALTII CARE AU LUCRAT LA GUVERN(BOLOJAN) SI NU AU FACUT NIMIC CAT AU FOST LA BUCURESTI.
Postat 30 Mai 2012, 17:21 de @Adi
Cseke spune adevarul
Faptul ca dl. Cseke spune ca a finantat toata investitia cat era ministru al sanatatii, este adevarat, dar directorii in special cel economic de la Spitalul Municipal a folosit banii pe altceva ( prietenii stiu pe ce ) probabil ca pe lucruri care i-au adus niscaiva comisioane.
Postat 30 Mai 2012, 17:17 de roman
un truc sensibil
Cseke chiar a facut o treaba buna pentru Bihor cat era el ministru. E baiat bun. Dar ca nu l-a lasat portarul sa intre pe santier este normal. Si daca nu se intampla accident din cauza mediatizarii cineva poate sesiza ca nu au respectat normele de protectie si cineva isi poate pierde locul de munca. Cred ca daca ar fi solicitat accesul nu la poarta ci unde trebuie nu ar fi avut curajul nimeni sa-i refuze. Nah, e un pic de truc politic asta. Mai merge asa in campanie electorala.
Postat 30 Mai 2012, 17:11 de Observer
bani publici
investitie pe bani publici, asta inseamna ca el isi face campanie electorala pe bani publici. Asta nu se pedepseste?
Postat 30 Mai 2012, 16:52 de Adi
cseke minte!
minte cseke de ingheata apele! Acum el a dat toti banii de 20 de ani incoace pentru toate spitalele din oras, nu? Hai sa fim seriosi! unguru isi face imagine pe munca actualului primar. Unguri profitori si mincinosi, nu degeaba ne-au guvernat - adica furat - impreuna cu megaescrocii de la pd. La puscarie cu voi, lighioanelor!
Postat 30 Mai 2012, 15:48 de bibi
Nicio fapta buna nu ramane nepedepsita !
Bine ti-au facut, mai Attila, daca vei mai ajunge ministru vei sti ca nu se arunca margaritarele la porci ! Mi-e rusine mie, ca roman, de nerusinarea unor romani !
Postat 30 Mai 2012, 15:38 de un fost PeNaL
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON