URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2017, 09:27

Episcopia greco-catolică şi-a inaugurat secţiunea din Muzeul Cetăţii cu o lansare de carte (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Evenimentul a fost deschis de directorul Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea, Angela Lupşea. Expoziţia este organizată pe două săli şi cuprinde 13 panouri informative. Pe acestea, cei interesaţi pot citi despre istoricul Episcopiei greco-catolice orădene (înfiinţată în anul 1777), despre episcopii săi, respectiv despre Şcoala Ardeleană şi şcolile greco-catolice din Oradea şi Beiuş.

Pe lângă aceste panouri, pot fi văzute cărţi de cult (cum ar fi Biblia de la Blaj din 1795), veşminte preoţeşti şi diferite alte obiecte liturgice de secol XVIII-XX.

"Prin această expoziţie i se recunoaşte bisericii greco-catolice ceea ce a fost (…) Alăturarea, aici, a expoziţiilor episcopiilor arată că suntem o mare familie", a precizat, în cuvântarea sa, episcopul Virgil Bercea.

Odată cu momentul inaugural, la Cetate a fost lansată o monografie a Episcopiei greco-catolice, "În slujba neamului", autor Silviu Sana. Cartea, redactată în limbile română şi engleză, a fost prezentată de Tiberiu Ciorba, muzeograf la Muzeul Ţării Crişurilor. "Cartea este o extensie a expoziţiei de aici şi indică legătura dintre biserica greco-catolică şi români", a spus acesta.

Autorul Silviu Sana a socotit drumul parcus de către Episcopie drept "un via crucis, o cale al crucii", dar care s-a sfârşit odată cu trecerea religiei greco-catolice în afara legii de către guvernul comunist. Lucrul la expoziţie şi volum a durat circa 2-3 ani, iar "munca de cercetare nu a fost deloc uşoară pentru că textele vechi cercetate trebuiau verificate cu atenţie", a completat Sana. De asemenea, acesta a arătat care au fost principalele probleme la care a căutat, prin această carte, să răspundă: ce este biserica greco-catolică, care îi sunt personalităţile şi evenimentele care i-au marcat trecutul, ce ne-a lăsat moştenire.

La finalul evenimentului, cei interesaţi au putut să-şi achiziţioneze volumul. Acesta a fost publicat la Editura Primus şi se va găsi în librării.

Printre participanți s-a numărat și episcopul romano catolic de Oradea László Böcskei, dar și numeroși oameni de cultură, preoți și mireni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
mda........
foarte mulți tineri .....
Postat 11 Martie 2017, 14:45 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON