URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 15 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Jos pălăria

Caritas Eparhial şi-a premiat cei mai activi voluntari. Episcopul Virgil Bercea: 'Dumnezeu ne provoacă, ne cere să facem ceva...' (FOTO)
Jos pălăria
Sala festivă a Liceului Greco-Catolic a găzduit, joi seară, ediţia a XI-a a Zilei Voluntarului Caritas, în cadrul căreia au fost premiaţi cei mai activi voluntari ai asociaţiei de pe lângă Episcopia Greco-Catolică de Oradea. Premiul Voluntarul Anului i-a revenit tinerei Ioana Georgiana Popa, pentru "timpul, disponibilitatea, diversitatea activităţilor, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite".
Din elev corigent, student eminent: Cum a ajuns o tânără româncă dintr-un centru de plasament la Sorbona
Magazin
Poveste de viață surprinzătoare, în cazul unei tinere din România. Abandonată de părinţi într-un orfelinat, fata a fost salvată de un cuplu care a luat-o acasă şi a avut grijă de ea ca de propriul copil. Dacă atunci când a fost adoptată avea rezultate foarte slabe la învățătură, acum, tânăra este studentă la Sorbona şi lucrează la una din cele mai mari bănci din Franţa.
24 Ianuarie 2017, 22:50
Ziua Internaţională a Îmbrăţişărilor: Elevi şi studenţi orădeni au împărţit îmbrăţişări pe Corso (FOTO)
Educatie
Ca să marcheze Ziua Internaţională a Îmbrăţişărilor, studenţi de la Psihologie şi elevi ai Liceului Don Orione au ieşit, vineri dimineaţă, pe Corso, unde au împărţit îmbrăţişări gratuite trecătorilor. Iniţiativa au avut-o două liceence, care şi-au convins rapid colegii să le susţină.
Victorie în prelungiri, 101-91! Campioana României la baschet, CSM CSU Oradea, continuă în Cupele Europene (FOTO / VIDEO)
Știri Sportive
Victorie importantă, miercuri seară, în Arena Antonio Alexe! Baschetbaliştii de la CSM CSU Oradea au învins echipa Kataja din Finlanda după o repriză de prelungiri cu scorul de 101 la 91. Astfel, CSM CSU Oradea va continua în mod cert să joace în Cupele Europene. Vedeta meciului a fost americanul Martin Zeno, care a înscris 42 de puncte.
18 Ianuarie 2017, 22:53
Om de zăpadă categoria A, în Parcul Libertăţii
Jos pălăria
Orădenii care au trecut săptămâna trecută prin Parcul Libertăţii au putut remarca un nou decor realizat de florarii de la Florius Art. Profitând de ninsoarea căzută peste oraş, aceştia au făcut un om de zăpadă, dar nu oricum, ci „urcat” pe o motocicletă făcută din nuiele.
18 Ianuarie 2017, 13:59
Caritas Catolica le-a trimis haine groase şi saci de dormit nevoiaşilor din Săcuieni
Jos pălăria
Asociaţia Caritas Catolica a Episcopiei Romano-Catolice din Oradea îi ajută pe nevoiaşii din Săcuieni să treacă peste iarna grea. Reprezentanţii asociaţiei le-au dăruit acestora 55 de saci de dormit, precum şi paltoane, haine groase, şosete şi pături.
15 Ianuarie 2017, 16:38
Bihoreanca Domjan Boglarka, cea mai bună jucătoare de fotbal feminin a anului 2016 din Ungaria
Știri Sportive
Deşi pe plan local se zbate în anonimat, fotbalul feminin bihorean continuă să se remarce pe alte planuri. O tânără sportivă din Vadu Crişului, Domjan Boglarka, în vârstă de 20 de ani, a fost declarată jucătoarea anului 2016 în Ungaria!
12 Ianuarie 2017, 09:40
Orădenii au donat alimente, jucării şi bani pentru copiii din centrele de zi ale Caritas Eparhial
Jos pălăria
Orădenii care au vizitat Târgul de Crăciun din Piaţa Unirii nu s-au gândit doar la distracţie. Asociaţia Caritas Eparhial a anunţat că în cadrul acţiunii Bradul Copiilor a reuşit să strângă, de la vizitatorii târgului, alimente, jucării, haine şi aproape 4.000 de lei pentru copiii din centrele de zi înfiinţate de ONG-ul Episcopiei Greco-Catolice.
10 Ianuarie 2017, 10:52
Făuritorul din Dubai: Un absolvent al Universităţii orădene este inginerul anului în Dubai
Bihoreanul tipărit
Un orădean a fost desemnat inginerul anului în Dubai după ce a construit o fântână spectaculoasă în faţa Operei din capitala faimosului emirat arab. După ce acasă a contribuit la proiecte importante precum Aquapark-ul Nymphaea şi modernizarea Aeroportului orădean, Alin Epure s-a mutat la arabi, unde lucrează cu succes la mega-proiecte de construcţii, inclusiv la extinderea celui mai mare Mall din lume.
Pompierii bihoreni, alături de semeni: Opt familii şi 11 copii dintr-un orfelinat au primit pachete cu alimente de la militari
Știri Bihor
Ca şi cei mai sărmani dintre bihoreni să simtă bucuria sărbătorilor de iarnă şi să păşească în Noul An cu speranţă de mai bine, angajaţii unităţii şi subunităţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor au colindat judeţul cu donaţii. Opt familii, cu un total de 26 de copii, şi alţi 11 copii din orfelinate au primit astfel pachete cu alimente.
31 Decembrie 2016, 16:32
19.450 euro: Nato Charity Bazaar sponsorizează copiii instituţionalizaţi şi spitalul Marghita
Știri Bihor
Preşedinta Fundaţiei Nato Charity Bazaar, Katalin Schmidt, a înmânat vineri reprezentanţilor Fundaţiei Curcubeul Copiilor şi Spitalului Municipal Dr. Pop Mircea din Marghita cecurile prin care organizaţia de caritate le va finanţa în anul 2017 proiecte în valoare de 9.660 euro, respectiv 9.790 euro pentru achiziţionarea de mobilier şi aparatură medicală.
30 Decembrie 2016, 16:42
O forţă în sprijinul cetăţenilor: Jandarmii bihoreni au dus pachete unor familii sărmane
Jos pălăria
Dovedind că nu sunt indiferenţi la problemele semenilor şi spirit camaraderesc, jandarmii bihoreni au pregătit pachete de sărbători pentru cinci familii nevoiaşe. Oamenii legii le-au dus pachete cu alimente, toate cumpărate din donaţiile făcute de ei.
25 Decembrie 2016, 10:15
După ce au apărut în BIHOREANUL, trei liceeni cu poveşti deosebite vor primi burse de merit de câte 2.500 lei (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
După ce BIHOREANUL le-a spus poveştile deosebite, Paulina, o adolescentă surdă care urmează cursurile Colegiului Naţional "Iosif Vulcan", şi prietena ei cea mai bună, Xintia, care a învăţat pentru ea limbajul mimico-gestual, precum şi George, elev nevăzător care a intrat cu media 9,69 la Colegiul Eminescu, vor primi din partea unei asociaţii locale burse de merit în valoare de câte 2.450 lei.
22 Decembrie 2016, 15:55
Moşuleţii de la Liceul Greco-Catolic şi de la Don Orione au colindat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
Jos pălăria
La fel ca în fiecare iarnă, copiii din clasele Step by Step de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu şi preşcolarii de la grădiniţa Don Orione s-au deghizat în moşi în miniatură şi au ieşit la colindat. Primul pe care l-au urat a fost episcopul greco-catolic Virgil Bercea, care i-a răsplătit pe colindători cu bomboane de ciocolată.
21 Decembrie 2016, 16:55
Înotătoarea Huszar Ingrid a fost desemnată cea mai bună sportivă a clubului Crişul Oradea din anul 2016
Știri Sportive
Clubul Sportiv Crişul Oradea şi-a premiat cei mai buni sportivi din anul 2016. Cum cele mai multe medalii pentru acest club de tradiţie din Bihor au fost aduse de secţia de înot, primii trei sportivi ai clubului au fost desemnaţi din rândul înotătorilor. Cea mai bună sportivă de la CS Crişul în 2016 este Huszar Ingrid, fiica fostului viceprimar UDMR al Oradiei, Huszar Istvan.
21 Decembrie 2016, 14:27
Colind sub lumina girofarului: Pompierii orădeni au colindat în stradă (FOTO/VIDEO)
Jos pălăria
Ca în fiecare iarnă din ultimii trei ani, pompierii orădeni au colindat, marţi seară, în faţa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. Recitalul militarilor a fost îndelung aplaudat de spectatori, majoritatea colegi şi membri ai familiilor lor, şi a urmat după un moment special la care au participat copiii pompierilor: sosirea lui Moş Crăciun în unitate.
20 Decembrie 2016, 20:08
Au apropiat Crăciunul de sufletele bătrânilor: Elevi de la Dacia i-au colindat pe bunicii de la centrul Sfânta Elisabeta (FOTO)
Educatie
Elevii clasei a VI-a A de la Şcoala Gimnazială Dacia Oradea au dovedit că-i preţuiesc pe bunicii oraşului. Şcolarii au mers cu colinda la Centrul rezidenţial de îngrijire socială Sfânta Elisabeta, ducându-le şi daruri bătrânilor de aici.
20 Decembrie 2016, 19:35
Orădenii sunt aşteptaţi să doneze pentru Bradul Copiilor de la Caritas Eparhial
Jos pălăria
De la finalul săptămânii trecute, vizitatorii Târgului de Crăciun sunt aşteptaţi să se fotografieze cu rama campaniei Bradul Copiilor şi, în schimbul pozei, să doneze bani cu ajutorul cărora vor fi susţiute activităţile copiilor din centrele de zi ale Asociaţiei Caritas Eparhial.
20 Decembrie 2016, 18:00
Academia Română a premiat o lucrare realizată de specialişti ai Universităţii din Oradea
Educatie
Lucrarea "Crişana-Maramureş. Atlas geografic al patrimoniului turistic", coordonată de decanul Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport, Alexandru Ilieş, şi la care au lucrat 35 de specialişti, majoritatea universitari orădeni, a primit premiul "Simion Mehedinţi" al Academiei Române. Acesta este unul dintre premiile anuale pe care Academia le acordă.
20 Decembrie 2016, 12:32
Habitat pentru Umanitate Beiuş a sărbătorit 20 de ani de existenţă şi a primit donaţii de zeci de mii de euro (FOTO)
Știri Bihor
Membri ai asociaţiei, voluntari şi alţi invitaţi au sărbătorit, sâmbătă seară, 20 de ani de existenţă ai Habitat pentru Umanitate Beiuş, printr-o cină de binefacere care a cuprins mai multe momente artistice. Cu această ocazie, asociaţia a reuşit să adune 7.000 euro printr-o licitaţie caritabilă şi a primit, din partea altei asociaţii, o donaţie substanţială de 50.000 euro. Până în prezent Habitat pentru Umanitate Beiuş a ajutat mii de oameni să beneficieze de condiţii mai bune de locuit, din care 300 de familii sunt beneficiare ale unor locuinţe noi.
19 Decembrie 2016, 18:40
Primiţi cu colinda? Elevii din Spinuş au vestit Crăciunul, inclusiv în redacţia BIHOREANUL (FOTO/VIDEO)
Jos pălăria
Săptămâna Crăciunului a început bine în redacţia BIHOREANUL. Un grup de 15 copii din clasele 0-6 de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Spinuş au venit cu colinda, după ce au trecut pe la mai multe instituţii din municipiu. Micuţii colindă cu gândul la colegii lor mai sărmani, cărora, din banii adunaţi, le vor pregăti pachete de Crăciun.
Caritas Eparhial organizează o colectă de alimente pentru familii defavorizate
Jos pălăria
Caritas Eparhial organizează şi anul acesta colecta de alimente în două centre comerciale din oraş, mai precis în Era Shopping Park şi Selgros Cash & Carry, alimentele strânse urmând să fie împărţite familiilor defavorizate incluse în programele asociaţiei.
17 Decembrie 2016, 17:21
Spectacol caritabil de Crăciun: Se strâng bani pentru un centru Amia care să găzduiască tinerii ce ies din orfelinate
Jos pălăria
Cluburile orădene Leo Black Eagle şi Interact organizează sâmbătă, la Casa de Cultură a Sindicatelor, un spectacol de Crăciun, cu muzică, dans şi momente de magie. Un bilet costă 20 de lei, iar toţi banii strânşi vor fi donaţi fundaţiei Amia – Suflet de Copil, care vrea să construiască o casă în care să stea tinerii ce ies din orfelinate.
15 Decembrie 2016, 18:29
Crăciun fără granițe la Facultatea de Litere și Liceul Don Orione
Educatie
Joi, 15 decembrie, la Facultatea de Litere a Universității din Oradea s-a serbat într-un mod aparte Crăciunul. Studenții anului I de la profilul de limba și literatura germană, îndrumați de lector univ. dr. Orlando Balaș au oferit colegilor și profesorilor lor un spectacol inedit prin care au cinstit această importantă sărbătoare creștină.
15 Decembrie 2016, 18:09
Apel la bunătate. Caritas Catolica îi îndeamnă pe orădeni să doneze pentru ca nevoiaşii să primească o masă caldă
Știri Bihor
În urma colectei anuale din duminica cea mai apropiată a sărbătorii Sfânta Elisabeta, Caritas Catolica a reuşit să adune destui bani astfel încât să mărească numărul persoanelor nevoiaşe care primesc zilnic o masă caldă din partea asociaţiei de la 35 la 68, apelând însă în continuare la persoanele şi companiile care ar putea face un gest caritabil şi ar putea asigura masa caldă şi altor astfel de persoane.
14 Decembrie 2016, 19:02
Huszár Ingrid a stabilit un nou record național, la Campionatul Europei Centrale la înot din Slovacia
Știri Sportive
Tânăra sportivă orădeană Huszar Ingrid s-a făcut remarcată şi la întrecerile Campionatului Europei Centrale la înot, care s-a desfăşurat în Slovacia la Kosice, unde a participat cu lotul naţional. Înotătoarea clubului Crişul a ocupat locul IV în probele de 100 şi 200 metri bras la o categorie mai mare cu un an decât vârsta ei şi, în acelaşi timp, a stabilit un nou record naţional la 50 metri bras.
13 Decembrie 2016, 12:13
Ajutați-l pe Vladimir! Meci caritabil între juniorii şi stelele poloului orădean
Știri Sportive
Clubul Sportiv Progress Oradea, în colaborare cu Asociația Vladimir Angelman și Clubul Lions 22 Oradea vor organiza pe 22 decembrie, la Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu, cea de-a doua ediție a meciului de polo caritabil de Crăciun între echipele Progress Oradea, formată din juniorii clubului organizator, și Stelele poloului orădean, o selecționată formată din foști și actuali sportivi, care au adus prestigiu municipiului orădean. Evenimentul are ca scop strângerea de fonduri necesare recuperării lui Vladimir, un copil născut cu un sindrom rar, numit Angelman.
12 Decembrie 2016, 11:27
Pe scena stelelor: O orădeancă a debutat la Opera Metropolitană din New York, în faţa a 4.000 de spectatori
Bihoreanul tipărit
Cu o voce naturală, "mică" pentru spectacolele de operă, dar pură, o orădeancă a demonstrat că şi în artă obstacolele pot fi depăşite prin muncă şi încăpăţânare. Aproape necunoscută în oraşul natal, Brigitta Kele a debutat luna trecută pe una dintre cele mai prestigioase scene ale lumii, la doar patru ani de la prima ieşire dincolo de hotare. Şi-a imaginat că va tremura de emoţii în faţa celor 4.000 de spectatori, dar după premieră spune că a reuşit să se simtă ca acasă... Soprana Brigitta Kele a obţinut rolul exuberantei Musetta din opera "Boema" a lui Giacomo Puccini, într-o super-producţie regizată de faimosul Franco Zefirelli.
10 Decembrie 2016, 10:34
Companiile orădene au donat peste 105.000 de lei pentru proiectele unor tineri cu iniţiativă
Știri Bihor
Oamenii de afaceri care au participat, joi seara, la Gala Responsabilităţii Sociale Corporative, unii dintre ei fiind premiaţi pentru implicarea lor în diverse activităţi ale comunităţii, au donat peste 105.000 lei pentru proiectele selectate în cadrul programului Bursa Talentelor, desfăşurat de Fundaţia Comunitară Oradea, sprijinind, totodată, şi alte cauze.
09 Decembrie 2016, 19:01
'O cană de fericire', la Târgul de Crăciun
Jos pălăria
Proiectul caritabil "O cană de fericire", susţinut de Rotaract Club Oradea, se desfăşoară şi anul acesta. La o căsuţă instalată la Târgul de Crăciun, orădenii sunt invitaţi să facă donaţii primind în schimb vin fiert, ciocolată caldă, ceai sau cafea. Banii adunaţi vor ajunge la Centrul de zi "Prietenia" din Popeşti, frecventat de copii din medii defavorizate.
04 Decembrie 2016, 16:12
 < Pagina precedentă 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)
 • Omagiu şi miting: Protestatarii orădeni l-au comemorat pe Regele Mihai, iar apoi au manifestat împotriva Guvernului PSD-ALDE (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON