URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Mai 2016, 15:00

PSD vrea Oradea verde, cu acoperişuri-grădină, apă încălzită cu energie de la soare, centură vegetală şi Criş navigabil (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre candidaţii PSD pentru Consiliul Local Oradea, totodată un ecologist cu state vechi, Mihai Togor, a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, o serie de măsuri propuse de social-democraţi pentru ca municipiul să devină Capitala Verde a României până în anul 2020, aşa cum ei îşi doresc.

Conferinţa PSD i-a reunit pe mai mulţi candidaţi de pe lista partidului pentru CL Oradea, în frunte cu candidata la Primărie Adelina Coste, şi s-a ţinut în zona Silvaş, pe care Primăria o amenajează acum drept loc de picnic.

Acolo însă, la ora conferinţei, 12 la prânz, se aflau muncitorii mai multor firme, inclusiv ai RER Ecologic Service, şi munceau taman la amenajarea locului. Deşi ei înşişi au dorit să se aşeze în mijlocul şantierului pentru a face declaraţii de presă, PSD-iştii s-au ofuscat şi s-au declarat "sabotaţi de RER" pe motiv că muncitorii făceau gălăgie. "E nesimţire!", a decretat Adelina Coste, fără a comenta însă dacă nu cumva nesimţirea au comis-o politicienii, care cu tupeu le-au cerut muncitorilor să nu lucreze cât timp îşi transmit ei mesajele electorale.

Oradea, capitală verde

Motivul pentru care conferinţa PSD s-a ţinut în Silvaş a fost explicat de Togor. "Silvaşul trebuie să fie al orădenilor, dar lipsesc câteva lucruri esenţiale. Nu este o toaletă publică, nu există o sursă de apă şi nici un punct de prim-ajutor", a spus ecologistului, subliniind astfel trei dintre deficienţele unicului loc de picnic amenajat de Primăria Oradea. Togor a mai arătat că spre Silvaş nu duce nicio pistă de biciclete, chit că "aici vin oameni cu posibilităţi mai reduse, nu cu maşini", şi nici nu are un loc de joacă pentru copii.

PSD-iştii vor ca, până în 2020, Oradea să devină Capitala Verde a României. Pentru asta, Togor a înşirat o serie de măsuri care ar trebui aplicate. Prima este realizarea unui cadastru verde al oraşului, adică o radiografie exactă a tuturor spaţiilor verzi. "Acolo vom vedea cum stă şi ce trebuie să facem ca să avem cei 25 de metri pătraţi de spaţii verzi pentru fiecare cetăţean", a spus Togor. Totodată, toaletările copacilor trebuie să fie făcute corect, a spus ecologistul, iar cei care recepţionează lucrări de toaletare incorect executate să plătească.

Alte măsuri "verzi" pe care PSD-istul le vrea aplicate în Oradea sunt acoperişuri verzi pe toate clădirile, de suprafaţă egală cu suprafaţa la sol, folosirea energiei solare pentru încălzirea apei folosită de orădeni, copaci plantaţi de-a lungul şoselei de centură, zone de picnic legate prin piste de biciclete, piste pentru alergători şi transformarea Crişului în râu navigabil.

O altă soluţie pe care Togor o vrea aplicată în Oradea este înfiinţarea de benzi de circulaţie exclusive pentru mijloacele de transport în comun. Astfel, acestea ar putea circula mult mai fluent şi ar avea şi mai mulţi călători. Totodată, ecologistul vrea ca OTL să folosească autobuze electrice.

#DorDeFcBihor

În aceeaşi conferinţă de presă, la care de altfel mai mulţi membri PSD au purtat tricouri albe cu mesajul "DorDeFCBihor", ultimul preşedinte al FC Bihor, totodată candidat PSD la CL Oradea, Mircea Fodor, le-a spus jurnaliştilor că falimentarea clubului a fost dorinţa PNL.

"Nu pot să-mi explic de ce, după intrarea în insolvenţă, s-au plătit 14 rate lunare în valoare integrală de 1,2 milioane de lei, după care brusc nu s-a mai achitat nimic. Nu ai salvat echipa, ai cheltuit banul, dar nu ai dat nicio explicaţie", a spus Fodor.

Fostul preşedinte FC Bihor a explicat de ce spune că mişcarea a fost regizată de PNL, şi anume că "80% din AGA şi conducerea executivă a fost liberală", dar şi că acelaşi partid n-a susţinut clubul nici măcar când funcţiona cu fotbalişti din Bihor, în timp ce "la alte sporturi se pot finanţa jucători străini cu mii de euro", cu referire directă la echipele de polo şi baschet ale CSM Oradea, formate din mulţi sportivi străini. Ce n-a spus Fodor a fost că aceste echipe sunt susţinute financiar în mare măsură de sponsori privaţi, în timp ce în ultimii ani FC Bihor nu s-a putut lăuda cu sponsorizările adunate. "FC Bihor va renaşte", a spus Fodor, în final, fără să ofere însă alte detalii.

În schimb, preşedintele PSD Oradea, Liviu Sabău Popa, le-a garantat jurnaliştilor că, deşi unii dintre ei au pus sub semnul îndoielii promisiunea social-democraţilor de a face un stadion cu 30.000 de locuri în apropierea municipiului, aceasta este una "foarte serioasă".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
ciuma rosie psd
pe astia nu-i voteaza nici pulanu meu
Postat 27 Mai 2016, 14:24 de garceamilitianu
Socialiștii ăștia vs. mediocritatea promisiunilor !!!
Măi fată, Adelina, lasă prostile !!! Nu trebuie să promiți decât un singur lucru ... că, în calitate de primar, vei stopa toate prostiile și tembelismele liberale care circulă prin oraș, salvând astfel orașul de la faliment !!! Atât și nimic mai mult și, pe onoarea amatorismului orădean, vei fi primar !!!
Postat 27 Mai 2016, 11:13 de WinDos
Camasuta Verde
Sant tot felul de ,,verzi''care sifoneaza banii statului dar n-au habar de NIMIC!
Postat 27 Mai 2016, 08:23 de GORON
Mda
Vorba aia, prostul nu e prost destul daca nu e si fudul! :)))) @vociledincapultau, prima data sa iti tratezi febra pe care o ai acum si care te face sa delirezi :))))
Postat 26 Mai 2016, 21:47 de hateretards
Gargara
Domnul Togor nu e in stare sa stapaneasca fondul piscicol pe care,cica, il administreaza...are insa tot felul de avioane verzi ..in cap...jalnica trupa..
Postat 26 Mai 2016, 20:45 de zorro
mai bine ciuma roșie decât febra galbenă
Supăricii lui Bolojan cer execuția psd-iștilor și postacilor.Voi scăpa bucuros de cuma roșie când se va găsi leac pentru febra galbenă
Postat 26 Mai 2016, 17:15 de vocilebihoreanului29
EU VREAU FLORI, MULTE FLORI
ORADEA NU ARE FLORI, VOI NU VEDETI???? NU ARE TRANDAFIRI, NU ARE PANSELUȚE, NU ARE DECAT MAGNOLII!!! E UN ORAS DOAR CU CLADIRI RENOVATE, FRUMOASE DAR GOALE!!!!!!!!!!! OAMENII SUNT POSACI SI SPERIATI
Postat 26 Mai 2016, 16:16 de ADINA
Cadastrul verde exista deja!!!
hahaha! PSDistii astia pe ce lume sunt? Daca Togor asta spre exemplu e un "ecologist" convins, cum de nu stia dansul ca, CADASTRUL VERDE este deja facut: bihorstiri.ro/oradea-are-cadastru-verde-au-fost-numarati-aproape-125-000-de-copaci/ si de atunci a mai si fost ACTUALIZAT. Daca atat nu stie echipa PSD, ma declar dezamagit. Iar aia cu munitorii care faceau galagie, e epica :))))))))))
Postat 26 Mai 2016, 15:28 de OradeaCivitas
Fodor vorbeste.....
Asta cu straini nu are relevanta,la baschet si polo sunt sponsori privati,80% e de acolo. Ambele echipe joaca finala campionatului,lucru care nu e putin,iar un titlu se castiga foarte greu.Asta cu spatiile verzi e iar la misto,de ce nu v-ati dus in parcu Salca sau Linistii...vrajeala de campanie
Postat 26 Mai 2016, 15:21 de suporter_oradean
.
ne-ati aratat azi cat de bine vreti Oradiei, mizerii pesediste de 2 lei. Mars afara din Oradea ciuma rosie
Postat 26 Mai 2016, 15:11 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON