URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Octombrie 2015, 09:59

Poftiţi în grădină: Orădenii, invitaţi să redescopere arhitectura şi istoria fostului Hotel Parc (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fundaţia Euroregiunea Bihor-Hajdú-Bihar (fondată de Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea), în colaborare cu Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor şi Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) programează la Oradea un eveniment menit să readucă în atenţie, într-un mod neconvenţional, frumuseţile monumentelor istorice.

Proiectul "Loisir stil Art Nouveanu – redescoperirea grădinilor interioare ale monumentelor istorice, ediţia 1" şi-a câştigat de la AFCN 75% din finanţarea necesară, adică 44.721 lei, în timp ce ceilalţi 25% sunt asiguraţi de Fundaţia Euroregiunea Bihor-Hajdú-Bihar, adică 16.000 lei. În total valoarea proiectului este de 60.721 lei.

Concret, în perioada 16-18 octombrie, orădenii vor fi invitaţi să redescopere istoria şi grădina Palatului Veiszlovits de pe strada Republicii, monument istoric cunoscut mai degrabă drept fostul Hotel Parc, lăsat de mai mulţi ani în paragină.

"Rolul principal al activităţilor proiectului este conştientizarea celor care administrează sau a celor care deţin în proprietate imobile de patrimoniu, a importanţei acestor obiective la nivel local, naţional şi internaţional, şi nu în ultimul rând a modului cum trebuie efectuate intervenţiile sau cum pot fi valorificate ca potenţial cultural sau turistic. De asemenea, aducerea în lumină a importanţei şi unicităţii patrimoniului architectural orădean", a precizat Bogdan Hossu, directorul fundaţiei organizatoare.

În cadrul evenimentului, participanţii vor putea să afle detalii despre arhitectura şi istoria Palatului Veiszlovits şi a grădinii acestuia, fiind totodată invitaţi la spectacole de muzică şi teatru ale unor artişti orădeni. De asemenea, Ramona Novicov împreună cu studenţii ei de la arhitectură au pregătit o expoziţie de artă, care va cuprinde inclusiv relevee realizate de aceştia din urmă cu fostul Hotel Parc.

"Palatul acesta este cu totul special în context nu doar orădean, ci european. Arhitectura lui este eclectică, dar nu este destul să spunem asta. Suntem foarte multe influenţe din foarte multe stiluri, căci găsim aici elemente renascentiste, rococo, baroce, art deco, art nouveau, romantice", a spus criticul de artă Ramona Novicov, consultant ştiinţific în cadrul proiectului. "Sunt multe elemente de istorie a artei foarte preţioase şi prin tehnica lor de execuţie", a adăugat aceasta.

Deşi este monument istoric, clădirea Palatului Veiszlovits de pe strada Republicii, împărţită între mai mulţi proprietari, şi cu câteva spaţii aflate încă în litigii, se află în stare avansată de degradare. Se pare că, în viitor, acest lucru se va schimba. Potrivit Angelei Lupşea, directorul Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor, proprietarul părţii celei mai mari a clădirii, adică al fostului Hotel Parc, SC Business Investment, plănuieşte să desfăşoare lucrări de consolidare, iar apoi de reabilitare a faţadei, prin programul lansat de Primărie în acest sens.

De altfel, în cadrul proiectului care va avea loc în perioada 16-18 octombrie, organizatorii vor amplasa în locul plasei de pe clădire un mesh (foto) de 60 de metri lungime şi 5 metri lăţime care va evidenţia cum a arătat palatul în trecut şi cum va arăta după ce va fi reabilitat.

Totodată, din fondurile obţinute, va fi realizat un material video de prezentare a proiectului şi activităţilor care vor fi derulate în cadrul acestuia, precum şi 100 de DVD-uri cu prezentarea arhitecturii unicat a ansamblului şi cu spectacolele care urmează să se desfăşoare acolo în weekendul 16-18 octombrie.

Organizatorii promit că, în cazul în care vremea va fi favorabilă activităţilor în aer liber, spectacolele vor avea loc în grădina interioară a fostului Hotel Parc. În caz contrar, acestea se vor ţine în fostul restaurant aferent acesteia, intrarea fiind - în oricare din variante - gratuită.


Program:

Vineri, 16 octombrie 2015

18:00  Deschiderea festivă
18:00 Inaugurare expoziţie de artă cu tema "Patrimoniul Art Nouveau" – dr. Ramona Novicov, specialist şi critic de artă

18:30  Concert de cameră: Formaţia de Clarinet "Stadler"  (durata: 20 de minute); Formaţia de Alamă "Presto"  (durata: 25 de minute)

Sâmbătă, 17 octombrie 2015

17:00  Prezentarea patrimoniului cultural material şi imaterial
17:00 Expoziţie de artă –  dr. Ramona Novicov, specialist şi critic de artă
17:30  Shakespeare’s Love (durata spectacolului: 50 de minute). Regia: Elvira Platon-Rîmbu

Duminică, 18 octombrie 2015

17:00 Expoziţie de artă – dr. Ramona Novicov, specialist şi critic de artă
17:20 Orchestra de Cameră a Orchestrei Simfonice de Suflători Oradea (durata concertului:60 de minute). Dirijor: Székely István

18:30 Spectacol "Doctor fără voie" (durata spectacolului: 60 de minute). Regia: Şerban Borda

Află mai multe detalii despre Hotelul Parc din articolul "Oradea ieri, Oradea azi: Pe vremuri, Hotelul Parc era gazda vedetelor"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON