URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2015, 13:47

Un orădean, pe lista celor mai importanţi 100 de inovatori din Europa Centrală şi de Est

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

13 români se regăsesc pe lista celor 100 de lideri ai inovaţiei din Europa Centrală şi de Est, elaborată de mai multe companii, între care şi Google, ca parte a unei campanii ce are ca scop promovarea inovaţiei. Printre aceştia se numără şi orădeanul András Kapy, creatorul unei proteze ce ajută persoanele imobilizate să meargă.

Lista a fost publicată zilele trecute, în cadrul ediţiei a doua a proiectului New Europe 100 (NE100). Proiectul NE100 este organizat de Res Publica, împreună cu Visegrad Fund, Google şi Financial Times şi în cooperare cu importante instituţii din această regiune a Europei.

András Kapy este prezentat pe această listă ca CEO al companiei de robotică Axosuits, care dezvoltă exoschelete puternice care pot fi utilizate în diverse scopuri. BIHOREANUL a relatat, în urmă cu un an, cum doi absolvenţi ai Universităţii din Oradea, Andras Kapy şi Dorin Hirţe au reuşit, într-un an şi câteva luni, să finalizeze prototipul complet funcţional al unui exoschelet care poate fi "îmbrăcat" de pacientul imobilizat. "Costumul" este capabil să ridice şi să susţină persoanele imobilizate în scaun cu rotile.

Alături de Kapy, pe listă se mai regăsesc românii Paul Balogh şi Cristian Dinu, fondatori ai Read Forward, un start-up care a dezvoltat primul manual digital din România, iar acum produce manuale utilizate pe scară largă în şcoli; Ramona Cordoş şi Codin Pop, fondatori ai Creative Monkeyz, care publică gratuit tutoriale video şi lecţii despre software de grafică, design, montaj şi modelare 3D; Stefania Druga, fondator al HacKIDemia, o reţea globală care dezvoltă seminarii şi kit-uri ce ajută copiii să rezolve diverse provocări prin curiozitate, joacă şi empatie; Eduard Alexandrian, cofondator al SafeDrive, o aplicaţie românească, ce recompensează şoferii care nu folosesc telefonul în timp ce conduc.

De asemenea, pe lista NE100 2015 se află Aurora Simionescu, astrofizicianul care a făcut parte dintr-un grup de cercetători ce au observat pentru prima oară unul dintre filamentele de gaz care leagă grupurile de galaxii. Existenţa acestor filamente a fost dedusă teoretic în urmă cu zece ani.

Totodată, pe listă au fost nominalizaţi Dan Ciotu, Dragoş Ilinca şi Vladimir Oane, fondatori ai UberVu, o platformă de tip "social analytics", care analizează datele de pe bloguri, forumuri şi reţele sociale şi oferă informaţii pe baza cărora se pot lua decizii de business.

Lista NE100 a fost creată ca parte a unei campanii ce are ca scop promovarea inovaţiei în Europa Centrală şi de Est, prin evidenţierea celor care sunt motorul schimbărilor pozitive în societate.

Inovatorii din lista NE100 au fost selectaţi de organizatori pe baza propunerilor şi sugestiilor venite de la organizaţiile partenere în acest proiect. Categorii nominalizărilor sunt: afaceri, ştiinţă, media şi cultură, societate şi politică.

Citeşte pe această temă şi articolul "Ridică-te şi umblă! Doi orădeni au creat o proteză ce ajută persoanele imobilizate să meargă"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON