URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În ultimii 30 de ani marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină. Cancerul pulmonar şi cel laringian apare cu o frecvenţă mai mică la  fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.
02 Octombrie 2017, 14:26

Debut de an universitar: Un rector fericit, promisiuni de la administraţia locală şi reculegere în memoria lui Teodor Maghiar (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul universitar 2017-2018 a debutat, luni, la Universitatea din Oradea, printr-o ceremonie specifică, la care au participat profesori, studenţi, părinţi şi, bineînţeles, oficialităţi şi reprezentanţi ai unor instituţii publice.

Alături de rectorul Constantin Bungău, de preşedintele Senatului, Sorin Curilă, şi de prorectorul Ligia Burtă (amfitrionul evenimentului), la prezidiu au mai stat prefectul Ioan Mihaiu, viceprimarul Oradiei Florin Birta, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ioan Mang, respectiv doi reprezentanţi ai studenţilor.

Universitatea în cifre

Primul discurs i-a aparţinut lui Bungău, care a precizat că se declară "un rector fericit". "După sesiunile de admitere din 2017, avem peste 4.720 de boboci în anul I, din care 3.252 la studii de licenţă, 1.353 la studii de masterat şi 115 în anul I la doctorat. O creştere cu aproximativ 10%", a declarat Bungău. În total, Universitatea are în acest an peste 18.000 de studenţi, din care 11.003 înmatriculaţi la studii de licenţă, 2.661 la masterat şi 395 la doctorat, diferenţa reprezentând-o numărul de studenţi de la cursurile de perfecţionare pedagogică şi de la rezidenţiat.

"Am atras 830 studenţi străini din 53 de ţări, o cifră care ne onorează", a mai spus Bungău. Rectorul a mai arătat că în cele 15 facultăţi funcţionează 98 de programe de studii de licenţă, 61 de masterat şi 12 domenii de doctorat, iar anul trecut s-au desfiinţat zece programe de studii şi s-au înfiinţat alte patru.

În timp ce bobocilor le-a transmis că are încredere în ei şi îşi doreşte ca aceştia să devină peste câţiva ani "absolvenţii cu care ne mândrim", partenerilor, adică instituţiilor şi firmelor care angajează absolvenţii orădeni, Bungău le-a spus că Universitatea ştie că are un rol important, şi anume cel de a livra specialiştii necesari oraşului şi judeţului şi de a face o prognoză corectă pentru nevoile din viitor.

În acest context, Bungău a explicat că 70% din cadrele didactice ale Universităţii deservesc profilele reale (ştiinţe tehnice, ştiinţe exacte, ştiinţele vieţii), la fel cum 70% din bugetul Universităţii se cheltuie la aceste specializări şi tot 70% din locurile bugetate ale instituţiei sunt scoase la concurs aici. Colegilor cadre didactice, 1.422 în acest an universitar, rectorul le-a transmis că au obligaţia să fie vizionari şi competitivi.

"Nume grele"

Apoi, în aplauzele celor prezenţi, Bungău a citit numele celor 12 universitari care s-au pensionat în ultimul an şi acum au rămas doar cadre didactice asociate ale Universităţii: Gheorghe Bumbu, Floare Chipea, Aurel Chiriac, Ioan Lucaciu, Agneta Marcu, Ioan Eugen Radu, Ioan Zainea, Nicolae Chiorean, Petru Chitulea, Elisabeta Iambor, Gabriel Mihalache. "V-am citit nume grele", a spus rectorul.

Bungău a mai adăugat că în ultimul an 9 profesori ai Universităţii au obţinut certificatul de abilitare, astfel că în prezent Universitatea are 62 de cadre didactice conducătoare de doctorate.

Vor în centru!

Următorul discurs l-a avut preşedintele Senatului, Sorin Curilă, care de îndată ce a ajuns la microfon le-a cerut celor prezenţi să ţină un moment de reculegere în memoria fondatorului Universităţii, Teodor Maghiar, decedat în urmă cu cinci ani. Îndemnul i-a fost ascultat, astfel că preţ de câteva secunde toţi cei prezenţi au stat în picioare, tăcuţi.

Apoi, Curilă le-a mulţumit studenţilor că au ales Universitatea din Oradea, dar şi-a arătat şi nemulţumirea că festivitatea nu s-a ţinut în centrul oraşului, lăsând să se înţeleagă că el ar fi solicitat asta. "Această manifestare ar fi trebuit să aibă loc în centrul Oradiei, în Piaţa Unirii. Am spus-o şi o afirm cu toată convingerea: spuma intelectualităţii din Oradea se află în Universitatea din Oradea. Lăsaţi-i să aibă o relaţie strânsă cu comunitatea locală", a spus Sorin Curilă.

În replică, prorectorul Ligia Burtă i-a răspuns, tot la microfon, că acest lucru nu a fost posibil în acest an, dar s-ar putea întâmpla anul viitor, fără a oferi mai multe amănunte.

Promisiuni

În timp ce prefectul Ioan Mihaiu, invitat pentru întâia oară în această calitate la festivitatea din Universitate, a avut un discurs "clasic", cu mesaje mobilizatoare pentru studenţi şi profesori, vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, care este şi profesor al Universităţii, a ţinut să-şi demonstreze mândria de universitar. "Indiferent ce spun unii rău-voitori, Universitatea din Oradea, prin cadrele didactice, este una dintre cele mai puternice din România. Absolvenţii din Oradea fac cinste acolo unde lucrează", a spus Mang.

Totodată, vicepreședintele a promis că CJ Bihor va sprijini Universitatea, iar primul proiect comun va fi cel al parcului ştiinţific tehnologic pe care cele două instituţii îl vor face, în campusul II.

Promisiuni similare a făcut şi viceprimarul Florin Birta, care a spus că Primăria va cofinanţa proiectul de campus integrat al Universităţii, dar şi că de anul viitor, împreună cu studenţii orădeni, va organiza un festival al studenţilor.

Următorii la microfon au fost doi studenţi, Daria Ştefania Maliţa, o boboacă admisă prima atât la Drept, cât şi la Litere, şi Viorel Vancea, vicepreşedintele studenţilor din Senat, care şi-au mobilizat la rândul lor colegii. Apoi, aşa cum se întâmplă an de an, fiecare decan a înmânat bobocului admis cu cea mai mare medie un carnet de excelenţă.

La final, tinerii au fost îndemnaţi de prorectorul Ligia Burtă să-şi facă poze în campus, ca să imortalizeze prima zi în care au fost boboci, iar mulţi i-au şi ascultat îndemnul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
toape universitare
Curila e doar o toapa universitară. La fel si Bungau,Două piticanii.
Postat 02 Octombrie 2017, 19:45 de andreimagheru
Curilă. Sorin Curilă.
Cine este acest inutil Sorin Curila, cel care polueaza toate ceremoniile universitatii citind discursurile de lemn din anii trecuti? Pare tipul de lingau care vrea sa ajunga mai mare, tot mai mare. Nu m-as mira sa-l vad rector intr-o zi. Ceva activitate academinca si didactica are sau e doar birocrat de cariera?
Postat 02 Octombrie 2017, 18:43 de TanarSiNelinistit
zoo
O adunatura de urangutani cu pretentii de maaari intelectuali. De rasu' curcilor.
Postat 02 Octombrie 2017, 18:28 de infrr
adunarea penalilor
Cam multi penali prin sală. Tovarăsii de fapte ai lui Bungau.
Postat 02 Octombrie 2017, 16:26 de andreimagheru
greata eterna
Bungau si Curila - fii spirituali ai lui Maghiar. Greata eterna.
Postat 02 Octombrie 2017, 16:24 de andreimagheru

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON