URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2017, 18:05

Ecologiştii, supăraţi pe Primărie: Plopul mutilat lângă restaurantul Spoon fusese adoptat de biologul Anna Marossy (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ciopârţirea plopului aflat lângă intrarea în restaurantul orădean Spoon, de pe malul stâng al Crişului Repede, i-a nemulţumit pe ecologiştii orădeni. Aşa cum BIHOREANUL a arătat, la comanda Primăriei, plopul cu pricina a fost toaletat barbar miercuri. La finalul lucrărilor, din uriaşul arbore a rămas un copac aproape anemic, cu doar câteva crengi.

Într-un comunicat de presă transmis miercuri după-amiază, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică, Florin Budea, acuză Primăria că distruge deliberat monumentele vii ale oraşului.

"Distrugere deliberată!"

"Asistăm, cu stupoare şi tristeţe, la distrugerea deliberată a unor adevărate monumente vii ale Oradiei. De această dată, la 19 aprilie 2017, a venit rândul plopului secular aflat pe malul Crişului Repede, în imediata vecinătate a podului Dacia, să fie mutilat încă o dată. Încă o dată, pentru că nu a trecut un an de la prima "toaletare" a acestui arbore. De atunci şi până azi declinul biologic al copacului a devenit evident, acest fenomen fiind consecinţa logică a primei intervenţii făcute la nivelul coronamentului", susţine ecologistul.

Preşedintele CRSE mai arată că, prin gesturile sale, administraţia Oradiei nu onorează amintirea biologului Anna Marossy, cea care, în 2007, a adoptat plopul cu pricina, în cadrul unei campanii de salvare a zonei verzi pe care se află. "Dacă dumneaei nu mai e printre noi, puteam să-i onorăm amintirea purtând de grijă copacului. Ceea ce, după cum se vede, administraţia urbei a şi făcut...", a precizat Budea.

Toaletări nocive şi plantări degeaba

Ecologistul mai spune că, în ultimii ani, mai multe "aşa-zise operaţiuni de toaletare" au dus la dispariţia completă a arborului, deoarece au fost prost executate, iar astfel pomii s-au uscat de totul.

"Departe de noi, ecologiştii, ideea că Oradea nu ar trebui să se dezvolte. Dar considerăm că prosperitatea unui oraş nu poate fi concepută în afara unui mediu sănătos, iar acest mod barbar de a-i "întreţine" arborii aduce grave prejudicii mediului", a mai transmis preşedintele CRSE.

Totodată, Budea atrage atenţia că, deşi administraţia locală orădeană comandă numeroase plantări, aspect caracterizat ca "lăudabil", mulţi din aceşti copaci nu ajung la maturitate ci, "din raţiuni edilitare", sunt sacrificaţi doi-trei ani mai târziu. "Despre câţi dintre aceşti copaci vor ajunge la vârsta şi dimensiunile plopului secular tocmai condamnat la moarte e de-a dreptul inutil să ne întrebăm", conchide ecologistul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
toaletarea creste durata de viata a copacului. ce studii au ecologistii?
Rog oradenii care isi gasesc masinile rupte de crengi rupte in timpul furtunilor cazute peste masinile lor sa trimita catre CRSE in att. Florin Budea factura de la servis pentru repatatii.
Postat 20 Aprilie 2017, 09:28 de unu
Bla bla bla ,bla bla bla
Cum cade cate-o craca gatai circu sunt curios daca era casa lu emberu asta sub plop tot așa reacționa sau poate daca la o furtună strașnică​ ii făcea zob mașină cum era oare dar poate ne spune dacă e așa mare ecologist câți arbori a plantat in ultimul an câți saci cu peturi a adunat sau doar gargară ieftina .
Postat 19 Aprilie 2017, 22:33 de sss
PR
1.Astia macar se aleg cu ceva in pusculita pentru comunicatele si declaratiile '' ecologice " (incerc sa-mi pastrez calmul ) pe care le fac ? 2.Dle Budea, cum ati reactiona daca plopul ista ar face de acuma incolo pere, de exemplu ? Ati intra in coma probabil, din moment ce la faza asta cu "toaletarea " sunteti deja in stupoare.
Postat 19 Aprilie 2017, 19:47 de SM
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON