URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Jos pălăria

'O sole mio': Orădenii i-au ovaţionat pe cei 10 tenori care le-au cântat arii din opere şi piese napoletane în curtea Cetăţii (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Nemaiîntâlnit în Oradea până sâmbătă seara, concertul susţinut de 10 tenori din tot atâtea ţări ale lumii în curtea Palatului Princiar al Cetăţii i-a făcut pe cei circa 1.000 de spectatori să ovaţioneze în picioare, după ce, în încheierea concertului ce a durat mai bine de două ore, tenorii invitaţi au interpretat celebre cântece napoletane, ca "Torna a Surriento", "Funiculì, Funiculà" şi, spre marea încântare a orădenilor, "O sole mio". 
Copacii ne privesc! La doar 14 ani, Ana Jarca a mobilizat elevi de la patru şcoli din Bihor să pună 'ochi' pe 500 de arbori (FOTO)
Oradea noastră
Dacă arborii ar avea ochi, oamenii s-ar înduioşa văzându-i şi nu i-ar mai tăia! Aşa speră Ana Jarca, o adolescentă din Oradea care, ajutată de o artistă din oraş, dar şi de elevi de la patru şcoli bihorene, şi-a dus la îndeplinire planul. 500 de copaci din Oradea şi Aleşd au primit perechi de ochi, cu care pot "vedea" cine îi ocroteşte şi cine îi batjocoreşte. BIHOREANUL vă spune povestea unei frumoase inițiative...
10 Iulie 2022, 09:37
Un monument al lui Gheorghe Șincai a fost ridicat în Slovacia, cu sprijinul episcopului orădean Virgil Bercea
Jos pălăria
Oficialități și reprezentanți ai Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, ai Bibliotecii Județene și ai Academiei Române au fost prezenți marți, 28 iunie, în Slovacia, la dezvelirea unui monument dedicat memoriei lui Gheorghe Șincai, unul dintre cei mai mari cărturari români.
03 Iulie 2022, 20:44
Salvatori oriunde și oricând. Doi pompieri din Bihor, primii urgentiști ajunși la un motociclist grav accidentat din județul Suceava (FOTO)
Știri Bihor
Doi pompieri din Bihor mobilizați în misiune la Siret, pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina, au intervenit prompt într-o altă operațiune de salvare. După prima tură de serviciu în vamă, cei doi s-au aflat întâmplător în apropierea unui accident rutier grav, așa că au fost primii salvatori care au acordat îngrijiri medicale unui motociclist.
03 Iulie 2022, 15:55
România, locul I pe națiuni la Olimpiada Balcanică de Matematică. Elevii care au obținut un punctaj record
Actual
Lotul olimpic al României a obținut un rezultat impresionant la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori: patru medalii de aur și două de argint. Grație lor, România a ocupat locul întâi în clasamentul pe națiuni, cu un punctaj record.
02 Iulie 2022, 15:41
Un tânăr de 22 de ani din Salonta, premiat la TIFF, după ce a făcut un film în orașul natal, cu actori din Oradea (FOTO)
Știri Bihor
Un tânăr în vârstă de 22 de ani din Salonta, Marian Fărcuț, a câștigat mențiunea specială la categoria scurtmetraj la cea mai recentă ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, după ce a prezentat un film realizat în orașul său natal, cu actori orădeni.
29 Iunie 2022, 20:23
Alexandru Tomescu a adus sunetul magic al viorii Stradivarius în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Renumitul violonist Alexandru Tomescu, cu a sa vioară Stradivarius Elder-Voicu, și cunoscutul chitarist Dragoș Ilie au conectat la muzică sute de oameni în centrul Oradiei, duminică seara, în cadrul turneului internațional „Paganini Magic”, care a debutat în orașul de pe Criș. Așa cum transmite și titlul evenimentului, programul a conținut lucrări de Paganini, care pe lângă un virtuoz al viorii, a fost și unul al chitarei. După cum a spus Tomescu în deschiderea concertului, compozitorul obișnuia să schimbe instrumentele la care performa în timpul concertului.
27 Iunie 2022, 00:11
Cine sunt zecistele din Oradea la Evaluarea Naţională. Toate vor să studieze la Gojdu (FOTO)
Știri Bihor
Dintre toţi elevii înscrişi la Evaluarea Naţională în Bihor, patru adolescente au strălucit, obţinând pe linie note maxime. Este vorba despre Jaqueline Blaga de la Liceul Greco Catolic Iuliu Maniu, Teodora Buda de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, Alexia Isdrăilă de la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu şi Alissa Borz de la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna. 
23 Iunie 2022, 18:55
Înotătorul David Popovici a devenit campion mondial la 17 ani! „România e mândră de tine”
Actual
Sportivul român David Popovici, în vârstă de numai 17 ani, a câştigat luni seara medalia de aur la Campionatele Mondiale de Nataţie de la Budapesta, în proba de 200 metri liber.
20 Iunie 2022, 19:40
Ajutor pentru refugiaţi: Fundații din Bihor le oferă ucrainenilor cursuri de limba română, consiliere psihologică şi activităţi recreative, cu sprijinul Marii Britanii (FOTO)
Știri Bihor
ONG-urile din Bihor continuă să sprijine refugiaţii ucraineni care locuiesc temporar în judeţul nostru, lansând noi proiecte care să ajute la integrarea acestora în societate, printre care se numără cursuri de limba română şi de limba engleză.
„Fii erou! Schimbă vieți!”. Eveniment sportiv caritabil în Oradea, pentru copii cu autism, ADHD, sindrom Down
Jos pălăria
Asociația Pyramid Learning Center (PLC) organizează sâmbătă, în parteneriat cu Asociația Pedalăm, Rotary Club Oradea Insignis și cu secția de polo a CSM Oradea, evenimentul sportiv caritabil denumit „Fii erou! Schimbă vieți!”, al cărui scop este strângerea de fonduri pentru activitățile desfășurate la PLC cu copii diagnosticați cu autism, ADHD, sindrom Down, întârziere în limbaj, întârziere în dezvoltare etc.
17 Iunie 2022, 11:55
Premieră în România: O linie electrică aeriană din Bihor a fost îngropată, pentru salvarea dropiilor, păsări amenințate cu dispariția (FOTO)
Știri Bihor
Liniile electrice aeriene reprezintă pentru oameni simbolul unei infrastructuri necesare. Însă, pentru dropia, specie de pasăre amenințată la nivel global cu dispariția, coliziunile cu acestea pot fi fatale. La Salonta, județul Bihor, o porțiune de 6 km de linie electrică aeriană a fost plasată sub pământ din acest motiv, o măsură de conservare în premieră pentru România.
De Cartea Recordurilor: Pianistul din Oradea Thurzó Zoltán a concertat pe Everest, la 5.325 de metri înălțime
Știri Bihor
Artistul orădean Thurzó Zoltán va fi, cel mai probabil, deținătorul unui record mondial pentru concertul la cea mai altitudine. Pianistul a susținut un recital de peste două ore în tabăra de bază de pe Muntele Everest, la o înălțime de 5.325 de metri. Recordul actual este deținut de o artistă din Marea Britanie, care în 2018 a cântat la 4.964 de m înălțime.
14 Iunie 2022, 08:50
Un star în devenire: Povestea impresionantă a lui Darius, micul orădean care a cucerit trofeul 'Românii au talent' (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Orădeanul care a cucerit "Românii au talent" va folosi cei 130.000 euro pentru a se perfecţiona în străinătate. La 14 ani, Darius Mabda se antrenează zilnic, ca şi cum ar merge la serviciu, visul său fiind să evolueze într-o trupă de balet de primă mână din Europa.
13 Iunie 2022, 11:02
'Viaţa e frumoasă şi în scaun rulant!': Persoane cu dizabilităţi din Oradea, modele pe catwalk în Piaţa Unirii (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
"Suntem egali în această societate, de aceea avem nevoie de oraşe adaptate pentru noi", a fost mesajul bihoreanului Iulian Stan, una dintre persoanele cu dizabilităţi care au defilat, marţi seară, pe un podium amenajat în Piaţa Unirii din Oradea în cadrul "Atipic Beauty". Evenimentul inedit a fost organizat de Magda Coman, un fotomodel din Bucureşti, care a rămas imobilizată în scaun cu rotile în urma unui accident rutier. Modelele în scaun rulant au fost însoţite pe catwalk de câteva personalităţi orădene. Printre invitați s-a numărat și fostul fotbalist Mihai Neșu.
08 Iunie 2022, 09:52
Modele în fotoliu rulant vor defila în centrul orașului, la Atipic Beauty Oradea 2022. Invitat special: Mihai Neșu
Timp liber
Piața Unirii din Oradea se va transforma marți seară într-un podium fastuos, cu prilejul evenimentului „Atipic Beauty Oradea 2022 by Magda Coman”. Pentru a demonstra că frumusețea este o atitudine, nu o stare fizică, 12 modele de viață, în fotoliu rulant, vor defila alături de personalități locale. Invitați speciali ai evenimentului vor fi Mihai Neșu și 12 copii cu dizabilități locomotorii.
06 Iunie 2022, 13:47
Ziua copiilor refugiați: Voluntari din Bihor au pus zâmbete pe fețele micuților ucraineni (FOTO)
Știri Bihor
Pentru o zi, copiii refugiați din Ucraina, alături de părinții lor, în Bihor, au uitat de ce au fugit din casele și școlile lor. Voluntarii mai multor ONG-uri din județ au organizat o mare petrecere pentru mai bine de o sută de copii, cu numeroase activități distractive.
06 Iunie 2022, 12:00
Maratonul artelor: Copii și adolescenți talentați, răsplătiți de Kiwanis Art Oradea (FOTO)
Educatie
Un adevărat maraton muzical a avut loc, sâmbătă, în pasajul Vulturul Negru, unde zeci de copii și adolescenți bihoreni talentați au cântat pentru cei curioși. Recitalurile s-au ținut în cadrul Maratonului artelor, un eveniment organizat de asociația Kiwanis Art Oradea, care recompensează elevii cu înclinații artistice. Interesant este și că premiile în bani pe care le-au primit câștigătorii maratonului au fost oferite de artiști orădeni care acum performează în străinătate.
05 Iunie 2022, 13:04
Un artist din Ucraina, coordonatorul unui proiect de pictură murală în Oradea. Alături de el, au pictat sute de copii români și ucraineni (FOTO)
Timp liber
Copiii refugiați din Ucraina în județul Bihor au sărbătorit, sâmbătă, alături de copii români, Ziua Internațională a Copilului. Ei au făcut împreună un desen de mari dimensiuni, care simbolizează importanța sprijinului în comunitate. Ghidul micuților a fost tot un ucrainean: Alexei Shkurat, un artist cu experiență, care a coordonat proiectul de pictură murală.
04 Iunie 2022, 18:44
Pompierii bihoreni, „salvatori” și pentru natură: Au adunat gunoaiele din județ (FOTO)
Știri Bihor
De-a lungul lunii mai, pompierii din Bihor nu s-au rezumat să intervină în situațiile de urgență, ci s-au implicat și în acțiuni pentru protejarea mediului înconjurător. Ei s-au alăturat Lunii Curățeniei și au adunat gunoaie aruncate în natură. În total, au strâns peste 100 de saci.
01 Iunie 2022, 13:10
Orădeanul Darius Mabda a câștigat „Românii au talent”! (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Orădeanul Darius Mabda a câştigat, vineri seară, concursul Românii au talent 2022, de la Pro TV.  Publicul a decis, iar în urma voturilor orădeanul este cel care a primit premiul de 120.000 de euro.
28 Mai 2022, 00:31
Top Hotel Awards 2022: Lotus Therm Spa & Luxury Resort din Băile Felix, declarat hotelul balnear al anului
Știri Bihor
Lotus Therm Spa & Luxury Resort, singurul hotel de 5 stele din stațiunea Băile Felix, a primit, pentru a treia oară, locul 1 la categoria Hotel of the Year for Balneary Tourism, în cadrul Top Hotel Awards 2022. „Suntem recunoscători și bucuroși să dăruim mereu un zâmbet tuturor celor care ne trec pragul”, au transmis reprezentanții resortului.
27 Mai 2022, 13:11
Ocoliți și ocrotiți! Afișele care au salvat mai mulți copaci din Oradea (FOTO)
Jos pălăria
Pe malul stâng al Crișului Repede, în zona Sovata, municipalitatea amenajează o pistă de alergare. Cunoscând obiceiul Primăriei de a defrișa orice pom îi stă în cale, un orădean a pus afișe pe mai mulți copaci, amintindu-le funcționarilor că arborii nu trebuie sacrificați. Demers cu folos...
Jos pălăria! După ce şi-au lăsat mizeriile pe Corso, elevii de la 'Ady Endre' au ieşit la măturat
Jos pălăria
Criticaţi de Bihorel că îi terorizează pe locuitorii de pe pietonala Republicii, în zona magazinului Terranova, prin faptul că fumează şi beau cafea, lăsându-şi chiştoacele şi resturile pe unde apucă, elevii de la Liceul Ady Endre din Oradea par să-şi fi învăţat lecţia. Zilele trecute, "înarmaţi" cu mătură şi chiar cu zâmbete pe faţă, aceştia au ieşit la curăţenie.
26 Mai 2022, 11:30
Revista Vestitorul împlinește 30 de ani de la reapariție
Jos pălăria
Publicată pentru prima dată în anul 1925, revista de cultură creștină greco-catolică „Vestitorul” împlinește acum 30 de ani de la reapariție. Evenimentul va fi sărbătorit în Sala Mare a Primăriei joi, de la ora 18, când vor vorbi despre trecutul și prezentul publicației episcopul greco-catolic Virgil Bercea, precum și Ioan F. Pop și preotul Olimpiu Todorean, redactor coordonator.
24 Mai 2022, 16:39
Fala, campioana: Un orădean și câinele său, recuperat dintr-o familie cu care nu s-a înțeles, au câștigat campionatul mondial (FOTO)
Știri Bihor
Orădeanul Alex Bondar și câinele lui, Fala, s-au întors cu medalia de aur de la Campionatul Mondial al Ciobăneștilor Belgieni, desfășurat recent în Grecia. Echipa din Oradea a ocupat locul întâi, dovedind abilități foarte bune de comunicare și agilitate. De altfel, echipa României a reușit o performanță la acest concurs: 4 din cei 6 câini participanți au fost premiați, iar țara noastră s-a clasat pe locul 4 în clasamentul general.
Mentor pentru educație: Un profesor de rromani din Bihor, laureat pentru excelență în educație (FOTO / VIDEO)
Educatie
Un profesor din Bihor este unul dintre cei zece dascăli laureați la cea de-a 12-a ediție a Premiilor Mentor, în care sunt premiați profesorii și antrenorii de excepție. Ionel Cordovan este profesor de limba rromani la școala din Ineu și, totodată, inspector școlar responsabil cu educația pentru această comunitate.
Permacultură urbană în Săcueni: În curtea Liceului Petőfi Sándor se amenajează o grădină comunitară (FOTO)
Educatie
Sub îndrumarea unui specialist în horticultură și ajutați de ecologiștii din asociația Ecotop, elevii și profesorii Liceului Teoretic Petőfi Sándor din Săcueni amenajează o grădină comunitară în curtea școlii. Până acum, au plantat 16 pomi fructiferi și 45 de arbuști și au amenajat straturi supraînălțate pentru legume și plante aromatice.
'O misiune nobilă': Peste 200 de vârstnici din Bihor, îngrijiți la domiciliu gratuit de Caritas Catolica (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Un număr de 223 de persoane cu vârste peste 65 de ani din Bihor, cu diferite boli sau chiar imobilizate la pat, au fost îngrijite la domiciliu gratuit de Caritas Catolica printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană.
12 Mai 2022, 21:00
Primul român care a urcat pe „vârful neatins” din Himalaya: Horia Colibășanu a cucerit al treilea munte ca înălțime de pe planetă
Actual
Alpinistul timișorean Horia Colibășanu a reușit o performanță importantă: a devenit primul român care a escaladat vârful Kangchenjunga (8586 m.), al treilea munte ca înălțime de pe planetă, fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor.
07 Mai 2022, 18:00
  3 4 5  7  9 10 11  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON