URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2015, 11:09

Dezbaterea pe salubritate: Orădenii, supăraţi că vor plăti amenzi pentru gunoaiele din jurul ţarcurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chit că a adunat abia 15 oameni, dezbaterea noului regulament de salubritate propus de Primăria Oradea, ce a avut loc marţi seară, s-a întins timp de două ore, timp în care reprezentanţii asociaţiilor de proprietari s-au plâns cel mai mult de faptul că riscă să fie amendaţi pentru gunoaiele aruncate în jurul ţarcurilor lor.

Amenzi pentru "făptuitori"

Propunerea de regulament prevede că operatorul de salubritate şi asociaţia de proprietari sunt răspunzătoare de curăţenia din interiorul şi jurul aşa-numitelor incinte, adică platformele betonate în care sunt închise containerele. Muncitorii RER Ecologic Service vor trebui să cureţe după ce ridică deşeurile, să facă o fotografie care să demonstreze că şi-au făcut treaba, dar apoi responsabilitatea curăţeniei rămâne asociaţiei.

"Sancţiunile se vor da persoanelor juridice pentru abateri făcute de persoane fizice asupra cărora eu nu am niciun control", a spus Adrian Simon, reprezentantul Coaliţiei Rogerius, care reuneşte mai multe asociaţii de proprietari orădene.

Ideea lui a fost susţinută şi de alţi membri ai Coaliţiei, preşedinţii de asociaţii spunând că de cele mai multe ori gunoaiele din jurul ţarcurilor sunt aruncate de alţi oameni decât locatarii. "Oameni de rea-credinţă sunt peste tot, noi nu putem asigura un control permanent", a spus Silvia Ardelean, preşedinta asociaţiei de pe Tuşnadului. În plus, au susţinut preşedinţii, chiar dacă ar suprinde un cetăţean aruncând gunoaie pe lângă ţarcurile lor, ei nu au cum să-l oprească. "Până când nu putem depista obiectiv făptuitorul, amenzile nu trebuie aplicate", a spus şi Ioan Horvat, preşedintele Asociaţiei Şelimbărului 1.

De cealaltă parte, şeful Direcţiei Tehnice din Primărie, Mircea Ghitea, moderatorul discuţiei, a spus că nu există altă soluţie pentru curăţenia oraşului. "Oradea are 194.000 de locuitori, conform datelor ultimului recensământ, şi 150.000 de abonaţi la serviciul de salubritate. (...) Aceia (n.r. care nu au contract) îşi aruncă deşeurile în ţarcurile dumneavoastră, în parcuri, pe stradă, dar ei nu finanţează acest sistem", a arăta Ghitea spre principalii vinovaţi. Totodată, directorul i-a îndemnat pe orădeni să apeleze Poliţia Locală de fiecare dată când surprind un astfel de vinovat, agenţii având competenţa să îl amendeze.

Populism marca PSD

Un moment aparte al dezbaterii l-a constituit intervenţia unui anume Adrian Negrea, care s-a prezentat drept reprezentant al PSD Oradea, şi care a spus că "având în vedere că în oraş spiritele nu sunt liniştite", iar orădenii sunt deja deranjaţi de şantiere, "să mai vină un operator care să împartă amenzi" pe teme de salubritate este nepotrivit. "Să se introducă un moratoriu", a spus tânărul.

Ghitea i-a arătat însă că propunerea lui este pe lângă lege, amenzile pentru necolectarea selectivă a deşeurilor ori alte subiecte ce ţin de salubritate fiind stabilite prin legi. "Nu putem ignora o lege. Să-mi daţi dumneavoastră un exemplu când o lege se suspendă local, se negociază la colţul străzii. Este ilegal! În plus, dacă facem asta, putem noi doi să ne luăm împreună să adunăm gunoaiele de pe stradă", i-a spus Ghitea.

Tânărul a insistat însă cu populista idee, astfel că a stârnit nemulţumirea preşedinţilor de asociaţii, care i-au cerut lui Ghitea să nu-l mai lase să vorbească. Astfel, Negrea s-a văzut nevoit să îşi ceară scuze faţă de toţi cei prezenţi şi să plece.

Schimbări la ţarcuri

Preşedinţii de asociaţii s-au arătat nemulţumiţi şi de prevederea care impune ca la fiecare colectare a deşeurilor, un reprezentant al asociaţiei de proprietari va semna, alături de reprezentanţii operatorului de salubritate şi al firmei care administrează depozitul ecologic, un proces verbal de colectare. "Nimeni nu se scoală la ora 6 pentru asta", a spus Silvia Ardelean.

Ghitea a explicat că măsura a fost introdusă oarecum preventiv, adică anticipând momentul în care legislaţia românească va permite taxarea pe volum a deşeurilor: "Până atunci, regulamentul arată că neprezentarea (n.r. la semnarea procesului verbal) înseamnă că v-aţi asumat volumul colectat, deci nu este nicio problemă".

În faţa participanţilor la dezbatere, Ghitea a mai conturat şi câteva dintre modificările ce se vor petrece în salubritatea orădeană. Astfel, a spus directorul, toate ţarcurile asociaţiilor de proprietari, acum prevăzute cu nişte ferestre prin care orădenii aruncă gunoaiele, vor fi închise cu chei, însă fiecare asociaţie va avea propriul model de cheie. Totodată, containerele din interior vor avea pedală, astfel încât orădenii să nu trebuiască să ridice capacele cu mâna.

Directorul le-a mai spus orădenilor că vor fi responsabili de închiderea acestor ţarcuri, iar orice persoană străină surprinsă în incinte va fi amendată.

Află ce cuprinde propunerea de regulament din articolul "Ordine în curăţenie: Primăria propune un nou regulament de salubritate"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON