URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Jos pălăria

Tineri din Oradea, instruiți cum să fie buni voluntari, în Săptămâna Națională a Voluntariatului (FOTO)
Educatie
Voluntarii din Oradea au marcat Săptămâna Națională a Voluntariatului. Tineri din două licee locale au fost instruiți cum să facă bine pentru cei din jurul lor, iar voluntarii au mers apoi în Spitalul de Recuperare din Băile 1 Mai, unde au făcut ateliere de terapie recreativă și prin artă cu copiii bolnavi.
24 Mai 2023, 17:55
Se mișcă bine! Palatul Copiilor Oradea a cucerit zeci de medalii la concursul de gimnastică și dans „Floare de Lotus” (FOTO)
Educatie
Oradea a găzduit, în weekend, a XII-a ediție a Concursului regional de gimnastică aerobică și dans „Floare de Lotus”, la care au participat peste 330 de copii din toată țara. Gimnastele și dansatoarele care participă la cursurile Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea au dovedit că se pricep, luând acasă zeci de premii, din care aproape 30 pentru locul fruntaș al clasamentului.
09 Mai 2023, 19:40
Studenți din Oradea, premiați de Ministerul Cercetării
Educatie
Mai mulți studenți ai Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică din cadrul Universității orădene se regăsesc pe lista premianților la prima ediție a programului de burse și premii „Henri Coandă”, derulat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Tinerii din Oradea au fost selectați grație rezultatelor obținute la un concurs internațional de robotică și vor primi, fiecare, câte 6.000 de lei.
08 Mai 2023, 14:45
Donație importantă pentru Biblioteca Județeană din Bihor: Peste 9.000 de volume oferite de Federația Comunităților Evreiești (FOTO)
Timp liber
Colecțiile Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai din Oradea s-au îmbogățit cu 207 titluri de cărți scrise de autori evrei sau despre personalități ale acestei comunități, istoria ori cultura evreiască. În total, 9.370 de exemplare, toate oferite cadou de Federația Comunităților Evreiești și pe care biblioteca bihoreană le distribuie în tot Bihorul.
Un tânăr din Oradea a fost ales președintele celei mai puternice organizații studențești din Europa. Ce ambiții are noul șef al Uniunii Studenților Europeni
Știri Bihor
Fost lider al elevilor din Bihor și apoi al celor din toată țara, iar ulterior președinte al celei mai mari organizații studențești din România, orădeanul Horia Onița și-a adăugat în CV o nouă funcție importantă. Tânărul a fost ales președinte al Uniunii Studenților Europeni, cea mai puternică organizație studențească de pe continent.
07 Mai 2023, 19:15
Mini Chef: Târg de dulciuri în scop caritabil, la o grădiniță din Oradea (FOTO)
Educatie
Ce și-ar fi putut dori mai mult copiii de la Grădinița 25 din Oradea, decât să fie înconjurați de dulciuri timp de trei zile? Instituția de învățământ a organizat un târg de dulciuri în scop caritabil, iar banii strânși au ajuns la o adolescentă din Oradea, bolnavă de leucemie.
28 Aprilie 2023, 12:45
Concerte interactive la Filarmonica Oradea, unde copiii îl pot „întâlni” pe compozitorul Dvorak, jucat de Bob Rădulescu
Timp liber
Copiii au ocazia să descopere o „lume nouă”, din universul muzicii culte, să participe la un concert atractiv și să-l „asculte” pe compozitorul Antonín Dvořák, în interpretarea lui Bob Rădulescu și a lui Herman Ferenc, atât în limba română, cât și în limba maghiară. Evenimentul „Un european la New York” este unul interactiv, care va îmbina muzica cu textul vorbit, și va avea loc la începutul lunii mai, la Filarmonica orădeană.
25 Aprilie 2023, 21:15
Fil Nouveau - Feel Young: tinerii pot concerta alături de Orchestra Filarmonicii Oradea
Educatie
Tinerii artiști instrumentiști din România mai au câteva zile la dispoziție să se înscrie în proiectul cultural Fil Nouveau-Feel Young, pentru a concerta alături de Orchestra Filarmonicii Oradea în stagiunea estivală. Selecția se va realiza în urma unei audiții organizate în format online, după depunerea dosarului de candidatură, până la data limită de 28 aprilie 2023.
25 Aprilie 2023, 19:07
Plantați de dor: Oradea are o mini-pădure în memoria unor oameni dragi, trecuți în neființă (FOTO)
Știri Oradea
O inițiativă inedită care se datorează fostei jurnaliste Melania Medeleanu a prins rădăcini la Oradea. La capătul parcului Salca au fost plantați 100 de mesteceni, fiecare în memoria unei persoane decedate. Mini-pădurea, care are în centru un arbore din specia Ginkgo biloba, supranumit arborele vieții, a fost inaugurată joi, când orădenii care au donat bani pentru plantarea copacilor au prins de tutorii acestora plăcuțele cu numele celor dragi, pe care nu vor să-i uite.
Jos pălăria! Locuitorii unui bloc din Oradea au întâmpinat Paștele cu decorațiuni de sezon (FOTO)
Jos pălăria
Locatarii unui bloc de pe strada Predeal, de lângă Piața Rogerius, întâmpină sărbătorile pascale cu decorațiuni de sezon. Anvelope vopsite în culorile drapelului românesc au fost umplute cu flori și figurine în formă de ouă colorate.
16 Aprilie 2023, 14:00
„Mai există copii care nu știu ce înseamnă un tort!”: Cadouri de Paști de la Pro Bambini pentru copiii din Bihor (FOTO)
Știri Bihor
Peste 100 de copii care provin din familii cu venituri reduse au primit cadouri de Paști de la asociația Pro Bambini. Micuții au petrecut câteva ore de distracție la un spațiu de joacă din Oradea, unde au mâncat pizza și tort, iar apoi au mers acasă încărcați cu alimente și dulciuri. O voluntară implicată în acțiune a mărturisit că a înțeles ce greu o duc unii copii abia când un micuț a întrebat-o ce este un tort.
12 Aprilie 2023, 13:40
Daruri pentru bihorenii din cătune izolate: Membrii West Alpine Off Road au dăruit cadouri familiilor nevoiașe din Bulz (FOTO)
Știri Bihor
Un grup de pasionaţi de maşini și trasee off-road, membri în Asociaţia West Alpine Off Road, au colindat, zilele trecute, zonele izolate ale comunei Bulz, pentru a aduce zâmbete pe buzele copiilor şi adulţilor din familii nevoiaşe care locuiesc în zonă.
07 Aprilie 2023, 16:00
Burse de câte 2.000 de lei, pentru 10 elevi din Bihor
Educatie
Zece elevi bihoreni cu rezultate bune la învățătură și care se implică în activități de voluntariat vor primi, în acest semestru de școală, o bursă de studiu în valoare de 2.000 de lei. Banii sunt asigurați de Asociația Pro Bambini din Oradea, care de ani buni sprijină elevii silitori.
04 Aprilie 2023, 11:00
„Iubește, acceptă, susține”: Flashmob de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului (FOTO)
Jos pălăria
Un flashmob de câteva minute a întrerupt duminică, 2 aprilie, activitatea din centrul comercial Lotus. Zeci de elevi ai Corului Don Orione, însoțiți de un cvartet de coarde, s-au implicat pentru a atrage atenția asupra autismului, o afecțiune care afectează din ce în ce mai mulți copii și adulți din întreaga lume. Evenimentul „Iubește, acceptă, susține” a fost organizat de Asociația Umanitară Autism Oradea pentru a marca Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.
03 Aprilie 2023, 12:50
Jos pălăria! Invitaţie la bun-simţ pentru proprietarii de câini din Oradea
Jos pălăria
Asociaţia iubitorilor de câini din Oradea încearcă, în mod voluntar, să îi educe pe stăpânii de patrupede.
01 Aprilie 2023, 14:47
Minunea de la ATI: Un tânăr din Oradea căruia i-au cedat mai multe organe de la o banală amigdalită a fost salvat de medicii din Cluj, după 22 de operații și 80 de transfuzii! (VIDEO)
Știri Bihor
Deznodământ spectaculos pentru Tudor Oravicean, un tânăr de 37 de ani din Oradea care, la începutul acestui an, a ajuns în stare foarte gravă la Spitalul Județean din Cluj, de la o banală amigdalită bacteriană. Din cauza infecției, mai multe organe îi cedaseră pe rând, a stat 8 săptămâni la Terapie Intensivă, a avut nevoie de 22 de operații, de 80 de transfuzii și 250 de ore de filtrare a toxinelor din sânge, dar până la urmă a fost vindecat și externat în cursul zilei de vineri. Medicul său curant este tot orădean.
31 Martie 2023, 22:35
Fără antrenor și sponsor, o asistentă medicală din Bihor a obţinut medalia de aur la Campionatul Mondial de atletism masters (FOTO)
Știri Bihor
Asistenta medicală bihoreană Anca Iuga, în vârstă de 35 de ani, s-a întors marţi din Polonia cu o medalie de aur. Ea a participat la Campionatul Mondial de atletism masters, la proba cros country, unde împreună cu echipa ei formată din alte două românce a reuşit să se claseze pe locul I la categoria +35 de ani.
29 Martie 2023, 13:35
Studente din Oradea, premiate la un concurs internațional din Londra
Educatie
Două studente ale Facultății de Arte din Oradea au obținut o performanță internațională. Adalia Bodog și Rebeca Bălaj au câștigat locul III la Concursul Internațional de Interpretare Instrumentală „London Classical Music Competition”, unde au concurat la categoria „Tineri artiști”, secțiunea pian la patru mâini.
28 Martie 2023, 18:00
Jos pălăria! Studenții unei facultăți din Oradea au croit plăpumi pentru sărmani și copii cu dizabilități (FOTO)
Știri Bihor
Mai mulți copii cu dizabilități și persoane cu posibilități financiare reduse vor primi plăpumi confecționate de studenții și masteranzii Departamentului de Textile, Pielărie și Management Industrial de la Universitatea Oradea. Anul trecut, seturile de pat realizate de studenții orădeni au ajuns în Ucraina.
22 Martie 2023, 14:13
Au plantat și au cântat cu Direcția 5! Concert surpriză pentru cei peste 2.500 de voluntari care au făcut „o pădure de la zero” în Bihor (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Peste 2.500 de voluntari s-au adunat, sâmbătă dimineață, la marginea satului bihorean Leș, unde au sădit o pădure de la zero. Elevi și profesori, angajați din companii, instituții și ONG-uri, mulți însoțiți de familii, au sădit peste 25.000 de puieți pe un teren degradat, creând astfel o moștenire verde pentru generațiile viitoare. Organizatorii au pregătit și o surpriză pentru ei: la finalul acțiunii voluntare, îndrăgita trupă Direcția 5 a ținut un concert, chiar în mijlocul lor.
O nouă performanţă pentru orădeanca Giulia Popa: A câştigat turneul J60 de la Adazi, din Letonia!
Știri Sportive
Cu un parcurs perfect, fără să piardă vreun set, tânăra sportivă orădeană Giulia Safina Popa a reuşit o performanţă frumoasă în această săptămână, terminând pe primul loc la turneul J60 de la Adazi, din Letonia. Sportiva de la clubul CSM a venit din calificări, dar a învins tot ce i-a venit în cale, câştigând clar toate meciurile, inclusiv finala.
18 Martie 2023, 08:52
Rockeri specimen: O trupă de tineri rockeri din Oradea câștigă fani printre colegii de generație (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
O nouă trupă de tineri rockeri din Oradea ia avânt și îi „magnetizează” pe colegii de generație. Formată din puști talentați care își creează singuri piesele din repertoriu, Specimenul 45 a reușit ca în numai doi ani de la înființare să atragă sute de „specimene”, așa cum își numesc fanii, și chiar să cânte în deschiderea unor trupe consacrate.
17 Martie 2023, 18:31
Inima din inima orașului: Orădenii pot trimite capace la reciclare, în scop caritabil (FOTO)
Știri Oradea
Cu ocazia Zilei Globale a Reciclării, sărbătorită anual pe 18 martie, elevii Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu le arată orădenilor că reciclarea deșeurilor din plastic merită efortul lor. În Parcul 1 Decembrie, a fost amplasat un recipient în formă de inimă, unde elevii au pus capace de PET-uri și îi invită și pe oamenii mari din oraș să facă la fel. Profitul obținut din reciclare va fi folosit pentru ajutorarea unor copii bolnavi.
Un artist plastic de 69 de ani, student la Universitatea din Oradea: „Nu-mi mai folosește la nimic, dar am învățat atât de mult!”
Educatie
Universitatea din Oradea are un student atipic. Emeric Siszer are 69 de ani, este artist plastic de o viață întreagă, iar acum studiază Arte Vizuale în orașul de pe Crișul Repede. „Îmi pare foarte bine că sunt student. Vreau să aplic, în viața mea de artist, tot ce am învățat aici, la Universitatea din Oradea”, explică studentul.
16 Martie 2023, 12:19
Adolescentă din Oradea, discurs dedicat copiilor în Consiliul Drepturilor Omului al ONU (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Amelia Chiană, o adolescentă din Oradea în vârstă de 17 ani, a reprezentat România în cadrul evenimentului dedicat Zilei anuale a Drepturilor Copilului, organizat vineri de Consiliul Drepturilor Omului al Organizației Națiunlor Unite (ONU). Tânăra, primul copil din țara noastră care a participat la o asemenea întâlnire, a vorbit despre importanţa respectării minorilor în spaţiul online.
Opt femei de 8 Martie: Caritas Eparhial din Oradea prezintă portretele ucrainencelor care îşi ajută semenii în oraş
Știri Bihor
"Din persoane vulnerabile, beneficiare ale serviciilor sociale locale, astăzi ele sunt cele care oferă ajutor semenilor afectaţi de aceeaşi suferinţă". Aceasta este descrierea a opt ucrainence, care de câteva luni își ajută semenii lucrând ca voluntare, portretizate de Caritas Eparhial cu ocazia zilei de 8 Martie.
06 Martie 2023, 19:50
Gala voluntarilor ISU Bihor: Un tânăr a adunat 62 de zile și nopți de voluntariat într-un singur an! (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Pentru prima oară, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor a organizat o gală dedicată voluntarilor din programul „Salvator din pasiune”, în cadrul căreia cei mai activi voluntari din ultimii ani au fost premiați. Recordul îl deține un tânăr care a strâns 1.498 de ore de voluntariat într-un singur an. Dacă orele ar fi însumate, ar însemna că 62 de zile și nopți, adică două luni fără întrerupere, a lucrat alături de salvatorii SMURD.
Îmbrățișate de bunici: Balerinele de la o școală din Oradea au dansat într-un azil de vârstnici (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
De 1 martie, opt balerine ale şcolii Anette Classic Dance din Oradea au umplut de bucurie mai mulţi bunici care trăiesc în azilul Vasiliada din oraş. Fetele au dansat şi le-au oferit mai multe felicitări colorate.
02 Martie 2023, 20:34
Elevi din Ștei, premiați la competiția de robotică First Tech Challenge România
Educatie
O echipă de robotică de la Colegiul Național Avram Iancu Ștei a obținut locul 10, din 91 de echipe participante, la concursul First Tech Challenge România, care presupune proiectarea, construirea și programarea unui robot. De asemenea, elevii bihoreni au primit și premiul special al juriului.
28 Februarie 2023, 12:30
Fetița de 9 ani din Oradea care i-a impresionat pe jurații de la „Românii au talent”. Momentul Taniei (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
În vârstă de doar 9 ani, Tania Demian a cucerit juraţii show-ului „Românii au talent”. În ediția difuzată vineri seara, micuța orădeancă a prezentat un moment de balet și dans contemporan, reușind, cu mișcări grațioase și totodată dificile, să-și asigure prezența în etapa următoare a concursului. 
25 Februarie 2023, 00:45
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON