URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2014, 18:01

Natură în, cu şi pentru comunităţi: Aqua Crisius a adus aria protejată Valea Iadului mai aproape de bihoreni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Asociaţia Aqua Crisius a încheiat un nou proiect ce a vizat conştientizarea bihorenilor, îndeosebi a celor tineri, vizavi de importanţa ariilor naturale protejate.

Finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, proiectul "Natură în, cu şi pentru comunităţi" a presupus promovarea Văii Iadului. Aici, ONG-ul a organizat în vară Ziua Liliacului Carpatin - Ziua Ariei Protejate, un eveniment ce a reunit producători de produse tradiţionale. "Ne dorim să organizăm şi noi ediţii", a precizat managerul proiectului, Andrei Togor. Pe aceeaşi vale, Aqua Crisius a amenajat şi trei locuri de popas, "dotându-le" cu mese şi bănci.

Cea mai importantă componentă a proiectului, cea de educare, a implicat aproape 1.000 de elevi de gimnaziu din localităţile Oradea, Diosig, Ineu, Tinca, Bulz, Curăţele, Auşeu şi Bulz. Şcolarii au participat la work-shop-uri ţinute de specialiştii asociaţiei, 90 de elevi au ieşit şi pe teren, iar apoi 17 cei mai buni dintre ei au fost duşi, timp de o săptămână, într-o tabără Junior Ranger în cantonul Murgaşul, de pe Valea Iadului.

Copiii au stat la cort, fără energie electrică şi fără semnal la telefoanele mobile, şi au învăţat să se descurce în natură şi să o respecte. "Au învăţat să se orienteze cu busola, să aprindă focul, dar şi unde pot face foc", a spus Togor. De asemenea, copiii au parcurs trasee în munţi şi au folosit aparatele de specialitate ale rangerilor adevăraţi pentru a observa specii de peşti ori păsări. Au avut norocul să vadă chiar şi o barză neagră, specie rară, dar şi un şarpe de apă.

"Pentru anul viitor avem plănuite 3 tabere, în cadrul altor proiecte", a mai spus managerul de proiect. Este posibil chiar ca taberele să devină "transfrontaliere", adică să fie organizate şi cu elevi din Ungaria.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON