URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2014, 20:06

Primăria vrea grădină cu amfiteatru pe dealul Ciuperca şi sală de evenimente la Cinema Libertatea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Restaurantul Ciuperca va avea concurenţă. Consiliul Local este chemat să aprobe vineri, în şedinţă extraordinară, indicatorii tehnico-economici ai proiectului privind amenajarea pe Dealul Ciuperca a unei grădini publice cu amfiteatru pentru relaxare şi a unui local de alimentaţie publică cu punct de informare turistică.

Grădina publică va cuprinde specii de arbori şi arbuşti de diferite mărimi şi culori, precum şi plante perene şi din flora spontană. Amfiteatrul, ca loc de relaxare cu o capacitate de 130 de persoane, va fi amplasat în zona vestică a versantului şi va putea fi folosit în sezonul cald ca şcoală în aer liber pentru activităţi educative cu rol de conştientizare asupra conservării patrimoniului natural.

Cu vedere la oraş...

Potrivit proiectului, în partea superioară a versantului, în zona cu cea mai bună panoramă asupra oraşului, va fi amenajat un local public cu punct de informare turistică. Construcţia va fi realizată din beton armat cu acoperiş tip terasă înierbată. Încălzirea imobilului se va face prin pardoseală, iar apa caldă va fi obţinută cu ajutorul panourilor solare.

"Proiectul a fost gândit astfel încât localul va fi prevăzut cu un acces facil inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Acesta va fi amenajat dinspre strada Graurilor", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Costurile investiţiei sunt estimate la 1,4 milioane euro, din care 735.000 euro finanţare europeană prin intermediul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România. Lucrările vor fi licitate după aprobarea proiectului în Consiliul Local şi vor avea un termen de predare de zece luni.

Cinema Libertatea devine sală de spectacole

Tot în cadrul şedinţei de vineri consilierii locali vor fi chemaţi să aprobe proiectul municipalităţii privind restructurarea şi refuncţionalizarea spaţiilor fostului cinematograf "Libertatea" din interiorul complexului Vulturul Negru.

Investiţia se ridică la circa 3,8 milioane euro, iar Primăria are acum oportunitatea de a atrage circa un milion de euro prin intermediul unui program privind Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural lansat de Ministerul Culturii. "Vrem să creem atmosfera anilor 1900, inclusiv prin funcţiunile de acolo", a declarat Mălan.

Potrivit proiectului, la subsolul clădirii vor fi amenajate depozite şi spaţii tehnice, la parter va funcţiona o cofetărie cu acces atât dinspre Piaţa Independenţei cât şi dinspre Pasajul Vulturul Negru, iar la etaj sala mare va putea fi folosită pentru spectacole şi reuniuni, foaierul va găzdui lansări de carte sau expoziţii de artă plastică, în timp ce în sala mică se vor putea organiza vizionări de film.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Din banii cui sunt platite aceste " proiecte "
Acest proiect are inclus si un studiu geo ? Dealul acesta,fara o impadurire cat de cat o ia usor la vale ; se pot observa usoare alunecari in special pe zona treptelor .Sper ca proiectul sa nu fie definitiv .
Postat 05 Aprilie 2014, 18:34 de xyz_q
??
CE NU INTELEGE MULTA LUME ESTE FAPTUL CA LA BETOANE SE POATE FURA...SI LA PARCURI ASEMENEA.....
Postat 05 Aprilie 2014, 12:32 de Soso
parca era Parc Botanic nu Parc Betonat
Doamne ce proiect oribil pentru dealul Ciuperca ...din PARCUL BOTANIC CIUPERCA neam ales cu PARCUL BETONAT CIUPERCA ... horror impuscativa malane ... bolojane.
Postat 05 Aprilie 2014, 09:21 de sec
PLAN
URMATORUL PROIECT VA FI SA BETONEZE PESTE CURSUL CRISULUI SI NOUL BULEVARD SE VA NUMI BOLOJAN
Postat 04 Aprilie 2014, 18:44 de ZOOM
plan scos de sub masa de cuplul Bolovan si Malan
.. acest nou proiect scos de sub masa, nu mai are nimic NORMAL din cel care sa prezentat initial, acela de un frumos parc botanic cu specii valoroase de sequoia si vita de vie care ar fi fixat versantul si ar fi oferit umbra in verile toride ...acum au venit cu un proiect cu mult BETON, PIETRE SI CEVA BOSCHETI + SOSEAUA EXPRES ... care taie din deal 10 metri ... si restaurantul sa privim masinile si sa inghitim SMOGUL ... superb proiect Bolovane ... alias taranul prost din Birtin .... Asta ai facut peste tot ai schimbat proiectele peste noapte ... ti-ai batut joc de piata Unirii de parcare ai distrus malul Crisului, Piata Ferdinand , Muzeu etc
Postat 04 Aprilie 2014, 16:26 de Johny B
Iar de acolo de sus se va vedea CET-ul fumegand degeaba.
Ca jos raman micile evenimente.
Postat 04 Aprilie 2014, 15:19 de Abet
Re: AB
Conform gandirii profunde a cuplului Bolojan-Malan, amfiteatrul va avea rolul de a oferi o larga perpectiva catre drumul rapid! Ca doar ce-i lipseste chelului? Evident, tichia de margaritar!
Postat 04 Aprilie 2014, 15:17 de Bowl
------
Da voi treburi serioase nu aveti??? Mergeti dreacu acasa de betivi hoti si schizoizi ....ati nenorocit orasu asta, tampitilor......
Postat 04 Aprilie 2014, 08:44 de ===
autogol marca Malan
Malan taie dealul cu drum expres care suporta trafic greu de masini, dupa care pune un amfiteatru si vorbeste de "conştientizare asupra conservării patrimoniului natural". Bine il conservi, bravo!
Postat 03 Aprilie 2014, 21:06 de AB
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON