URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2014, 16:12

Oncologii orădeni îi ajută pe bolnavii din Galaţi, unde s-a defectat aparatul de cobaltoterapie, împrumutându-l pe-al lor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Gest frumos al oncologilor orădeni: la doar o zi după ştirea că aparatul de cobaltoterapie al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Galaţi s-a defectat, conducerea Centrului de Oncologie din Oradea şi-a dat acordul pentru a împrumuta piesa defectă colegilor din Moldova, care ajunseseră în imposibilitatea de a trata 170 de pacienţi, în fiecare zi, timp de cel puţin o lună.

"Am fost contactaţi telefonic de colegii din Galaţi, care ştiau că am avut un aparat de cobaltoterapie similar cu al lor şi că, de doi ani, de când avem acceleratorul liniar de particule, nu îl mai folosim. Ne-au explicat că li s-a defectat kitul de calculatoare şi că le va trebui cel puţin o lună până să-l înlocuiască, şi ne-au întrebat dacă îl putem împrumuta pe al nostru. Evident, am fost de acord. Am chemat fizicienii să verifice kitul din vechiul aparat şi, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare, când reprezentanţii Spitalului Judeţean din Galaţi vor putea veni cu ingineri să-l ia, îl vom preda lor, cu împrumut, până reuşesc să facă rost de un altul", a declarat joi, pentru BIHOREANUL, dr. Szabo Edina, coordonatorul Compartimentului de Radioterapie al Centrului Oncologic din Oradea.

Managerul Spitalului Judeţean din Galaţi, dr. Mihaela Debita, declara miercuri mai multor posturi de televiziune că pentru 170 de pacienţi oncologici din judeţele Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea, Bacău şi Vaslui nu va mai putea fi asigurat tratamentul zilnic din cauza defectării kitului de calculatoare al aparatului de cobaltoterapie din acest spital. "Cum aparatul este produs în Canada, firma care asigură service-ul trebuie să intervină acolo pentru a obţine oferte de preţ, iar acest lucru presupune timp. Ar putea dura cel puţin o lună, ceea ce nu ne avantajează, însă nu avem încotro pentru că nu putem sări peste regulile de achiziţii", spunea managerul Spitalului Judeţean din Galaţi.

Mai nou, mai performant

La Oradea, vechiul aparat de cobaltoterapie, similar celui de care dispune Spitalul din Galaţi, a fost dezafectat în 2012, odată cu inaugurarea ultramodernului Centru Oncologic din incinta Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu, unde a fost pus în funcţiune un accelerator liniar de particule. Amplasat într-un buncăr cu pereţi groşi de 4 metri, "aparatul e arma cea mai eficace în radioterapie", a explicat dr. Szabo Edina.

"Cobaltoterapia, pe care am practicat-o până în 2012, distruge nu doar tumora, ci şi ţesuturile până la ea, începând de la piele. E foarte agresivă, iar unii pacienţi nici nu rezistă. Acceleratorul, în schimb, ţinteşte tumora cu precizie de micron, fără să afecteze ţesuturile din jur, aşa că putem salva şi prelungi vieţile pacienţilor cu 20-30 la sută mai mult", a mai spus doctoriţa.

De peste două decenii, judeţul Bihor ocupă un dramatic loc trei în ce priveşte numărul bolnavilor de cancer, după Bucureşti şi Cluj, la o populaţie mult mai mică. Anul trecut, în Bihor erau înregistrate 18.629 persoane cu diverse afecţiuni oncologice, iar anual sunt depistaţi alţi 2.000 de bihoreni atinşi de acest flagel. Practic, potrivit şefei secţiei de Oncologie a Spitalului Municipal, dr. Simona Mihuţiu, "în fiecare zi 5 bihoreni află că suferă de diferite forme de cancer, iar 3 mor din această cauză, încât s-a ajuns să nu existe bihorean fără o rudă, un prieten sau un coleg care suferă sau a suferit de această boală".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON