URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce vrem în Piaţa Ferdinand? Dacă dorim un parc, putem să arăm zona din faţa Teatrului şi mai punem vreo 20 de tuia. Aşa vom avea şi noi un Tuileries, ca parizienii. E drept că, potrivit propunerii Primăriei, va dispărea vegetaţia, dar la 50 de metri avem lunca Crişului, pentru cei dornici de umbră şi de clorofilă. Sau nu contează proiectul propriu-zis, ci doar şansa de a-i pune nişte tălpi lui Bolojan, pe un nou câmp de luptă?
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Pe drumul european din faţa mea există o lucrare ce nu se mai termină. Un pod stă eviscerat de câţiva ani, cu circulaţia curgându-i doar pe o bandă. Un semafor temporar, ce tinde să se permanentizeze, dă verde alternativ şoferilor. Chiar în faţa mea se face roşu, aşa că opresc şi eliberez banda pentru cei din faţă. Cel din spate face la fel, dar următorii şapte au o altă părere despre viaţă şi ne depăşesc în coloană.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?






De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Jos pălăria

Împreună facem bine! Ajutaţi-l pe Daniel, un orădean cu picioarele amputate, să se mute la parter
Jos pălăria
Vineri seara, orădenii dornici să sprijine o cauză caritabilă pot participa la evenimentul „Împreună facem bine!”. El îşi propune să îl ajute pe Daniel Szilaghi, un bărbat căruia i s-au amputat ambele picioare şi care e nevoit să urce şi să coboare în mâini de la apartamentul său de la etajul 3. Organizatorii îşi propun să strângă banii necesari pentru ca orădeanul să se poată muta la parter.
28 Martie 2017, 15:39
Jos pălăria: Angajaţii florăriei Florius Art înfrumuseţează Parcul Libertăţii (FOTO)
Jos pălăria
Angajaţii florăriei Florius Art din Parcul Libertăţii îşi continuă voluntariatul. După ce în anii trecuţi au plantat lalele în scuarurile din jurul chioşcului, zilele trecute florarii au completat zonele de unde bulbii au dispărut. 
Susţinători de talente: Tinerii din clubul Rotaract organizează un bal caritabil pentru a le cumpăra instrumente muzicale elevilor de la Liceul de Artă
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi din nou la bal spre sfârşitul acestei prime luni de primăvară. De data aceasta, însă, distracţia are un scop caritabil. Cunoscuţi pentru felul în care sprijină comunitatea, membrii clubului Rotaract, toţi cu vârste de până la 30 de ani, au lansat un nou proiect şi se bazează pe ajutorul orădenilor pentru a-l duce la capăt, organizând balul caritabil "Sunetul Talentului". Sumele strânse de la participanţi vor fi folosite pentru a cumpăra instrumentele necesare unor - de ce nu? - viitori muzicieni de seamă.
25 Martie 2017, 11:32
O tânără din Oradea este asistentul social al anului în domeniul incluziunii sociale
Jos pălăria
O angajată a Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea a fost desemnată asistentul social al anului în domeniul incluziunii sociale şi economie socială la Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţă Socială care a avut loc săptămâna aceasta la Ateneul Român din Bucureşti. Este vorba despre Ioana Ostahie, asistent social la cantina Caritas Eparhial, unde oamenii nevoiaşi primesc zilnic o masă caldă.
23 Martie 2017, 12:39
Flori, fete şi băieţi: Zeci de orădeni au plantat crizanteme, muşcate şi panseluţe pe malul Crişului (FOTO/VIDEO)
Jos pălăria
Zeci de voluntari, cei mai mulţi dintre ei angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri şi elevi de şcoală generală din oraş, au animat, marţi la prânz, promenada de pe malul drept al Crişului Repede, între podurile Ferdinand şi Decebal. În urma unui apel pe Facebook, voluntarii au plantat flori în jardinierele de pe mal.
30.000 de lei strânşi la Balul Lions pentru tratamentul copiilor bolnavi din Oradea (FOTO)
Jos pălăria
Membrii cluburilor Lions din Oradea au organizat, la finalul săptămânii trecute, o nouă ediţie a balului anual de caritate în cadrul căruia, în urma unor licitaţii, s-au strâns circa 30.000 de lei. Banii vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de camere implantabile pentru copiii bolnavi de cancer de la Spitalul Municipal şi pentru susţinerea taberei pentru copii cu diabet care reuneşte micuţi din judeţele Bihor, Satu Mare şi Timiş.
21 Martie 2017, 11:47
Cu ochi albaştri şi sânge 'verde': Angajaţi ai SRI Bihor au plantat copaci la Remeţi (FOTO)
Știri Bihor
În prima săptămână a "Lunii Plantării Arborilor" organizată de Direcţia Silvică Bihor, în Bihor au fost sădiţi puieţi pe mai bine de două hectare, în zonele Hidişel şi Remeţi. Voluntarii care au mers la plantări au fost profesori şi elevi orădeni, dar şi 20 de angajaţi ai SRI Bihor.
Cătălina Ponor a câştigat două medalii de aur la Cupa Mondială de la Baku
Știri Sportive
Gimnasta Cătălina Ponor se întoarce cu două medalii de aur de la Cupa Mondială de la Baku. Cătălina, care anul acesta împlineşte 30 de ani, a fost câştigătoare la bârnă şi sol.
19 Martie 2017, 14:00
Înainte de Paşte, Caritas Eparhial colectează alimente pentru oameni aflaţi în situaţii delicate
Jos pălăria
Asociaţia Caritas Eparhial organizează şi anul acesta colecta de alimente de Paşte în două centre comerciale din oraş. Alimentele strânse în urma acestei acţiuni le vor face sărbătorile mai frumoase familiilor celor peste 80 de copii care frecventează programele asociaţiei greco-catolice, precum şi orădenilor care mănâncă în fiecare zi la cantina socială.
16 Martie 2017, 10:10
Pentru un râu curat: 130 de voluntari au adunat 550 de saci de gunoaie din apa şi de pe malurile Crişului Repede (FOTO/VIDEO)
Jos pălăria
De Ziua Internaţională a Râurilor, aproximativ 130 de voluntari au făcut, voluntar, curăţenie în apa şi pe malurile Crişului Repede, între podurile Decebal şi Densuşianu. În total, voluntarii au umplut 550 de saci, de 100 de litri cei mai mici, semn că râul Oradiei se îneacă în multe gunoaie.
Voluntari pentru natură: Comisarii Gărzii de Mediu şi elevii din Biharia au plantat 100 de copaci (FOTO)
Educatie
Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au sărbătorit ziua instituţiei în care lucrează în avans şi în aer liber. Alături de elevi de clasă primară de la Şcoala Gimnazială Szalardi Janos Sălard, comisarii au plantat 100 de copaci pe un teren aflat în apropierea râului Barcău, între Sălard şi Sântimreu.
13 Martie 2017, 18:09
Marghita Band: O trupă de prieteni animă peisajul gri al evenimentelor culturale din micul orăşel bihorean
Bihoreanul tipărit
O trupă de prieteni din Marghita şi-a asumat misiunea să anime peisajul gri al evenimentelor culturale din orăşelul cu 16.000 de locuitori. În loc să se lamenteze că târgul lor e locul unde nu se întâmplă nimic, melomanii marghiteni - oameni de afaceri, profesori, economişti - organizează pe banii lor concerte cu Iris, Nightlosers ori Mike Godoroja, lăsând intrarea liberă tuturor curioşilor.
12 Martie 2017, 10:07
Larisa Florian a cucerit aurul la Grand Slam-ul de judo de la Baku, din Azerbaidjan!
Știri Sportive
Sportiva orădeană Larisa Florian s-a situat pe primul loc, adjudecându-şi astfel medalia de aur la întrecerile probei feminine de 52 kg de la Grand Slam-ul IJF World Judo Tour, desfăşurat la Baku, în Azerbaidjan. Sportiva de la CSM Liberty a învins-o în finală pe Reka Pupp din Ungaria.
11 Martie 2017, 17:59
ASCO a premiat cei mai dedicaţi voluntari din Oradea, între care şi un tânăr cu autism (FOTO)
Știri Bihor
Câţiva dintre cei mai activi voluntari din domeniul social au fost premiaţi, miercuri seară, de Administraţia Socială Comunitară Oradea. Între premianţi s-a numărat şi un tânăr în vârstă de 25 de ani, cu autism, care de trei ani face voluntariat la Caritas Catolica.
02 Martie 2017, 10:56
Orădeanul Horia Trempe-Cotuna, cel mai tânăr campion naţional de tir cu arcul din România! (FOTO)
Știri Sportive
La numai 6 ani, Horia Trempe-Cotuna, legitimat la Clubul Sportiv "Redpoint" Oradea, a stabilit un nou record naţional: este cel mai tânăr campion naţional din toată istoria tirului cu arcul din România! El a fost desemnat campion naţional la categoria copii compound la recentul Campionat Naţional pentru copii şi cadeţi desfăşurat la Deva.
01 Martie 2017, 09:33
Dragobetele şi iubirea faţă de semeni: Elevii de la Traian Vuia au donat bani pentru o tabără a copiilor sărmani
Educatie
Elevii Colegiului Tehnic Traian Vuia au sărbătorit Dragobetele îmbrăcaţi în costume populare şi confecţionând mărţişoare. Liceenii au cumpărat apoi mărţişoare făcute de colegii lor şi au decis să doneze toţi banii astfel strânşi, 970 de lei, unei fundaţii care va organiza o tabără pentru copiii săraci.
25 Februarie 2017, 17:45
Performanţă istorică la polo: CSM Digi Oradea s-a calificat în finala LEN Euro Cup! (FOTO / VIDEO)
Știri Sportive
Poloiştii de la CSM Digi Oradea au scris istorie sâmbătă seară, după ce au reuşit, în premieră, să se califice în finala unei cupe europene. Este vorba de ultimul act al LEN Euro Cup, unde au ajuns, după ce au învins, la loviturile de departajare, echipa italiană SM Verona.
Jos pălăria: Un orădean mutat în Danemarca a donat asociaţiei Aqua Crisius o cameră similară celei furate de pe Valea Iadului
Jos pălăria
Chiar dacă trăiesc şi muncesc "afară", orădenii dovedesc că sunt atenţi la ce se petrece acasă. După ce ONG-ului Aqua Crisius i-a fost furată o cameră de supraveghere montată pe un copac de pe Valea Iadului, pentru a surprinde animalele sălbatice, tânărul Claudiu Monea, un orădean emigrat în Danemarca, a donat asociaţiei un aparat similar.
17 Februarie 2017, 19:00
În sprijinul vieţii: Pompierii din Aleşd au donat sânge pentru bolnavi (FOTO)
Jos pălăria
Pompierii bihoreni au avut o nouă misiune de ajutorare a semenilor, dar fără a se folosi de autospecialele pentru stins incendii. Militarii din Aleşd au mers, joi dimineaţă, la spitalul din oraş, unde au donat sânge, ajutaţi de o echipă de colectă mobilă a Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea.
La mai mare! Elevii de la Ghibu au sărbătorit un milion de vizualizări pe site-ul revistei lor printr-o lecţie despre presă cu jurnaliştii orădeni (FOTO)
Educatie
Singurul ziar electronic al unor elevi din Bihor, Logo Paper, scris de elevii din clasele de jurnalism de la Onisifor Ghibu, a fost sărbătorit, joi. Site-ul a atins cota de un milion de vizualizări, adunate în cei mai bine de cinci ani de existenţă, ocazie cu care în faţa liceenilor au mers jurnalişti din cele mai importante redacţii orădene, de la care învăţăceii au putut afla cum se lucrează în mass-media. Printre invitaţi au fost şi reprezentanţi ai BIHOREANULUI, care au cadorisit redacţia Logo Paper cu un dar folositor elevilor-jurnalişti.
16 Februarie 2017, 18:16
Voluntarii Caritas Catolica, la Gară cu ceai şi pâine cu untură (FOTO)
Jos pălăria
Sărmanii care-şi duc traiul în jurul Gării Oradea, dar şi călătorii care aşteptau, miercuri, în frig sosirea trenurilor, au primit ceai fierbinte şi pâine cu untură de la voluntarii asociaţiei Caritas Catolica. Printre aceştia s-au numărat şi elevi de la Liceul Romano-Catolic Sf. Ladislau.
16 Februarie 2017, 17:40
Bani pentru ştiinţe. Cele 13 proiecte ale elevilor bihoreni care vor fi finanţate cu 27.000 dolari prin Fondul Ştiinţescu
Jos pălăria
13 proiecte din ariile STEM (ştiinţe, tehnologie, inginerie, matematică) vor primi finanţare în cadrul primei ediţii a programului Ştiinţescu lansat de Fundaţia Comunitară Oradea. Între proiectele selectate se numără organizarea de ateliere CoderDojo şi a unui cerc de robotică.
14 Februarie 2017, 12:25
'Unu de unu şi nouă de zero': Ziarul electronic al elevilor de la Ghibu a atins pragul de un milion de vizualizări
Educatie
Singurul ziar electronic realizat de elevi orădeni îşi sărbătoreşte un record. Logo Paper, site-ul claselor de jurnalism de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu a atins pragul de un milion de vizualizări, ocazie cu care tinerii au şi scris articole prin care spun cât de mult îi ajută această practică. Totodată, pentru a celebra momentul, profesorul care îi coordonează, Nicolaie Ardelean, le-a pregătit o festivitate specială, unde tinerii se vor întâlni cu jurnalişti orădeni.
12 Februarie 2017, 11:30
Glicemia şi tensiunea arterială, măsurate gratuit de Caritas Eparhial
Jos pălăria
Asociaţia Caritas Eparhial a Episcopiei Greco Catolice a Oradiei a anunţat că orădenii sunt invitaţi să-şi măsoare gratuit glicemia şi tensiunea arterială, joi, între orele 8 şi 12, la sediul Centrului de Îngrijire la Domiciliu al organizaţiei situat pe strada Episcop Mihai Pavel nr. 2. 
08 Februarie 2017, 09:11
'Cu mult drag, pentru cine are nevoie…' Voluntarii Caritas Catolica au lăsat fulare şi mănuşi pe copacii din Parcul Brătianu (FOTO)
Jos pălăria
Zilele trecute, Caritas Catolica au agăţat fulare, şepci şi mănuşi în copacii Parcului I.C. Brătianu, articolele de îmbrăcăminte fiind însoţite de mesajul "Cu mult drag, pentru cine are nevoie". Acestea pot fi luate de orice persoană nevoiaşă pentru a-i ţine de cald.
Pompierii din Tinca şi Salonta, la donare de sânge (FOTO)
Jos pălăria
Pompierii bihoreni au dovedit din nou că se preocupă de viaţa semenilor şi în afara orelor de serviciu. Peste 25 de militari din Tinca şi Salonta au mers, joi, la Spitalul din Salonta, să doneze sânge pentru cei bolnavi.
Caritas Eparhial şi-a premiat cei mai activi voluntari. Episcopul Virgil Bercea: 'Dumnezeu ne provoacă, ne cere să facem ceva...' (FOTO)
Jos pălăria
Sala festivă a Liceului Greco-Catolic a găzduit, joi seară, ediţia a XI-a a Zilei Voluntarului Caritas, în cadrul căreia au fost premiaţi cei mai activi voluntari ai asociaţiei de pe lângă Episcopia Greco-Catolică de Oradea. Premiul Voluntarul Anului i-a revenit tinerei Ioana Georgiana Popa, pentru "timpul, disponibilitatea, diversitatea activităţilor, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite".
Din elev corigent, student eminent: Cum a ajuns o tânără româncă dintr-un centru de plasament la Sorbona
Magazin
Poveste de viață surprinzătoare, în cazul unei tinere din România. Abandonată de părinţi într-un orfelinat, fata a fost salvată de un cuplu care a luat-o acasă şi a avut grijă de ea ca de propriul copil. Dacă atunci când a fost adoptată avea rezultate foarte slabe la învățătură, acum, tânăra este studentă la Sorbona şi lucrează la una din cele mai mari bănci din Franţa.
24 Ianuarie 2017, 22:50
Ziua Internaţională a Îmbrăţişărilor: Elevi şi studenţi orădeni au împărţit îmbrăţişări pe Corso (FOTO)
Educatie
Ca să marcheze Ziua Internaţională a Îmbrăţişărilor, studenţi de la Psihologie şi elevi ai Liceului Don Orione au ieşit, vineri dimineaţă, pe Corso, unde au împărţit îmbrăţişări gratuite trecătorilor. Iniţiativa au avut-o două liceence, care şi-au convins rapid colegii să le susţină.
Victorie în prelungiri, 101-91! Campioana României la baschet, CSM CSU Oradea, continuă în Cupele Europene (FOTO / VIDEO)
Știri Sportive
Victorie importantă, miercuri seară, în Arena Antonio Alexe! Baschetbaliştii de la CSM CSU Oradea au învins echipa Kataja din Finlanda după o repriză de prelungiri cu scorul de 101 la 91. Astfel, CSM CSU Oradea va continua în mod cert să joace în Cupele Europene. Vedeta meciului a fost americanul Martin Zeno, care a înscris 42 de puncte.
18 Ianuarie 2017, 22:53
 < Pagina precedentă 1 2 3 4 5 6 7 8 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • Cina Porcului, în Cetatea Oradea (GALERIE FOTO)
 • Ne enervează: Indicatoarele de parcare din Piaţa Cetăţii se bat cap în cap (FOTO)
 • Curtea de Apel Oradea: Doctoriţa Călinescu trebuie să plătească 80.000 euro părinţilor Patriciei (FOTO)
 • Răsturnare de situaţie: Doctoriţa Georgeta Călinescu, condamnată la închisoare cu suspendare pentru moartea Patriciei Aktaa (FOTO)
 • „Orbi”: Bloggeriţa Petronela Rotar şi-a lansat la Oradea cea mai vândută carte românească din 2017 (FOTO)
 • De ce au sunat sirenele pe Şoseaua Borşului: 30 de muncitori, 'salvaţi' de pompieri, într-un exerciţiu de amploare al ISU Crişana (FOTO / VIDEO)
 • Ştefan Hruşcă a colindat la ERA Park în faţa a mii de orădeni (FOTO / VIDEO)
 • Sandu Lungu, întâmpinat cu aplauze de elevii Colegiului 'Mihai Eminescu' (FOTO)
 • Ocoliţi! Lucrările la reţelele de termoficare îngreunează traficul auto de pe strada Oneştilor (FOTO)
 • Catedrala Sf. Nicolae, plină de credincioşi: Şase episcopi şi doi arhiepiscopi au oficiat o Liturghie Arhierească la sărbătoarea seminarului greco-catolic din Oradea (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON