URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2016, 18:49

Studenţii orădeni au vorbit cu ambasadorul SUA în România despre Rusia şi despre Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul vizitei făcute vineri la Oradea, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, s-a oprit şi la Universitatea locală, unde a avut o întâlnire cu universitarii orădeni, studenţi şi profesori deopotrivă. Aula Magna s-a umplut, cu această ocazie, cei mai mulţi dintre cei prezenţi fiind tineri care studiază la Universitate.

După o scurtă prezentate a lui Klemm, făcută de prorectorul Eugen Macocian, ambasadorul le-a vorbit celor prezenţi despre relaţiile dintre SUA şi România, care "niciodată nu au fost mai puternice şi mai bune ca acum", şi despre grupurile de lucru româno-americane care colaborează pe teme de securitate energetică, cooperare militară ori securitate naţională. Printre altele, Klemm a spus că România şi SUA au avut până acum în acest an peste 170 de exerciţii militare comune, dar şi că el personal a mers cu oficiali români în SUA, pentru a discuta despre posibile investiţii americane în ţara noastră.

Ambasadorul i-a îndemnat apoi pe cei prezenţi să-i adreseze întrebări, iar mai mulţi studenţi au şi folosit această ocazie pentru a-l chestiona despre problema vizelor. Aşa cum declarase anterior, la o întâlnire avută cu jurnaliştii la Biblioteca Judeţeană din Oradea, Klemm a spus că problema vizelor nu este una politică, ci una de legislaţie, întrucât în prezent legea americană nu permite ridicarea vizelor decât pentru ţările în care cel puţin 97% dintre solicitanţi primesc dreptul de a intra în SUA. Or, în România, în prezent, procentul acestora este de doar 90%. 

O studentă l-a întrebat pe Klemm care crede că sunt obiectivele Rusiei în momentul de faţă, dată fiind agresivitatea cu care ruşii acţionează în Ucraina şi Siria. "Pot doar ghici, motivele Rusiei sunt un mister. Observatori şi analişti din Rusia au ajuns la concluzia că domnul Putin şi regimul său încearcă să recreeze structura Uniunii Sovietice şi dominaţia pe care aceasta a avut-o", a răspuns Klemm.

De asemenea, ambasadorul a fost întrebat de o altă studentă de ce a făcut această vizită acum la Oradea. "Am auzit multe despre Oradea şi judeţul Bihor. Am un prieten care a investit aici şi care este un fan foarte mare al acestor locuri. Ne-a spus mie şi soţiei mele despre frumuseţea acestor locuri, despre oamenii muncitori de aici, despre oportunităţile economice de aici, în contrast cu alte zone din România. Ne-a spus că în Bihor vom găsi cel mai curat aer din Europa. De aceea sunt aici", a explicat Hans Klemm.

La finalul întâlnirii, rectorul Constantin Bungău i-a înmânat ambasadorului mai multe cărţi publicate de universitari orădeni despre istoria României şi obiecte cu însemnele Universităţii.

Pe de altă parte, tot în cursul zilei de vineri, ambasadorul Hans Klemm a avut o întrevedere şi cu primarul Ilie Bolojan. Reuniunea a avut loc la Primăria Oradea, iar - conform unui comunicat al municipalităţii - în cadrul discuţiilor "au fost abordate aspecte privind oportunităţile economice şi de afaceri pe care oraşul Oradea le oferă companiilor care doresc să-şi dezvolte investiţii în România". Un alt subiect a fost legat de posibilităţile de colaborare pe linie culturală şi de educaţie, precum şi de ceea ce pot face Primăria Oradea şi Ambasada SUA pentru încurajarea acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Hopa!
Oare dl. Klemm i-a adus si el niste cadouri la dl. Bungau. Niste butoni, un parfum, poate ?
Postat 22 Octombrie 2016, 16:28 de rumpelstiltskin
God bless UO !
No comment.
Postat 21 Octombrie 2016, 21:29 de Iness
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON