URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2010, 16:22

Oamenii cu dizabilităţi, numai buni de angajat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Realitatea zilelor noastre este că persoanele cu dizabilităţi sunt excluse de pe piaţa muncii. De la acest „diagnostic" au pornit membrii Fundaţiei Motivation, care au inagurat, marţi, la Oradea, Centrul Regional Nord-Vest prin care se va desfăşura proiectul „Start pentru egalitatea de şanse a persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii".

„Degeaba oferi scaune rulante, consiliere, chiar şi educaţie, dacă nu oferi persoanelor cu dizabilităţi ocazia de a lucra, de a se întreţine", a spus Gabi Comănescu, coordonator Serviciu Angajare în cadrul Fundaţiei Motivation.

Gabi Comanescu.jpgProiectul se desfăşoară la nivel naţional, prin patru centre, dintre care unul este la Oradea. Fundaţia va încerca să găsească locuri de muncă şi consiliere pentru 1.400 de persoane cu dizabilităţi, dar şi pentru peste 300 de angajatori. „Există cadru legal care obligă firmele cu peste 50 de angajaţi ca 4% din muncitori să fie persoane cu dizabilităţi. Noi îi ajutăm şi pe angajatori să-şi găsească candidaţii potriviţi, îi consiliem cum să-şi accesibilizeze clădirea, dar facem şi training cu ceilalţi angajaţi fără dizabilităţi", a precizat Comănescu (foto).

Prima problemă de care se lovesc membrii fundaţiei când încearcă să plaseze pe piaţa muncii persoane cu handicap este cea a educaţiei. „De cele mai multe ori, datorită accesului limitat şi la educaţie, aceşti oameni nu au calificarea necesară", a explicat coordonatorul.

În parteneriat cu Shaw Trust, o organizaţie britanică, şi cu Societatea Academică din România, Fundaţia Motivation va realiza şi o cercetare sociologică pentru a identifica motivaţiile şi piedicile în calea angajării persoanelor cu dizabilităţi. „În România, 12,7% din persoanele cu dizabilităţi au o slujbă. În Marea Britanie sau ţările scandinave procentul sare peste 50", a mai spus Gabi Comănescu.

Bihorul este un judeţ-excepţie, pentru că aici Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) derulează programe similare, spre deosebire de restul ţării. „Vom încerca să facem un parteneriat cu AJOFM, pentru a reuşi să dăm oameni unde ei au slujba, dar nu au persoana, sau să dăm loc de muncă unde au persoană neangajată", a încheiat Comănescu.

Orice bihorean interesat în activitatea fundaţiei, poate să ia legătura cu Cristina Pop, coordonatoarea centrului, la numărul 0735.355.889 sau pe e-mail, la c.pop@motivation.ro. Fundaţia are sediu în Oradea pe strada Ecaterina Teodoroiu nr. 1.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON