URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2013, 14:26

Caritas Eparhial şi-a premiat cei mai activi voluntari din 2012 (FOTO)

Caritas Eparhial şi-a premiat cei mai activi voluntari din 2012 (FOTO) Pentru că s-a implicat în mai multe activităţi de voluntariat şi fiindcă a făcut-o constant anul trecut, Georgeta Finna a fost desemnată "Voluntarul anului 2012"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Caritas Eparhial a păstrat şi în acest an tradiţia şi a organizat, joi seara, în sala festivă a Liceului Greco-Catolic din Oradea, cea de-a şaptea ediţie a Zilei Voluntarului Caritas.

La eveniment au participat sute de voluntari şi apropiaţii acestora, dar şi Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, deputatul Florica Cherecheş şi Adina Pătroc din partea ASCO. "Este un moment în care încercăm să le mulţumim celor care realizează cât de important este să ne ajutăm unii pe alţii. De foarte multe ori în această muncă nu vom reuşi să le dăruim lucruri extraordinare celor pe care îi ajutăm, dar un surâs sau o mângâiere nu ne costă pe niciunul nimic", le-a spus preasfinţitul Bercea celor prezenţi.

La rândul său, părintele Olimpiu Todorean, preşedintele asociaţiei, a subliniat că, pe lângă mulţumirea că au ajutat pe cineva, unii dintre voluntarii Caritas Eparhial au fost, de-a lungul anilor, chiar angajaţi în organizaţie.

În 2012, în toate programele de ajutorare ale asociaţiei au activat 198 de voluntari, care au prestat în total un număr de 5.268 de ore. Joi seara, au fost acordate 13 premii pe activităţile Caritas Eparhial, şapte premii speciale, dar şi premiul "Voluntarul anului 2012".

Astfel, premiul "Cantina socială" s-a acordat întregii echipe de voluntari care pregăteşte şi serveşte mâncarea în fiecare celor săraci, la fel şi premiul "Centrul de zi Gabriele", unde alţi voluntari lucrează cu grupul de copii defavorizaţi ajutându-i să-şi facă temele şi învăţându-i diverse activităţi. Tot echipa a fost premiată şi în cadrul categoriei "Duşuri sociale", unde voluntarii îi primesc pe oamenii străzii şi le dau obiectele de igienă necesare, iar apoi haine curate.

Premiul "Bunul Samaritean", pentru aranjarea, sortarea şi distribuirea de haine curate nevoiaşilor, i-a revenit Vioricăi Florea, în timp ce "Prieteni pentru un zâmbet" s-a acordat tinerei Laura Puşcaş, care se maschează în clovn şi vizitează Spitalul de Copii.

 Premiul "Colecta de Paşti" l-a câştigat voluntarul Ioan Bodea, "Colecta de Crăciun" - Cornelia Vesea, "Campania 2%" (pentru distribuirea plicurilor cu formulare) - Georgiana Magda, "Promovarea Voluntariatului" - Consuela Iencea, "Strângerea de fonduri" - Mariana Man, premiul pentru disponibilitate, adică pentru cei care răspund prompt rugăminţilor asociaţiei, le-a revenit voluntarilor Darius Comes şi Petru Mărtinaş, în timp ce premiul pentru cel mai activ voluntar i-a revenit Iulianei Dejeu, pentru numărul de ore şi disponibilitatea cu care s-a implicat în programele Caritas Eparhial.

Tot în cadrul galei anuale, au primit premii speciale: Ioana Haniş - pentru dăruirea şi grija cu care s-a implicat în activităţi, Sora Veronica Demeter - pentru numărul mare de ore realizate în programul Bunul Samaritean, Mihaela Pantea - pentru consecvenţa cu care s-a implicat în programul Bunul Samaritean, dr. Ligia Pop - pentru sprijinul acordat asociaţiei, Ligia Negrea -: pentru dăruirea şi grija cu care s-a implicat în activităţi, Surorilor Franciscane Misionare ale lui Cristos: Gabriela, Kascia, şi Marianagela - pentru implicarea în activităţile Centrului Social şi Adina Pătroc (ASCO) - pentru direcţionarea voluntarilor spre asociaţie.

În final, întreaga sală a aplaudat-o pe tânăra Georgeta Finna, în vârstă de 20 de ani, care a fost desemnată "Voluntarul anului 2012" fiindcă s-a implicat în toate activităţile asociaţiei şi a făcut-o constant.

Pe parcursul evenimentului, spectatorii au asistat la mai multe momente artistice, printre care şi două dansuri puse în scenă de copiii îngrijiţi la centrul de zi "Gabriele", iar la final au cântat împreună cu invitata specială, Paula Seling, care i-a lăudat la rândul ei pentru orele depuse în ajutorarea celorlalţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Simplu
Cel mai simplu e in felul urmator: Mergeti pana la sediul asociatiei, pe strada Ep.Mihai Pavel, chiar poarta urmatoare dupa fosta biblioteca judeteana de la ora 08:00 pana la ora 15:00 Intrebati de Pr. Olimpiu Todorean sau d-na Adela Popa (Ghitulescu) si va vor ofereri toate informatiile necesare. Foarte laudabila initiativa dumneavoastra. Mult succes.
Postat 25 Ianuarie 2013, 17:57 de Flash
nu strica sa mai facem si noi MUNCA VOLUNTARA :)))
si eu vreau sa particip cum putem lua legatura cu aceasta FUNDATIE , ma intereseaza OBIECTIVELE .
Postat 25 Ianuarie 2013, 15:56 de si eu vreau
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON