URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2015, 16:33

Pasteur, misiune finalizată: Pârâul ce coboară pe dealurile Oradiei a fost îngropat şi curăţat (FOTO)

Valea Pasteur, care coboară din Paleu în Oradea prin zona Spitalului Judeţean şi se varsă în Crişul Repede la Podul Dacia, s-a schimbat la faţă.

Cu fonduri europene, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a curăţat şi regularizat albia pârâului pe lungime de un kilometru, iar pe o lungime de 1,7 km cursul de apă a fost închis într-un canal. Valoarea totală a proiectului a fost de 13,8 milioane de lei. 

"Câştigă toată zona de aici, fiindcă rezolvăm mai multe probleme. Prima: de mai multe ori drumul Oradea-Săldăbagiu era necirculabil, pentru că valea se revărsa peste şosea. Apoi mai e problema apelor menajere evacuate în cursul de apă. Eu zic că am scăpat de una din ultimele probleme din municipiu şi din zona Oradea, din punct de vedere al inundabilităţii", a declarat directorul tehnic al ABA Crişuri, Pásztor Sándor, joi, într-o conferinţă de presă.

La conferinţă a fost prezent şi secretarul de stat Iulian Jugan, din cadrul Ministerului Mediului, care a lăudat proiectul, dar şi pe Pásztor în mod deosebit, precizând inclusiv că i-ar plăcea ca orădeanul să fie cel care îi va lua locul în Minister, când nu va mai ocupa această funcţie.

De la Hanul Pescarilor în aval, valea Pasteur a fost amenajată, având acum un curs pietruit. În zona staţiunii pomicole a Universităţii şi a caselor de pe strada Louis Pasteur, pârâul este întubat. La prezentarea lucrărilor a lipsit însă elementul principal, apa, întrucât valea este acum mai mult secată.

Odată cu îngroparea pârâului, Compania de Apă Oradea a demarat şi lucrările de executare a reţelei de canalizare în zonă, deocamdată nefinalizate, astfel încât toţi proprietarii să se poată racorda la reţeaua oraşului. Amenajarea văii a presupus şi eliminarea tuturor racordurilor ilegale, aşa că în vale, iar apoi în râul Crişul Repede nu ar mai trebui să ajunge dejecţiile localnicilor. Aşa cum BIHOREANUL a arătat, până şi Spitalul Judeţean şi-a deversat o parte din dejecţii direct în Pasteur.

Amenajarea a fost contestată îndelung de un locuitor din zonă, Adrian Platona, care a făcut nenumărate sesizări legate de proiect, iar în timpul lucrărilor s-a pus chiar în faţa utilajelor. "Toate lucrările pe care le-am făcut în Oradea au fost cu meciuri şi cu lupte greco-romane, pentru că întotdeauna când faci ceva, este bine doar când lucrarea este gata", a spus  Pásztor, concluzionând că speră că divergenţele s-au încheiat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Inginerii de protectie a mediului impotriva inundatiilor si al poluarii apelor - intubari,catsetari
Ma intreb ce pedeapsa ,ar putea compensa intubarea (ingroparea,moartea ) unui fir de apa vie, intr-un sarcofag metalic?Si iarasi imi aduc aminte de conditia imperios necesara a fi indeplinita : CONECTIVITATEA !!! Ordinul 1163/2007 ne spune:"Proiectarea şi realizarea soluţiilor tehnice inginereşti de amenajare a cursurilor de apă trebuie să ţină seama de dinamica acestora şi să respecte conceptele ecologice cunoscute, prin care cursul de apă este considerat un sistem continuu cu conectivitate hidrologică (longitudinală, laterală şi verticală) şi cu regim variabil în timp. " Domnule secretar de stat Iuliu Jugan,domnule Pasztor Sandor(dir.ABAC,mari "specialisti"in protectia mediului,a ecosistemului,ati auzit de aceasta Lege ? Sper ca si DNA-ul sa se initieze intre timp cu "ingineriile" de "protectie" a mediului. Multi oameni,factori de decizie pe la diferite institutii ma intreaba:si nu va bucurati ? Nu o sa mai puta ! Bine dar problema DEPOLUARII(atat de clamata de corifeii Oradei),nu este rezolvata,ba din contra este ascunsa si tot o data acutizata.Iar acum,alta pacoste :CAO cu trei proiecte de canalizare (care pe alocuri se mai si suprapun)de toata pomina.Conducta de canalizare menajera este pozitionata pe alocuri la 1 metru peste intubarea finalizata,pierzandu-si astfel utilitatea ,de racordare gospodariilor aflate sub reteaua menajera stradala.In aceasta situatie, nu vad rostul acestor proiecte,care ,tot mai mult isi dovedesc adevaratul scop: PRADUIREA BANULUI PUBLIC.Am reusit sa fac niste poze si niste filmulete ,care surprind "inteparea " conductei de canalizare menajera(eu zic pluviala) de pe str. Louis Pasteur,spre disperarea firmei care efectueaza lucrarea-CristiCom Construct. Aceste materiale le voi transmite ,din nou,Ministerului Dezvoltarii si Lucrarilor Publice,deoarece la ISC Oradea si Cluj,nici o sansa.Aceeasi Marie cu alta palarie .
Postat 01 Decembrie 2015, 22:49 de platona
CUM POTI AJUNGE SECRETAR DE STAT ? spune Mesagerul de Neamt !
"Simplu. Servești partidul și, prin el, ajungi să servești și patria. Este și cazul lui Iulian Jugan, omul care a făcut cam de toate. A fost purtător de cuvânt la ISU Neamț, de unde a plecat după mai multe concedii medicale, prin demisie, din motive pe care șeful ISU nu le-a detaliat: ”Nu a invocat motive personale, ci alte tipuri de motive pe care nu vreau să le comentez pentru că vor ajunge pe masa ministrului”, spunea la acea vreme, în august 2013, colonelul Ioan Nițică.Un atu puternic pentru Iulian Jugan în momentul în care s-a pus problema selecției de cadre pentru un post de secretar de stat la Ministerul Mediului l-a constituit activitatea din campania electorală de la prezidențiale, când a ținut legătura cu mass-media. După alegeri, activitatea de șef neoficial al unei televiziuni din Piatra Neamț – despre care gurile rele și neinformate spun că ar avea legătură cu partidul de guvernîmânt, pare să fi fost argumentul decisiv, deoarece se știe că în acest moment în ministerele conduse de PSD se pune mare accent nu atât pe activitatea propriu zisă, cât pe prezentarea ei." Guvern nou,"specialisti " noi,pe placul Sistemului. Urmeaza,pe unde a mai fost purtat ,de titularul proiectului noul secretar de stat si ce a mai vazut ... sa ne traiesti domnule Pasztor ! Asa ca la anu intubam si Crisul Repede !
Postat 29 Noiembrie 2015, 22:56 de platona
Don'primar,se poate,sa lasati cireasa (otravita) de pe tort domnului Pasztor ?
Intradevar,marele absent al acestui eveniment a fost primarul Bolojan Ilie,initiatorul,mentorul acestui "maret" proiect,care ne-a salvat(a cata oara ?) de posibile inundatii,viituri si cate si mai cate se puteau intampla,numai specialistul ABA,Pasztor Sandor ne mai poate spune.Cireasa de pe tort a ramas a"specialistului" Pasztor Sandor, care nabadaios din fire, a dus la indeplinire ,aceasta cumplita sarcina,de ati tagadui tot ce ai invatat ,in formarea ta ca aparator al mediului, al ecosistemului ca unitate naturala,care include toate organismele vii si mediul in care traiesc. Ati produs un sarcofag (metalic!!!???)pentru un fir de apa vie si l-ati denumit,un proiect "destept". Ma tot intreb,unde se regaseste elementul destept in acest proiect ? Dar nu vad apa paraului pe valea nou creata ? Se pare ca si-a gasit alt fagas,mai natural,mai cu CONECTIVITATE,parca asa ati invatat la scoala domnule Pasztor,domnule Iulian Jugan . Daca dir.Pasztor nu m-a putut convinge de utilitatea acestei intubari(probabil limba e de vina),am nadajduit ca dl.secretar de stat ,Iulian Jugan va sta de vorba si cu noi, beneficiarii in fapt a acestei lucrari; asa,mai pe romaneste,mai pe intelesul nostru,asa ca de la intelept la invatacei(adica prostanaci,asa cum ne credeti).V-as fi intrebat : daca aveti avizul celor de la Jaspers(eu stiu ca nu),daca aveti un istoric al inundatiilor pe aceasta vale(nu scenarii SF si pagubiti(4) platiti),unde deverseaza apa menajera acum,cei pe care i-ati "taiat", unde deverseaza Spitalul Clinic de Urgenta Oradea,unde deverseaza strada Ghe.Doja(inca necanalizata), unde deveseaza hotelul Silver,unde deverseaza blocurile din zona spitalului,unde deverseaza magistrala menajera de pe str.Colinelor(care subtraverseaza brutaria Chereji), unde deverseaza gospodariile de pe str.Santului,de ce nu corespund cotele de devesare ale gospodariilor cu cota retelei de canalizare din str. Louis Pasteur la rambleul CFR( punct final de deversare).....???????????????? De ce ? De ce ?Ati produs un proiect prost,de la cap la coada,fara utilitate publica,pentru interesul unui grup de gasca,care.... cu timpul va iesi la iveala. Nu ati rezolvat nici o problema in aceasta zona,din contra le-ati mascat,le-ati ascuns,transformand cursul acestui parau intr-un canal colector(sarcofag) menajer !Canal menajer suspendat !!!??? Deci,marele absent, primarul Bolojan Ilie nu-si mai asuma acest proiect ! Sa raspunda "specialistii" !!! APM,Garda de mediu,ABAC,ISU Crisana se aude ?
Postat 27 Noiembrie 2015, 22:43 de platona
@Adrian PLATONA
Acum ce vrei si tu?! Ti-au acordat mai mult spatiu in articol decat sponsorului, pardon, primarului... e ceva! Zici ca ai scris OLAF-ului... Intrand pe pagina lor, citesc ca sunt luate in considerare pt. a fi investigate : ,,fraud or other serious irregularities with a potentially negative impact for EU public funds, whether EU revenue, expenditure or assets held by the EU institutions." Ok, acolo suntem, din pacate in buna traditie damboviteana, noi, oradenii, de fapt romanii (10% sunt fonduri de la guvern) vom plati! Poate va cadea un cap, doua, dar niciunul de-al celor ce s-au infruptat pe saturate din banii UE.
Postat 27 Noiembrie 2015, 16:54 de pinonel
Ura,ura,sa traiasca al nostru conducator(BOLOJAN)si tovarasii de la ministere care sustin praduirea banului public !
Sa se circule pietonal,printre gradinile riveranilor, poate si prin bucataria riveranilor,poate si prin baia riveranilor sau poate prin dormitorul riveranilor ? Ca doar unu-i Bolojan si al dintai "specialist " al ABA Crisuri,cu al sau proiect "destept" -Pasztor Szandor. Bravo,dragi tovarasi,daca asta ati invatat voi pe la scolile pe unde v-ati pierdut vremea,sa "ingropati" infir de apa viu intr-un sarcofag, nu mai am cuvinte. Domnule secretar de stat,Iulian Jugan,nu stiu cum ati reusit sa ocupati aceasta functie,dar eu nu dau doi bani pe specialitatea Dvs. De ce nu am fost invitat la acesta vizita ,la conferinta atat de laudativa la un proiect ,de departe cu puternic iz penal ? Nu se pulea circula pe strada Santului datorira inundarii vaii de acest parau ? Dar cum va mai rabda pamantul,chiar ne credeti prosti ? V-am asteptat pe tronsonul 2,sa va explic cum stau lucrurule,dar,se pare ca preferati o alta conjuctura,..... cu cei de la OLAF,sau poate DNA.Politele insa incep sa vina : am fost taiat de la reteaua termica,am primit trei amenzi in valoare de 5000 lei pentru lucrari efectuate pe vale de catre SC Repcon si de catre SC Termoficare SA,prin reclamatiile unui anume Vesea Andrei,"coada de topr" a doamnei Lipoveanu, Bolojan si Malan.Mergem mai departe ,denunt penal pentru abuz in functie pentru toti semnatarii actului de contraventie.Despre canalizarea locatarilor din aceasta zona veti afla din presa bucuresteana(avand in vedere dezinteresul cei locale) cum "specialistii"oradeni, CAO,Primaria Oradea,SC RonaAqua au gasit o solutie, unica,"desteapta",ce nu a mai vazut Parisul (nu paraul), conducte de apa menajera suspendate,fara nici o utilitate practica....... dar daca asa e proiectul,e de bine.CRIMINALILOR !!!!!Vine si vremea noastra,stati linistiti .
Postat 26 Noiembrie 2015, 20:54 de platona
trotuar !
Pozarul ar trebui sa isi declare veniturile primate de la Pasztor&co ca numa el si seful de la Bucale apar in pozele articolului alaturi de cateva pietre pozate de la stanga la dreapta si viceversa. Pe portiunea din spatele caselor intre spital si calea ferata ar trebui amenajat un trotuar pentru riverani si cei ce trec prin zona inasa fel sa nu se mai circule pietonal la greu pe cele doua stazi paralele : Pasteur si Doja...
Postat 26 Noiembrie 2015, 19:03 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON