URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2016, 13:10

Ştiaţi că...? Doctorul care a descoperit vitamina B6 a fost un orădean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce a instituit Premiul Mózes, acordat asistenţilor medicali în memoria dr. Mózes Károly, deputatul UDMR Cseke Attila va acorda şi premiile Dr. György Pál, în memoria specialistului care a descoperit mai multe vitamine, inclusiv celebra B6.

"Orădenii ar trebui să fie mândri că un asemenea medic s-a născut aici. Este o dovadă în plus că Oradea a dat personalităţi deosebite. Ar trebui să ne promovăm prin aceste personalităţi, aşa cum ar trebui să ne promovăm şi prin faptul că pe aici a trecut Meridianul 0 sau prin faptul că avem înmormântaţi 4 regi în Oradea", a declarat Cseke Attila, joi, într-o conferinţă de presă.

Specialist de top

Deşi puţini orădeni ştiu, doctorul György s-a născut în oraşul de pe Crişul Repede, în urmă cu 123 de ani (7 aprilie 1893). A provenit dintr-o familie cu tradiţie medicală, tatăl lui fiind medic generalist. În 1915, György Pál a obţinut diploma de medic la Universitatea din Budapesta, iar cinci ani mai târziu a devenit medic şi asistent universitar la Clinica de Pediatrie a Universităţii din Heidelberg, Germania.

Şi-a axat cercetările pe nutriţia bebeluşilor, tratamentul bolilor cauzate de lipsa de vitamine, problematica laptelui matern şi a florei intestinale. "Laptele vacii este bun pentru viţel, iar cel al mamei pentru nou-născut", spunea medicul.

În 1927, la doar 34 de ani, György a devenit profesor universitar. Alături de Richard Kuhn, cel care va deveni premiant Nobel pe chimie în anul 1938, şi de Wagner Jauregg descoperă vitamina B2 (riboflavina).

Se mută alături de soţie şi cei trei băieţi în Anglia, unde la Laboratorul de Nutriţie al Universităţii din Cambridge descoperă, între 1933 şi 1935, vitamina B6 (piridoxina). Apoi pleacă în SUA, la Universitatea Western Reserve din Cleveland, unde, în 1940, descoperă cea de-a treia vitamină, vitamina H (biotina), B8.

Doctorul orădean şi-a continuat cercetările la Universitatea din Pennsylvania, unde descoperă că sistemul imunitar al copiilor hrăniţi cu lapte matern devine mai puternic şi contribuie la apărarea organismului de infectarea cu diverse bacterii faţă de cei hrăniţi cu lapte praf.

Cea mai înaltă distincţie

Pe 18 octombrie 1976, la Casa Albă, preşedintele SUA de atunci, Gerald Ford, i-a înmânat lui György Pál cea mai mare distincţie americană în domeniul ştiinţei - National Medal of Science "pentru descoperirea a 3 vitamine şi a cercetării legate de aceasta, care a îmbunătăţit în mare măsură nutriţia umană".

Doctorul György Pál a scris 13 manuale ştiinţifice şi 443 de lucrări ştiinţifice, legate în principal de nutriţia umană, în special cea a bebeluşilor, şi a mai obţinut numeroase premii de prestigiu.

O biografie a sa mai notează că în tinereţe a fost un bun pianist, o moştenire a anilor trăiţi în Oradea. În ultimii ani ai vieţii a trăit în casa familiei din Villanova (Philadelphia), unde îi plăcea foarte mult grădinăritul. Considerat un pionier al nutriţiei moderne, doctorul orădean a murit la 82 de ani, în Philadelphia.

Deputatul Cseke a precizat că este aproape de a intra în legătură cu familia reputatului medic şi că în 2017, când va decerna premiul ce poartă numele lui György, îşi doreşte să aibă alături şi un reprezentant al familiei acestuia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON